Ν. Ανδρουλάκης: «Ναι» στην αναθεώρηση του Άρθρου 16 υπό προϋποθέσεις

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

«Να απαλλαγούμε οριστικά από την αναξιοκρατία και την αδιαφάνεια στην πολιτική. Το ΠΑΣΟΚ θα δώσει την μάχη του μέλλοντος», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «παρουσίασε μία εξωραϊσμένη εικόνα, έδωσε υποσχέσεις που δεν θα υλοποιηθούν και έκρυψε όσα έρχονται».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αξιοποίησε τα χρήματα για την ενεργειακή κρίση με πελατειακούς όρους. «Οι Έλληνες πολίτες έχουν το τρίτο χαμηλότερο διαθέσιμο εισόδημα σε όλη την ΕΕ. Σύμφωνα με την έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας σχεδόν 3 εκατ. συμπολίτες μας κινδυνεύουν από φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Αναφορικά με την Συνταγματική αναθεώρηση και το «καρφί» που πέταξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την αναθεώρηση του Άρθρου 16 για τα Πανεπιστήμια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι είναι προτεραιότητα η ενίσχυση του δημοσίου πανεπιστημίου. «Αλλά δεν είμαστε αρνητικοί στην ουσιαστική ρύθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Σε κάθε περίπτωση δεν θα δεχθούμε ότι ισότιμα πανεπιστήμια θα είναι ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που θα βάλουν μία ταμπέλα και θα κάνουν εμπόριο πτυχίων. Όχι το ΠΑΣΟΚ αυτό δεν πρόκειται να το δεχθεί ποτέ», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Επιπλέον εξήγησε ότι το ΠΑΣΟΚ στηρίζει τον στόχο της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας αλλά η ανάκαμψη θα πρέπει να αφορά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Ταυτόχρονα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι άλλοι είναι οι στόχοι που περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο και άλλοι αυτοί που εξήγγειλε στην Βουλή.  «Ο κ. Μητσοτάκης εμφάνισε ως κεντρικό πρόταγμα την αύξηση των μισθών αλλά είχε αποκαλύψει σε συνέντευξη του ότι με το Μεσοπρόθεσμο δεν κάναμε κολπάκια. Στείλαμε στις Βρυξέλλες αύξηση 12% ενώ ο πρωθυπουργός μιλούσε για 25% (σ.σ. τους μισθούς). Περιφρονήσατε ευθέως την αγωνία του ελληνικού λαού για καλύτερους μισθούς. Αύξηση των εξαγωγών 60% του ΑΕΠ και στο Μεσοπρόθεσμο τις προσγειώσατε στο 34%», σημείωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Και συνέχισε: «Θα μπορούσατε αυτή την Αρχή που θα κοστολογεί τα προγράμματα να στείλετε από τώρα να κοστολογήσει τις κοροϊδίες της ΝΔ σε βάρος του ελληνικού λαού».

Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ προτείνει άλλο μοντέλο ανάπτυξης

Για τα μέτρα της κυβέρνησης που δίνουν βάρος στην ανάπτυξη ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό αφορά το real estate, την «χρυσή βίζα» και «στηρίζεται σε κερδοσκοπικές εξαγορές κόκκινων δανείων, που πολλές από αυτές γίνονται με δάνεια των ελληνικών τραπεζών». Ανέφερε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ έχει έτοιμες και επαναφέρει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για την προστασία της πρώτης κατοικίας. «Εμείς προτείνουμε άλλο μοντέλο ανάπτυξης και έχει προτεραιότητα την ενίσχυση της παραγωγής», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Για την Υγεία ο Νίκος Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι στα χρόνια της διακυβέρνησης της ΝΔ ο ελληνικός λαός πληρώνει από την τσέπη του τις υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες και αναφέρθηκε στις «λίστες ντροπής» για αναμονή στα χειρουργεία των νοσοκομείων της χώρας. «Οι αποφάσεις σας για την υγεία γνωρίζουμε όλοι ότι θα είναι με γνώμονα την εξυπηρέτηση μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων όπως φαίνεται από την κατάργηση της αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών στα νοσοκομεία», είπε προς τα έδρανα των υπουργών ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Τόνισε ότι είχε προτείνει στην κυβέρνηση να ανακατευθύνει πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης για να ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας αλλά η απάντηση που έλαβε ήταν πως δεν είναι δυνατή η αναθεώρηση των σχεδίων. «Και χθες το Ταμείο ενέκρινε την αναθεώρηση σχεδίων. Έως που θα φτάσει αυτή η κοροϊδία; Δεν υπάρχει δεν μπορώ υπάρχει δεν θέλω όπως λέει ο λαός», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Ναι» στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών αλλά όχι με πελατειακούς όρους

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε σφορά πυρά στην κυβέρνηση για τις προσλήψεις που έκανε για την πανεπιστημιακή αστυνομία, η οποία τελικά δεν υπάρχει. Τάχθηκε υπέρ της επέκτασης της ενισχυτικής διδασκαλίας, την ουσιαστική ψυχολογική στήριξη των μαθητών και την ενίσχυση της ειδικής αγωγής. «Προφανώς χρειάζεται και θέλουμε αξιολόγηση στους εκπαιδευτικούς και την εκπαίδευση αλλά όχι από τους μετακλητούς υπαλλήλους και τους κολλητούς των υπουργών σας. Αυτό δεν είναι αξιολόγηση είναι κομματοκρατία και σε αυτό είμαστε απέναντι», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Η αναξιοκρατία και η διαφθορά αποτυπώνονται στην τραγωδία των Τεμπών»

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ζήτησε να δημοσιοποιηθεί η αλήθεια «στην νοσηρή υπόθεση των υποκλοπών και η Δικαιοσύνη να υποδείξει ποιοι ευθύνονται».

Για το επιτελικό κράτος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για διαφθορά και αδιαφάνεια και έφερε ως παράδειγμα το δυστύχημα των Τεμπών. «Η αναξιοκρατία και η διαφθορά αποτυπώνονται στην τραγωδία των Τεμπών. Θα μπορούσαμε να έχουμε τηλεδιοίκηση και να μην έχουμε 57 συμπολίτες μας νεκρούς. Τα ήξερε όλα η κυβέρνηση. Γιατί η Αρχή Διαφάνειας είχε παραδώσει πόρισμα στον αρμόδιο υπουργό. Το πόρισμα αυτό δεν πήγε ποτέ στον εισαγγελέα. Ξεχάστηκε στο συρτάρι του κ. Καραμανλή για να μην μπλέξουν τα γαλάζια παιδιά του ΟΣΕ», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Τέλος ο Νίκος Ανδρουλάκης άφησε αιχμές κατά της ΝΔ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ για την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων. «Η λαϊκή ετυμηγορία ανέδειξε την ενίσχυση της ακροδεξιάς των ναζιστικών μορφωμάτων με νέο περιτύλιγμα. Εμείς επιλέξαμε να δώσουμε την μάχη και δεν λιποτακτήσαμε. Δεν κάναμε ότι δεν τρέχει τίποτα. Ούτε ψαρέψαμε ψήφους σε θολά νερά. Ούτε επιτρέψαμε στον εγκληματία Ηλία Κασιδιάρη να κάνει 3 χρόνια προεκλογική εκστρατεία από τις φυλακές», κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ