Νέα δεδομένα στον διάλογο για την Κεντροαριστερά

Νέα δεδομένα στον διάλογο για την Κεντροαριστερά

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

Σε νέα βάση μπαίνουν οι συζητήσεις που από καιρό έχουν ξεκινήσει γύρω από την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Το «μεγάλο βήμα» και κατά πολλούς την «έκπληξη» έκανε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος που μιλώντας από το βήμα του ένατου συντακτικού συνεδρίου του κόμματός του στο ΣΕΦ, επέμεινε πως η συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τη ΔΗΜΑΡ «δεν θέλουμε να παραμείνει απλά κυβερνητική», κάνοντας λόγο για μία πρόταση που δεν είναι ούτε συγκυριακή ούτε φευγαλέα. Διακήρυξε λοιπόν την πίστη του στη συγκρότηση της «μεγάλης πλειοψηφικής Κεντροαριστεράς», προτείνοντας κοινή κάθοδο στις εκλογές, ώστε «η μεγάλη Κεντροαριστερά να είναι η πρώτη δύναμη, όπως είναι και όπως δικαιούται να είναι», με σεβασμό σε όλους τους φορείς και όλα τα πρόσωπα, όπως είπε. Συνεργάτες του μάλιστα, λίγο αργότερα, άφηναν να εννοηθεί ότι προς συζήτηση είναι ακόμα και το πρόσωπο του ηγέτη που θα αναλάμβανε να τεθεί επικεφαλής μίας τέτοιας προσπάθειας.

Ως «ανοιχτό παράθυρο» για συνεργασία, έγιναν αντιληπτά λίγα λεπτά αργότερα, όσα είπε από το ίδιο βήμα ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ Σπύρος Λυκούδης στον σύντομο χαιρετισμό του. Ξεκινώντας την ομιλία του με την προσφώνηση «συντρόφισσες και σύντροφοι», ο κ.Λυκούδης αναφέρθηκε «στους στόχους, στις ευθύνες και στους δρόμους της συνάντησης του προοδευτικού κόσμου» στην πατρίδα μας. Ενδεικτική είναι η αποστροφή του λόγου του ότι «υπάρχουν και εμπόδια, αλλά είμαι σίγουρος ότι όλα ξεπερνιούνται»…

Νωρίτερα πάντως είχε υποστηρίξει πως «είναι υποχρεωμένοι οι πάντες να δουν θαρραλέα τις διάχυτες ευθύνες, για να μπορούν να γίνουν και οι αναγκαίες υπερβάσεις», στέλνοντας μήνυμα στο ΠΑΣΟΚ ότι «η μεγάλη εκ βαθέων ανίχνευση των λαθών είναι απαραίτητη και σίγουρα θα βοηθήσει στην χάραξη μιας νέας πορείας». Αντιλαμβανόμενος δε, ως μέγα ζητούμενο το ενδεχόμενο να μην υπάρχει ο απαραίτητος πολιτικός χρόνος για να ολοκληρωθούν οι προσπάθειες μίας σοβαρής πολιτικής ενδοσκόπησης, τόνισε σε κάθε περίπτωση την ανάγκη «να συναντηθούμε στην προσπάθεια αυτή», βάζοντας «απέναντι» τον λαϊκισμό και το «τέρας του φασισμού».

ΠΗΓΗ:real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ