Νέο μήνυμα του Παυλόπουλου για το προσφυγικό

Τον υπουργό Άμυνας της Πολωνίας Antoni Macierewicz υποδέχτηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, με τον οποίο συζήτησαν μεταξύ άλλων και την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία.

«Η Σύνοδος αυτή πρέπει να αποδείξει ότι το ΝΑΤΟ παραμένει πιστό στις τρεις βασικές αρχές που συνθέτουν την αποστολή του. Δηλαδή τη συλλογική άμυνα, τη συνεργατική ασφάλεια και την διαχείριση κρίσεων υπό όρους αλληλεγγύης» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.

«Ιδίως σε ό,τι αφορά το προσφυγικό ζήτημα, νομίζω πως η Σύνοδος της Βαρσοβίας μπορεί και πρέπει να αναδείξει ότι όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ είμαστε αποφασισμένα να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό ως εξής. Πρώτον, πρέπει να τελειώσει οπωσδήποτε ο πόλεμος στη Συρία, γιατί αυτός παράγει το Προσφυγικό ζήτημα. Δεύτερον, πρέπει να συμπεριφερθούμε στους πρόσφυγες με τους όρους που ταιριάζουν στην Δημοκρατία της Πολωνίας της Ελλάδας, στην Ευρωπαϊκή Δημοκρατία, δηλαδή υπό όρους Ανθρωπισμού. Και τρίτον, πρέπει να αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία του ISIS χωρίς καμία υποχωρητικότητα, διότι οι τρομοκράτες του ISIS είναι εχθροί της Ανθρωπότητας και διαπράττουν εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας» πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος.

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ελπίδα στη Σύνοδο της Βαρσοβίας όλοι οι εταίροι στο ΝΑΤΟ και η Τουρκία, να σεβαστούν όλες τις υποχρεώσεις οι οποίες απορρέουν από τη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας.

Από την πλευρά του, ο Πολωνός υπουργός ‘Αμυνας αφού ευχαρίστησε τον κ. Παυλόπουλο για την πρόσκληση, επισήμανε ότι η Σύνοδος Κορυφής στη Βαρσοβία είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό γεγονός και πρόσθεσε ότι η Πολωνία καταλαβαίνει ότι οι κίνδυνοι αυτοί που δημιουργούνται επί τόπου, δηλαδή εκεί που υπάρχουν αυτές οι τρομοκρατικές οργανώσεις, έχουν οδηγήσει σε ανησυχία, σε παγκόσμιο πόλεμο και έχουν προκαλέσει αυτά τα κύματα προσφύγων που θίγουν τώρα την Ελλάδα.

Ανέφερε επίσης ότι η Πολωνία έχει ήδη διαθέσει μια φρεγάτα, η οποία θα φτάσει στη Μεσόγειο για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, μαζί και με άλλα σκάφη του ΝΑΤΟ, ενώ παράλληλα έχει ληφθεί απόφαση για αποστολή τεσσάρων αεροσκαφών F16 καθώς και ειδικών δυνάμεων στη Συρία. Επίσης, εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να αποστείλει εκπρόσωπους Αστυνομίας Συνόρων για να βοηθήσει την Ελλάδα.

«Κάνουμε αυτό, επειδή θεωρούμε ότι υπάρχει ένας κοινός κίνδυνος οποίος πρέπει να αντιμετωπιστεί. Κίνδυνος ο οποίος είναι σημαντικός και για την Πολωνία και για την Ελλάδα» δήλωσε ο Πολωνός υπουργός .

 «Επίσης θέλουμε να ζητήσουμε από σας την κατανόηση όσον αφορά στα προβλήματα των ανατολικών συνόρων του ΝΑΤΟ και να σας ενημερώσω ότι προς το παρόν στην Πολωνία ο αριθμός των προσφύγων από την Ουκρανία έχει φτάσει ήδη στο ένα εκατομμύριο και αντιμετωπίζουμε παρόμοιο πρόβλημα. Αυτό είναι αποτέλεσμα της κατοχής μερικών περιοχών της Ουκρανίας από τη Ρωσία και θέλω να υπογραμμίσω ότι με την πάροδο του χρόνου αυτή η πίεση της Ρωσίας γίνεται όλο και πιο δυνατή. Γι’ αυτό η ενίσχυση των ανατολικών συνόρων του ΝΑΤΟ και η πολιτική συμπαράσταση της Ελλάδας είναι για μας τόσο σημαντική» πρόσθεσε.

Τέλος ανέφερε ότι : «Με το ίδιο σκεπτικό πρέπει να οδηγήσουμε όλες τις χώρες της Συμμαχίας να σέβονται τις αποφάσεις που λαμβάνονται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, όσον αφορά στα ανατολικά σύνορα που έχουν να κάνουν με την Πολωνία, όσο και με τα νότια σύνορα, που είναι σημαντικά για την Ελλάδα».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Οι φωτογραφίες που ανέβασε ο Πρωθυπουργός από την Κωνσταντινούπολη

Τσίπρας: Χρειαζόμαστε ένα όραμα για την ανθρωπιστική κρίση

 

 

 

 

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.