Χριστούγεννα: Ρεβεγιόν με…lockdown – Πώς θα περάσουμε τις γιορτές

Διαφορετικά θα είναι φέτος τα Χριστούγεννα και στη χώρα μας και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως τι ακριβώς θα ισχύσει, ωστόσο από τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, είναι σαφές ότι θα περάσουμε τις γιορτές όπως και το περασμένο Πάσχα.

“Βρισκόμαστε στη μέση μιας μάχης. Περάσαμε δύσκολα όλους αυτούς τους μήνες και το Πάσχα πάλι το γιορτάσαμε μόνο με τις οικογένειές μας και νομίζω το ίδιο θα συμβεί και με τα Χριστούγεννα” είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

“Ο Δεκέμβριος είναι κάθε χρόνο ένας δύσκολος μήνας με αύξηση των ιώσεων, αλλά και πολλές υποχρεώσεις για όλους μας. Φέτος θα είναι αρκετά διαφορετικός αλλά και πολύ πιο δύσκολος γιατί έρχεται σε συνέχεια πολλών μηνών κόπωσης λόγω του lockdown. Θα θέλαμε να βρεθούμε με τους αγαπημένους μας γύρω από ένα τραπέζι, όπως έχουμε συνηθίσει. Ας σχεδιάζουμε όμως από τώρα διαφορετικά αυτά τα φετινά Χριστούγεννα και ας είναι κάτι που όλους μας, μάς στενοχωρεί πολύ” είπε από την πλευρά της η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης.

Οι μετακινήσεις μεταξύ νομών τα Χριστούγεννα είναι δύσκολο να επιτραπούν, όπως είπε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ τόνισε στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα γίνουν οι ανακοινώσεις για το συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης, που θα περιλαμβάνει και τις λεπτομέρειες για τα σχολεία και το λιανεμπόριο. “Φαίνεται πάρα πολύ δύσκολο να επιτραπούν οι μετακινήσεις μεταξύ νομών κατά τη διάρκεια των εορτών με βάση το υψηλό ιικό φορτίο. Μια τέτοια απόφαση μπορεί να δημιουργήσει χαλάρωση” υπογράμμισε. Μάλιστα, είναι πιθανό να επιβληθούν και επιπλέον μέτρα για την κυκλοφορία τις ημέρες των γιορτών, κυρίως για τις βραδινές ώρες.

Επίσης, τις φετινές γιορτές θα πρέπει να ξεχάσουμε μπαρ, κέντρα διασκέδασης και πολυχώρους ψυχαγωγίας, καθώς, αν δεν αλλάξει κάτι θεαματικά προς το καλύτερο, θα παραμείνουν κλειστά. To ίδιο ισχύει για τα χιονοδρομικά, και πιθανότατα τα θέατρα και τους κινηματογράφους. Η εστίαση εξακολουθεί να αποτελεί δύσκολη εξίσωση και ακόμα δεν έχει “κλειδώσει” το άνοιγμα ή μη των εστιατορίων, και με ποιον τρόπο. Πάντως, πολλοί επιχειρηματίες δεν είναι διατεθειμένοι να ανοίξουν μόνο για 15 ημέρες και μετά την εορταστική περίοδο να ξανακλείσουν.

«Με τα κρούσματα που βλέπουμε καθημερινά αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι όταν δυσκολευόμαστε να ανοίξουμε το λιανικό εμπόριο εν μέσω εορτών, πόσο πολύ δύσκολο είναι το άνοιγμα της εστιάσεως. Άλλωστε και οι εκπρόσωποι της εστιάσεως έχουν πει ότι αν είναι να ανοίξουν πέντε μέρες, καλύτερα να μην ανοίξουν καθόλου» ανέφερε την Παρασκευή μιλώντας στο MEGA ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Για τα εστιατόρια και τις καφετέριες, συζητείται να ανοίξουν μόνο οι εξωτερικοί χώροι, και να χρησιμοποιηθεί η λύση της επιδότησης για την αγορά θερμαντικών σωμάτων. Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι το πρώτο πρόγραμμα ΕΣΠΑ ξεκίνησε αποκλειστικά εστιασμένο στην εστίαση και τις εξωτερικές θερμάστρες τονίζοντας ότι ισχύει αναδρομικότητα, «θα αποζημιώνεται κάθε εστιατόριο που έχει αγοράσει τις θερμάστρες εξωτερικού χώρου από τον Φεβρουάριο του 2020» και προσέθεσε: «Το κρίσιμο είναι όταν θα ανοίξει η εστίαση να χρησιμοποιούνται και οι εξωτερικοί χώροι, να είναι ανοιχτές οι πόρτες και να υπάρχει αερισμός».

Το σχέδιο

Όπως αναφέρθηκε, ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης για σταδιακή άρση του lockdown θα γίνει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, και το άνοιγμα θα είναι πολύ προσεκτικό. Μετά τη λειτουργία των καταστημάτων με εποχικά είδη στις 7 Δεκεμβρίου, η επόμενη φάση περιλαμβάνει την επαναλειτουργία κομμωτηρίων, βιβλιοπωλείων, ανθοπωλείων και καταστημάτων με παιχνίδια, όπως έχει πει και ο κ. Γεωργιάδης. Το σενάριο που ακούγεται έντονα είναι κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής (που ήταν και τα τελευταία που έκλεισαν) να ανοίξουν είτε την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου, είτε το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου. Λίγες μέρες μετά και αφού κριθεί ότι τα πράγματα είναι υπό έλεγχο και τηρούνται τα μέτρα θα ανεβάσει ρολά και το υπόλοιπο λιανεμπόριο. Αυτό αναμένεται να γίνει στις 14 Δεκεμβρίου και χρήσιμο “εργαλείο” για αρκετές επιχειρήσεις κυρίως όσες πωλούν ηλεκτρονικά είδη θα αποτελέσει το “click away”, ώστε οι καταναλωτές να παραλαμβάνουν τα προϊόντα που έχουν παραγγείλει με ραντεβού και να μην δημιουργείται συνωστισμός. Τα εμπορικά κέντρα θα ανοίξουν στις 21 Δεκεμβρίου, αν και δεν θεωρείται ακόμα σίγουρο. Σε κάθε περίπτωση, εστιατόρια και καφετέριες που λειτουργούν εντός αυτών δεν θα λειτουργήσουν.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ