Νέα ερώτηση προς τον Κοντονή για την αποφυλάκιση Φλώρου

“Είναι επιτακτική η ανάγκη τροποποίησης των διατάξεων για την απόλυση υπό όρους. Σοβαρή αντεγκληματική πολιτική που να υπαγορεύεται από τα κομματικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ δεν νοείται”, αναφέρει μεταξύ άλλων ο υπεύθυνος του τομέα Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ενημέρωσης από το Κίνημα Αλλαγής Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, με αφορμή την ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σταύρο Κοντονή για την αποφυλάκιση του Αριστείδη Φλώρου.

Η ερώτηση του Βουλευτή Κινήματος Αλλαγής Θεόδωρου Παπαθεοδώρου αναλυτικά:

Θέμα: Επιτακτική ανάγκη τροποποίησης διατάξεων για την απόλυση υπό όρους

Σχετικά με την απόλυση υπό όρους από τη φυλακή του επιχειρηματία Αριστείδη Φλώρου, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε 21 χρόνια κάθειρξη για την υπόθεση της Energa – Hellas Power, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Κοντονής ανέφερε σε δήλωση του στις 25/8/208 ότι «ζήτησε υπηρεσιακώς το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Χαλκίδας δια του οποίου αποφασίστηκε η αποφυλάκιση του καταδικασθέντος στην υπόθεση Energa προς έλεγχο, καθώς το διατακτικό του βουλεύματος δημιουργεί πολλά και εύλογα ερωτηματικά». Υπενθυμίζουμε ότι ο Αρ. Φλώρος είχε κριθεί ένοχος για υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, αλλά και ηθική αυτουργία σε απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο κ. Υπουργός γνώριζε ότι οι βασικές προϋποθέσεις που θέτει το άρθρο 110 Α του Ποινικού Κώδικα (όπως τροποποιήθηκε με το ν. 4356/2015) για την απόλυση υπό όρους του κρατουμένου είναι να έχει εκτίσει με οποιονδήποτε τρόπο ( άρα και με ευεργετικό υπολογισμό) το ένα πέμπτο της ποινής του και να έχει διαγνωσθεί από το ΕΚΕΠΑ με αναπηρία άνω του 67% για μία σειρά ασθενειών. Επομένως ο κ. Υπουργός γνώριζε πολύ καλά ότι με τη συνδρομή των παραπάνω προϋποθέσεων η χορήγηση από το Συμβούλιο της απόλυσης υπό όρους στον Αρ. Φλώρο ήταν αυτόματη και υποχρεωτική. Αντ’ αυτού ο κ. Υπουργός επέλεξε για άλλη μια φορά, να αφήσει αιχμές εναντίον της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της.

Το πραγματικό πρόβλημα ήταν και είναι οι διατάξεις του ν. 4356/2015 που ψήφισε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και όπως και τότε είχαμε τονίσει στόχο είχαν να δημιουργήσουν ευνοϊκούς όρους εξόδου από τη φυλακή για ορισμένες κατηγορίες κρατουμένων. Οι διατάξεις αυτές είναι απολύτως ελαστικές και σε ορισμένες περιπτώσεις φωτογραφικές. Πρέπει άμεσα να τροποποιηθούν όπως σε κάθε ευκαιρία έχουμε ζητήσει μετ’ επιτάσεως από τον κ. Υπουργό. Σοβαρή αντεγκληματική πολιτική που να υπαγορεύεται από τα κομματικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ δεν νοείται!

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Πως προτίθεται να παρέμβει για την τροποποίηση των διατάξεων του άρθρου για την απόλυση υπό όρους των κρατουμένων και σε ποια κατεύθυνση;
  2. Σε πόσους κρατουμένους έχει χορηγηθεί η απόλυση υπό όρους από την εφαρμογή του νόμου το 2015 και για ποιες ασθένειες;

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ