Νίκη: Η στήριξη των αγροτών απαιτεί μακροχρόνια και σταθερά μέτρα

Η Νίκη χαιρετίζει τα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός για τους αγρότες, σημειώνει όμως ότι απαιτούνται μακροχρόνια και σταθερά μέτρα, ενώ καταθέτει τις δικές της προτάσεις.

“Το κόμμα μας χαιρετίζει τα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός για την για τη στήριξη των αγροτών, ωστόσο τα περισσότερα από αυτά θεωρούμε πως έχουν βραχυχρόνιο χαρακτήρα, όπως για παράδειγμα η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024.

Πιστεύουμε ότι τα εν λόγω μέτρα θα δώσουν μερικές ανάσες στους αγρότες μας αλλά δεν θα επιλύσουν τα χρόνια προβλήματα του πολύπαθου αγροτικού τομέα, διότι η κυβέρνηση επιλέγει κυρίως μέτρα με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Η στήριξη των αγροτών απαιτεί μακροχρόνια και σταθερά μέτρα που θα στοχεύουν στην διατήρηση και την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, πολύ απλά οι αγρότες μας να μην εγκαταλείψουν τη γη τους και την ύπαιθρο”, αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση η Νίκη.

Συνεχίζοντας προτείνει μέτρα τα οποία όπως υποστηρίζει, “θα αποδώσουν απ’ ευθείας στην αγροτική οικονομία και κυρίως στην περιφέρεια της Θεσσαλίας που ακόμα μετρά τις πληγές της και είναι τα εξής:

– Μόνιμος μηχανισμός επιστροφής του ΕΦΚ καυσίμων στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

– Θέσπιση ελαχίστου γεωργικού εισοδήματος για μια τριετία για τους αγρότες που έχασαν τα εισοδήματά τους από φυσικές καταστροφές, με μοναδικό όρο να παραμείνουν κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

– Yπαγωγή στον υπέρ χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6% για την αγορά αγροτικών μηχανημάτων και ζωοτροφών από τους επαγγελματίες αγρότες και κτηνοτρόφους.

– Αποζημιώσεις για τον χαμένο αγροτικό εξοπλισμό και των αγροτικών εγκατάστάσεων όπως θερμοκήπια, αποθηκευτικών χώρων, ψυγείων, αρμεκτήρια κλπ.

– Σοβαρή επιδότηση του αγροτικού ρεύματος παραγωγής.

– Χρηματοδότηση της αποκατάστασης των κατεστραμμένων γεωργικών εκτάσεων.

– Σοβαρές επενδύσεις στην αξιοποίηση των υδάτινων πόρων με αρδευτικά έργα υποδομής μικρής και μεσαίας κλίμακας, με στόχο την συγκέντρωση των υδάτων σε διάσπαρτα σημεία του κάμπου, την αντιμετώπιση περιόδων λειψυδρίας και την αποφυγή καταστροφικών πλημυρών.

– Ειδικά για την Λίμνη Κάρλα και τις παρόχθιες περιοχές, προτείνουμε τη δημιουργία μιας νέας λίμνης Κάρλας ως ταμιευτήρας για άρδευση και εκτόνωση πλημμυρών και τη διάνοιξη σήραγγας για την εκροή υδάτων στο Αιγαίο, με ενδιάμεσους μικρότερους ταμιευτήρες και με μικρά υδροηλεκτρικά έργα κατά μήκος της σήραγγας.

– Για τα αγροτικά δάνεια πριν την καταστροφή, ρύθμισή τους στο σύνολό τους με απαγόρευση εκπληστηριασμών αγροτικής γης για μια πενταετία τουλάχιστον. Στο σχήμα της ρύθμισης θα συμμετέχει και το κράτος με την χρηματοδότηση των τόκων και την αποπληρωμή μέρους κεφαλαίου ανάλογο του ποσοστού καταστροφής.

– Νέα αγροτικά δάνεια με προνομιακά επιτόκια, μέσω της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ ένα σημαντικό μέρος τους να είναι άτοκο”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ