Μυστική εισήγηση για εκλογές το φθινόπωρο

Μυστική εισήγηση για εκλογές το φθινόπωρο

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης

Προκήρυξη πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο εισηγείται στον πρωθυπουργό ο εξ απορρήτων σύμβουλός του και βουλευτής Επικρατείας Χρύσανθος Λαζαρίδης, σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews.

Η πρόταση-εισήγηση του Χρύσανθου Λαζαρίδη ουσιαστικά κατατείνει στο να αντιστραφεί το δίλημμα της προεδρικής εκλογής που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με το σκεπτικό της εισήγησης, επιστρέφει στην Κουμουνδούρου το «πρόβλημ��» της συγκρότησης πλειοψηφίας 180 βουλευτών για την ανάδειξη του Προέδρου. Και, άρα, η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να προκαλέσει την πτώση της κυβέρνησης και πρόωρες κάλπες, με «όπλο» τη μη επίτευξη της αναγκαίας πλειοψηφίας των 180, θα έχει πέσει στο κενό…

Συγκεκριμένα, ο στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά εισηγείται την προκήρυξη πρόωρων εκλογών μετά τον Σεπτέμβριο και πριν από τα μέσα Νοεμβρίου, αλλά χωρίς να έχει ξεκινήσει η διαδικασία εντός της Βουλής για την ανάδειξη νέου Προέδρου. Η Ν.Δ. κατ’ αυτόν τον τρόπο -και στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχθεί πρώτο κόμμα και ο Αλέξης Τσίπρας σχηματίσει κυβέρνηση- θα μπορεί να προκαλέσει εκλογές τον Μάρτιο του 2015, καθώς η Κουμουνδούρου δεν θα διαθέτει την απαιτούμενη προεδρική πλειοψηφία.

Πολύ περισσότερο καθώς πολλά κορυφαία στελέχη της εκτιμούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση που γίνει κυβέρνηση, αφενός θα πιεστεί πολύ από τους δανειστές μη διαθέτοντας plan b για τη λύση στο πρόβλημα του ελληνικού χρέους και αφετέρου δεν θα μπορέσει να εκπληρώσει τις υποσχέσεις στο εσωτερικό της χώρας. Στο κλίμα αυτό, εκτιμούν πως η Ν.Δ. θα νομιμοποιείται να μην ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκαλώντας εκ νέου εκλογές τον Μάρτιο του 2015.

Το σκεπτικό της πρότασης του Χρ. Λαζαρίδη είναι ότι αν, αντιθέτως, η χώρα οδηγηθεί στις κάλπες, λόγω αδυναμίας εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας και αναδειχθεί από αυτές νικητής ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε ο Αλ. Τσίπρας θα έχει πολύ πιο εύκολο έργο και χωρίς να επικρέμαται η απειλή νέας προσφυγής στις κάλπες. Και αυτό καθώς η νέα Βουλή που θα προκύψει -μετά την αδυναμία εκλογής Προέδρου- δεν θα χρειάζεται πλέον 180 ψήφους για να εκλέξει νέο πολιτειακό άρχοντα, αλλά μόλις 151 ψήφους.

Ο Αντ. Σαμαράς, πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δεν έχει τοποθετηθεί στην εισήγηση ενός εκ των πλέον στενών του συνεργατών. Αρχικός του στόχος παραμένει η εξάντληση της τετραετίας, ώστε να αναλάβει και πάλι την πρωτοβουλία των κινήσεων και -κυρίως- να εμφανιστεί ότι ο ίδιος αρχίζει να βγάζει τη χώρα από την κρίση.

Οπως, ωστόσο, είναι φυσικό, ο πρωθυπουργός εξετάζει προσεκτικά όλα τα ενδεχόμενα. Μόνο τυχαίο, άλλωστε, δεν είναι ότι παρά τις αντιρρήσεις της τρόικας επιμένει και να εφαρμοστεί η εισαγγελική πρόταση για τους ενστόλους και να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για τη μείωση των φόρων με τους δανειστές. «Κάποιες φορές, η τακτική του πρωθυπουργού προϊδεάζει στην άποψη… μπουνιές στην τρόικα και εκλογές», σημειώνει συνομιλητής του.

Πατήστε πάνω στη φωτογραφία και διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ