Ν. Δένδιας σε Παπικιάν: Οι θέσεις της Τουρκίας παραμένουν δομικά αντίθετες από το Διεθνές Δίκαιο – ΒΙΝΤΕΟ

Ναι στην καλλιέργεια του καλού κλίματος με την Τουρκία με πλήρη επίγνωση όμως της πραγματικότητας, χωρίς η Ελλάδα να εθελοτυφλεί, ότι δεν περιμένουμε με μια επίσκεψη να λυθεί η μεταξύ μας διαφορά τόνισε ο Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον ομόλογό του από την Αρμενία Σουρέν Παπικιάν.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Ο Νίκος Δένδιας υποδέχθηκε τον ομόλογό του από την Αρμενία Σουρέν Παπικιάν (Suren Papikyan), o οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. Κατά τη συνάντηση στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπογράφηκε Συμφωνία Συνεργασίας Ελλάδος – Αρμενίας στον Στρατιωτικό – Τεχνικό Τομέα.

Αναφέρθηκε στο καλό κλίμα με την Τουρκία, όμως, τόνισε ότι η Ελλάδα δεν εθελοτυφλεί και δεν περιμένει την επίλυση των διαφορών με μια επίσκεψη. «Θα ήθελα να επαναλάβω εδώ, ότι γνωρίζουμε πολύ καλά πως τα πράγματα δεν αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη. Και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι θέσεις της Τουρκίας σε διμερή ζητήματα παραμένουν δομικά αντίθετες από τις προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου.

Και βέβαια δεν εθελοτυφλούμε, δεν περιμένουμε με μια επίσκεψη να λυθεί η μεταξύ μας διαφορά. Στόχος μας είναι η διατήρηση ηρεμίας και ειλικρινούς επικοινωνίας, αλλά πάντοτε με απόλυτη προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, στο Δίκαιο της Θάλασσας, στα δικαιώματα της κυριαρχίας μας και στα κυριαρχικά μας δικαιώματα» ανέφερε.

Στην έναρξη της ομιλίας του, καλωσορίζοντας τον Αρμένιο υπουργό στάθηκε στη μεγάλη αρμενική κοινότητα στην Ελλάδα, μια κοινότητα εξαιρετικά σημαντική, αλλά και η ελληνική κοινότητα στην Αρμενία, που λειτουργούν σαν γέφυρες φιλίας, αλληλοκατανόησης και συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας.

«Η συνάντησή μας σήμερα συμπίπτει με μια περίοδο μεγάλων εντάσεων. Η κατάσταση στον Καύκασο για την οποία είχατε την καλοσύνη να με ενημερώσετε, οι εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας, στη Μέση Ανατολή, δημιουργούν πολλές εστίες αστάθειας στην περιοχή.

Απέναντι σε αυτή την αστάθεια η Ελλάδα έχει μια καθαρή θέση. Υποστηρίζουμε τον διάλογο στη βάση των αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Δικαίου.

Υποστηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία όλων των κρατών και είμαστε σταθερά και σθεναρά εναντίον οποιασδήποτε προσπάθειας βίαιης επαναχάραξης συνόρων.

Καταδικάζουμε την τρομοκρατία, αγωνιζόμαστε για την προστασία των αμάχων, υποστηρίζουμε το δικαίωμα όλων να ζουν στις πατρογονικές τους εστίες.

Υποστηρίζουμε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία με την συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να επιτευχθούν συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας για τους λαούς της περιοχής. Στεκόμαστε, όπως είναι φυσικό και αναμενόμενο, στο πλευρό του αρμενικού λαού» ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του.

Στη συνομιλίες συμμετείχαν ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ιωάννης Κεφαλογιάννης, ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος Φραγκίσκος Λελούδας ΠΝ ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ, ο Υπαρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Ανδρέας Κορωνάκης ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΣ, ο Επιτελάρχης ΓΕΑ Υποπτέραρχος (Ι) Ιωάννης Μπιρμπίλης ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΑ, ο Γενικός Διευθυντής ΓΔΑΕΕ Αντιναύαρχος ε.α. Αριστείδης Αλεξόπουλος ΠΝ, ο πρέσβης της Αρμενίας στην Αθήνα κ. Tigran Mkrtchyan, καθώς και άλλα μέλη των αντιπροσωπειών των δύο πλευρών.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ