Ν. Δένδιας: 200 υπερσύγχρονα μαχητικά ως το 2030 και φρεγάτες Constellation – ΒΙΝΤΕΟ

Με 200 υπερσύγχρονα μαχητικά θα επιχειρεί η Πολεμική Αεροπορία ως το 2030, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής Άμυνας (ΓΔΑΕΕ).

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η Πολεμική Αεροπορία ανοίγει τα φτερά της για την νέα εποχή και απογειώνεται με υπερσύγχρονα μαχητικά 4,5 και 5ης γενιάς.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, επισκέφθηκε την ΓΔΑΕΕ συνοδευόμενος από τουν Υφυπουργό Γιάννη Κεφαλογιάννη, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αντώνη Οικονόμου.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά την συνάντηση που είχε με τον Γενικό Διευθυντή, Αντιναύαρχο (Μ) ε.α. Αριστείδη Αλεξόπουλο και τους αρμόδιους Διευθυντές, ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «ατζέντα 2030» και ιδιαίτερα στην Πολεμική Αεροπορία που «προβλέπει ότι το 2030 θα διαθέτει 200 σύγχρονα αεροσκάφη 4.5 και 5ης γενιάς, με τη σταδιακή απόσυρση των αεροσκαφών 3ης και 4ης γενιάς».

Επί της ουσίας ο κος Δένδιας επιβεβαίωσε πλήρως το ρεπορτάζ του υπογράφοντος στο enikos.gr και την Realnews της Κυριακής για πωλητήριο σε 108 μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε, προχωρά ταχέως το πρόγραμμα ναυπήγησης φρεγατών Constellation για το Πολεμικό Ναυτικό. «Υλοποιείται ήδη το πρόγραμμα της απόκτησης των νέων φρεγατών FDI. Αλλά εξετάζεται και η συμμετοχή της χώρας μας στο σχεδιασμό και την ναυπήγηση εδώ στην Ελλάδα, των νέων φρεγατών τύπου Constellation, όπως επίσης αναζητούνται και οι βέλτιστες λύσεις για το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα» ανέφερε χαρακτηριστικά, με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει ανακοινώσει την πρόσκτηση των αμερικανικών κορβετών LCS από το απόθεμα του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού.

Επιπλέον αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ανάκαμψης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας επαναλαμβάνοντας ότι «Θέλουμε να αλλάξουμε την πραγματικότητα που υπάρχει «αγοράζουμε ξένα όπλα από το ράφι». Να ενισχύσουμε τη δική μας αμυντική βιομηχανία και να προχωρήσουμε σε προηγμένες παραγωγές πολλαπλασιαστών ισχύος.

Αναφέρομαι σε drones, σε anti-drones, σε όπλα που θα δημιουργούν αντιαεροπορικό θόλο πάνω από την πατρίδα μας, σε αυτονόμως κινούμενα οχήματα, σε αυτονόμως κινούμενα σκάφη, πάνω στη θάλασσα και κάτω από τη θάλασσα. ¨

Και ο Ν. Δένδιας κατέληξε: «Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μία νέα πραγματικότητα για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι σε αυτόν τον σκοπό, σε αυτόν τον στόχο, έχουμε τη στήριξη του συνόλου του πολιτικού συστήματος και κυρίως της ελληνικής κοινωνίας».

Δείτε φωτογραφίες

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ