Μουζάλας: Κανένας θεσμός δεν έθεσε θέμα εξόδου Ελλάδας από Σένγκεν – ΒΙΝΤΕΟ

«Χτίστηκε από δηλώσεις πρωθυπουργών – κρατών οι οποίοι λειτουργούν ξενοφοβικά», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας αναφερόμενος στα σενάρια για έξοδο της Ελλάδας από την συνθήκη Σένγκεν, «ωστόσο αυτό μεταφέρθηκε στη χώρα μας σαν να είναι απόψεις της Ευρώπης».

Ο Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα MEGA”, αναφερόμενος στα σενάρια για έξοδο της Ελλάδας από την συνθήκη Σένγκεν, έκανε λόγο για μια ιστορία που χτίστηκε μέσα από όχι θεσμικά όργανα της ΕΕ.

“Χτίστηκε από δηλώσεις πρωθυπουργών – κρατών οι οποίοι λειτουργούν ξενοφοβικά” τόνισε ο κ.Μουζάλας και πρόσθεσε ότι “ωστόσο αυτό μεταφέρθηκε στη χώρα μας σαν να είναι απόψεις της Ευρώπης”.

Το θέμα δεν ετέθη καν στο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών στις Βρυξέλλες επεσήμανε ο κ. Μουζάλας, “ετέθησαν ζητήματα πολύ σοβαρά όπως της φύλαξης και μείωσης των ροών, σε σχέση και με την τρομοκρατία, σε αυτό τον φόβο που δικαίως μας έχει πιάσει μετά το χτύπημα στο Παρίσι” συνέχισε.

Ο κ. Μουζάλας υπογράμμισε ότι “οι απομονωτικές και εθνικές ‘λύσεις’, όπως το να χτίζουμε τείχη, δεν βοηθάνε. Είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα. Το κακό είναι απ’ όλες τις δηλώσεις που έγιναν αυτό το διάστημα προεβλήθησαν οι δηλώσεις ενάντια στη χώρα μας, οι οποίες ήταν και μεμονωμένες” και συμπλήρωσε ότι δεν ακούστηκαν δηλώσεις όπως αυτές του προέδρου του Συμβουλίου Γιαν Άσελμπορν, του κ. Αβραμόπουλου και άλλων.

Σε ό,τι αφορά την FRONTEX ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι έχουμε ζητήσει 1.600 άτομα, ενώ έγινε πρόταση στο διοικητικό συμβούλιο της Βαρσοβίας να έρθουν στα Σκόπια να κάνουν δακτυλοσκόπηση σε “όσους δεν έχουμε προλάβει να δακτυλοσκοπήσουμε”.

Όμως σε κείμενο που απέστειλε η FRONTEX, είπε ο υπουργός, αναφερόταν ότι “συγχρόνως θα καλέσουμε παρατηρητές από τη FYROM, την οποία αναφέρει ως Δημοκρατία της Μακεδονίας ώστε να συμμετέχουν στη επιχείρηση. Είναι δυνατόν να δεχτούμε εμείς σα χώρα αυτό το πράγμα; Παρατηρητές από τη FYROM στα ελληνικά σύνορα; Αυτό ήταν μια αυθαιρεσία της FRONTEX. Στείλαμε γράμμα στον κ. Αβραμόπουλο, ζητήσαμε να μπουν τα πράγματα στη θέση του, μπήκαν στη θέση τους”.

Για αδικία απέναντι στη χώρα μας, έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός αναφερόμενος στους δύο από τους δράστες των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, οι οποίοι απεδείχθησαν ότι πέρασαν από τη Λέρο.

“Από τους 8 τρομοκράτες, από τη χώρας μας απεδείχθη ότι οι δυο πέρασαν τον Οκτώβριο που ήταν μια πάρα πολύ ζόρικη περίοδος, από την Λέρο. Και οι δύο πιστοποιήθηκαν με βάση τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτό το πράγμα δεν αναφέρεται σαν επιτυχία. Θέλω να πω ότι πρέπει να ψάξει να βρει τα θετικά”.

Ωστόσο παραδέχθηκε ότι “έχουμε πολλά αρνητικά” σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των προσφυγικών ροών, “τα οποία προσπαθούμε να θεραπεύσουμε”.

“Δεν είμαστε τόσο καλοί στην διαχείριση των ανηλίκων. Έρχονται πολλά ανήλικα και δεν είμαστε κατάλληλα εξοπλισμένοι” συνέχισε.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ειδομένη, επανέλαβε ότι θα δοθεί λύση.

“Κάνουμε μια τεράστια προσπάθεια, ώστε να μην πέσει ξύλο. Ωστόσο μέσα σ’ ένα κράτος μια κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόζει τους νόμους. Πιθανώς με λεπτότητα, πιθανώς με τρυφερότητα, αλλά δεν μπορεί να έχεις τη σιδηροδρομική γραμμή κατειλημμένη 10 ημέρες, οφείλεις σαν κράτος να αντιδράσεις”.

Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μέσα στις επόμενες ημέρες η Ειδομένη “θα έχει καθαρίσει”. Όσον αφορά τους μετανάστες που θα γυρίσουν πίσω, τόνισε ότι “θα εφαρμοστούν οι νόμοι. Οι νόμοι λένε το εξής. Όσοι θέλουν να κάνουν αίτηση ασύλου θα τους δώσουμε τη δυνατότητα να κάνουν αίτηση ασύλου. Δεν κάνουν όμως γιατί δεν θέλουν. Πάρα πολλοί θέλουν να γυρίσουν πίσω μόνοι τους”.

“Έχουμε συνεννοηθεί με τον ΔΟΜ υπάρχει πρόγραμμα οικειοθελούς επιστροφής. Κατά την άποψή μου αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν λύση, είναι ευεργεσία το να γυρίσουν στον τόπο τους. Ακούγεται πολύ άσχημο, εγώ έχω δουλέψει χρόνια στην άλλη πλευρά και πονάω με αυτό που λέω τώρα” ανέφερε ο κ.Μουζάλας ενώ πρόσθεσε ότι θα “γίνουν και αναγκαστικές επιστροφές, απελάσεις”.

Διαβάστε επίσης:

“Παγώνουν” τα σενάρια εξόδου από την Σένγκεν

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ