Μοσκοβισί: Η Γαλλία είναι στο πλευρό της Ελλάδας

Μοσκοβισί: Η Γαλλία είναι στο πλευρό της Ελλάδας 

“Θέλουμε να μετάσχουμε στην αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας” τονίζει σε συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, αναφερόμενος στα αποτελέσματα της επίσκεψης του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα.

 

Ερ: «Η Γαλλία, μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα να βγει από την κρίση;» ρωτήθηκε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.

Απ: «Η Γαλλία-τόνισε- είναι στο πλευρό της Ελλάδας και η επίσκεψή μας είναι μια επίσκεψη φιλίας. Αγωνιστήκαμε για την παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ κάτι που είναι επωφελές και για την Ελλάδα αλλά και για τη ζώνη του ευρώ. Αγωνιστήκαμε πολύ για αυτό και σήμερα θέλουμε να μετάσχουμε στην αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας. Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και θα συνεισφέρουμε και εμείς βέβαια μέσω των γαλλικών επενδύσεων, καθώς οι γαλλικές εταιρίες μπορούν να βοηθήσουν στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων.

Είμαστε απόλυτα διαθέσιμοι να βοηθήσουμε με τρόπο βέβαια που οι γαλλικές εταιρίες θα αποφασίσουν –αλλά εμείς θα τις ενθαρρύνουμε – για να μπορέσουν να κάνουν μεγαλύτερες επενδύσεις στην Ελλάδα. Αυτό ήταν το αντικείμενο της οικονομικής μας συνάντησης

Ερ: Γίνονται συζητήσεις για ενοικίαση γαλλικών φρεγατών για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων;

Απ: Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας μας γνωστοποίησε την παλιά επιθυμία της χώρας για την αγορά φρεγατών, αλλά η οικονομική κατάσταση έχει αλλάξει, οπότε υπάρχει ένα αίτημα για ενοικίαση. Αυτό τέθηκε και πιστεύω ότι θα εξεταστεί. Ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Ζαν Υβ Λε Ντριάν θα έρθει σε μερικές ημέρες στην Αθήνα. Ο κ. Λε Ντριάν έχει μάλιστα εκλεγεί σε περιοχή της Βρετάνης, όπου ναυπηγούνται οι φρεγάτες. Είχα την τύχη μαζί του να εγκαινιάσουμε μία φρεγάτα πριν μερικές εβδομάδες και θέλω να σας πω ότι είναι το καλύτερο υλικό στον κόσμο.

Ερ: Σε αυτή την κατάσταση που περνάει ο ευρωπαϊκός νότος, μπορεί η Γαλλία να υψώσει ένα τείχος στην λιτότητα που προωθεί η Γερμανία;

 Απ: Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε ότι υπάρχει μια Ευρώπη του Βορρά και μια Ευρώπη του Νότου, μια Ευρώπη των κακών και μια Ευρώπη των καλών. Υπάρχει μία Ευρώπη. Αλλά, από την άλλη, ο καθένας πρέπει να κάνει τη δική του προσπάθεια. Όλοι πρέπει να κάνουν τη δική τους προσπάθεια για την ευρωπαϊκή οικοδόμηση, για να έχει η ήπειρος καλύτερες προοπτικές, προοπτικές ανάπτυξης.

Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει μια προσέγγιση μεγαλύτερης συνεργασίας έτσι ώστε οι χώρες που έχουν ελλείμματα να κάνουν μεταρρυθμίσεις, και οι χώρες που έχουν πλεονάσματα να είναι ικανές να ανταποκρίνονται στην εσωτερική ζήτηση. Είναι μια συζήτηση που γίνεται σε διεθνές επίπεδο. Ήμουν την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο στη συνεδρίαση του G-20 στη Μόσχα και αυτό τονίζεται στο τελικό ανακοινωθέν. Αυτό αφορά όχι μόνο στις πιο αναπτυγμένες χώρες, αλλά και τις χώρες του ευρώ.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ