Νέα δήλωση Βούτση για τον ΦΠΑ στα νησιά

«Είναι ένα από τα θέματα για τα οποία η πίεση που ασκήθηκε είναι στα όρια. Δεν θέτω ζήτημα προφανώς αντισυνταγματικότητας», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, και επισήμανε ότι η συγκεκριμένη διάταξη, κινείται «στα όρια της συνταγματικότητας».

Ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρεται στην εμμονή των δανειστών για την εξομοίωση του ΦΠΑ στα νησιά, κάνοντας λόγο για προσπάθεια κύκλων να μειωθεί η οικονομική ανταγωνιστικότητα στο πεδίο του τουρισμού και επισημαίνει ότι η εξομοίωση του ΦΠΑ αντιβαίνει τη ρητή διατύπωση του Συντάγματος με την οποία λαμβάνεται μέριμνα για την νησιωτικότητα και τις παραμεθόριες περιοχές.

«Το περασμένο καλοκαίρι, όταν γινόταν η διαπραγμάτευση της Συμφωνίας, υπήρχε μια ιδιαίτερη εμμονή από πλευράς των θεσμών, για την εξομοίωση του ΦΠΑ σε όλα τα νησιά. Εμμονή, που, καταρχήν, αντιβαίνει με τη ρητή διατύπωση του άρθρου 106 του Συντάγματος, που προνοεί για να λαμβάνεται μέριμνα για την ιδιαιτερότητα των παραμεθόριων και νησιωτικών περιοχών, κυρίως, όμως, οφείλεται -εξ όσων είχαμε αντιληφθεί από τότε κιόλας- στην προσπάθεια ορισμένων κύκλων να μειωθεί η οικονομική ανταγωνιστικότητα και στο επίπεδο του τουρισμού, κι όχι μόνο των νησιών μας, έναντι άλλων ευρωπαϊκών περιοχών», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης, και στη συνέχεια απάντησε σε ερώτηση για το αν «είναι στα όρια του Συντάγματός, η συγκεκριμένη διάταξη»:

«Ναι. Είναι προφανές ότι είναι θέμα μιας οριακής ερμηνείας, η οποία προφανώς έχει πολύ διαφορετικές όψεις».

«Θα μιλούσατε για αντισυνταγματικότητα με τον τόνο που το είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος

«Ευθεία όχι. Όχι. Καθένας έχει τον τρόπο του να θέτει τα ζητήματα. Νομίζω πως εν συνόλω η ελληνική κυβέρνηση και οι διαπραγματευτές -και το Καλοκαίρι και τώρα- έχουν πλήρη επίγνωση ότι είναι ένα από τα θέματα για τα οποία η πίεση που ασκήθηκε είναι στα όρια ακόμη και αρνητικής ερμηνείας ως προς την ισχύουσα διάταξη του Συντάγματος. Δεν θέτω ζήτημα προφανώς αντισυνταγματικότητας, πλην όμως θα πρέπει να προβληματιστούμε πολύ και στην κατεύθυνση -με τη βελτίωση των όρων των οικονομικών- να είναι από τα πρώτα μέτρα, τα οποία ενδεχομένως να πρέπει να αρθούν».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Το ΠΑΣΟΚ καλεί Καμμένο-Βούτση να παραιτηθούν

Γεροβασίλη: Γίνεται προσπάθεια να μην επιστραφούν τα χρήματα για το ΕΚΑΣ

Το Ποτάμι για τα πλαστά πτυχία: Δεν θέλει κόπο θέλει τρόπο…

 

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.