Νέα δημοσκόπηση: Ποια η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ – Τι απαντούν οι πολίτες για την τραγωδία στα Τέμπη

Το φως της δημοσιότητας βλέπει μία νέα δημοσκόπηση, μετά την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη.

Πρόκειται για την δημοσκόπηση της εταιρείας Alco που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το διάστημα μεταξύ 13-17 Μαρτίου 2023.

Στην πρόθεση ψήφου, η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στις 3,6 μονάδες. Συγκεκριμένα, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 28,4%, έναντι 24,8% του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 9,3%, το ΚΚΕ με 6%, η Ελληνική λύση με 3,8%, το ΜέΡΑ25 με 3,4%, οι Έλληνες 3,4%, η Εθνική Δημιουργία με 1,1%, άλλο κόμμα 6%, ενώ στο 13,8% φτάνει το ποσοστό των αναποφάσιστων.

Στην παράσταση νίκης, δηλαδή στο ερώτημα «ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές», το 44% των ερωτηθέντων απαντά η ΝΔ, το 38% απαντά ΔΞ/ΔΑ, το 12% επιλέγει ο ΣΥΡΙΖΑ και το 6% επιλέγει την απάντηση «άλλο».

Στο ερώτημα, στις εκλογές σε ποιον από τους Μητσοτάκη και Τσίπρα πρέπει να δοθεί δεύτερη ευκαιρία, το 36% απαντά «κανένας», το 33% απαντά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το 26% ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ το 5% επιλέγει ΔΞ/ΔΑ.

Ερωτηθέντες «ποια από τις δύο τελευταίες κυβερνήσεις θεωρείτε πως ήταν καλύτερη», οι συμμετέχοντες απάντησαν ως εξής: το 34% κρίνει ότι ήταν «κακές και οι δύο», το 35% θεωρεί καλύτερη την κυβέρνηση της ΝΔ, το 27% εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ και το 4% απαντά ΔΞ/ΔΑ.

Οι ευθύνες για την τραγωδία στα Τέμπη

Σε ερώτημα αν θεωρείτε ότι για το δυστύχημα των Τεμπών έχει ή όχι ευθύνη κάθε ένα από τα παρακάτω πρόσωπα ή φορείς, οι απαντήσεις που έδωσαν οι ερωτηθέντες έχουν ως εξής:

ΟΣΕ: «Ναι» το 95%, «όχι» το 5%, ΔΞ/ΔΑ το 2%
Σταθμάρχης Λάρισας: «Ναι» το 91%, «όχι» το 7%, ΔΞ/ΔΑ το 2%
Κώστας Αχ. Καραμανλής: «Ναι» το 90%, «όχι» το 6%,  ΔΞ/ΔΑ το 4%
Όλες οι κυβερνήσεις: «Ναι» το 87%, «όχι» το 9%, ΔΞ/ΔΑ το 4%
Η σημερινή κυβέρνηση: «Ναι» το 86%, «όχι» το 9%, ΔΞ/ΔΑ το 5%
Hellenic Train: «Ναι» το 77%, «όχι» το 5%, ΔΞ/ΔΑ το 18%.

Στο ερώτημα, πόσο έχει επηρεάσει αρνητικά το δυστύχημα στα Τέμπη τη συνολική εικόνα που έχετε για την κυβέρνηση, «πολύ» απάντησε το 44% των συμμετεχόντων στην έρευνα, «αρκετά» το 27%, «λίγο» το 12%, «καθόλου» το 13%, ΔΞ/ΔΑ επέλεξε το 4%.

Αναφορικά με την συγγνώμη του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά το δυστύχημα στα Τέμπη και αν οι ψηφοφόροι την θεωρούν ειλικρινή, το 52% ανέφερε ότι δεν τη θεωρεί ειλικρινή, έναντι 36% που απάντησε «ναι». Το 12% απάντησε ΔΞ/ΔΑ.

Τα κυρίαρχα συναισθήματα που έχουν οι πολίτες, είναι τα εξής:

Οργή: 33%
Απογοήτευση: 32%
Ανασφάλεια: 20%
Ελπίδα/προοπτική: 9%
Σιγουριά: 2%
Άλλο: 1%
ΔΞ/ΔΑ: 3%.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ