Βουλή: Μόνο με τις κυβερνητικές ψήφους αναμένεται να περάσει το σχέδιο νόμου για το περιβάλλον

Με την κυβέρνηση να υπεραμύνεται του νομοσχεδίου για το περιβάλλον και σύσσωμη την αντιπολίτευση να καταφέρεται εναντίον του, συζητείται στη Βουλή, το σχέδιο νόμου για την Προστασία του Περιβάλλοντος, το οποίο αναμένεται να υπερψηφιστεί απόψε, μόνο με τις ψήφους της κυβέρνησης.

Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων διατάξεις για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, τη θέσπιση πλαισίου για την ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, την προστασία του περιβάλλοντος και λοιπές ρυθμίσεις.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Διονύσης Σταμενίτης, έκανε λόγο για ένα νομοσχέδιο που εντάσσεται στο πλήθος των νομοθετικών πρωτοβουλιών τής κυβέρνησης για τη μετάβαση στην “πράσινη” οικονομία, την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, αλλά και την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης που έχει ξεσπάσει τον τελευταίο χρόνο.

Ιδιαιτέρως στάθηκε στις διατάξεις που αποτελούν σημείο τριβής με την αντιπολίτευση σχετικώς με τις τροποποιήσεις επιτρεπόμενων χρήσεων στις ζώνες προστατευόμενων περιοχών του δικτύου Natura 2000 και εξήγησε ότι πρόκειται για εξορθολογισμό της νομοθεσίας, απλοποίηση των χρήσεων γης και τεχνικές διορθώσεις. Προσέθεσε ότι ο ισχυρισμός ότι επιτρέπονται χρήσεις που ως τώρα απαγορεύονται, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, απλώς οι διατάξεις του παρόντος νομοσχεδίου έχουν πιο ρεαλιστική προσέγγιση στο ζήτημα.

Η αντιπολίτευση

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, η εισηγήτρια Χαρά Καφαντάρη τόνισε ότι το νομοσχέδιο αυτό, δίνει οριστικό χτύπημα στην προστασία του περιβάλλοντος, συνεχίζει τη λογική της κακής νομοθέτησης με περιορισμένη χρονικά διαβούλευση και παρότι αποσύρθηκαν κάποιες επίμαχες διατάξεις, η φιλοσοφία επέμβασης στις περιοχές Natura δεν άλλαξε, γι’ αυτόν τον λόγο και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι επιστημονικοί φορείς είναι αντίθετοι και ζητούν την απόσυρσή του. Επισήμανε ακόμη ότι υπάρχουν 12 διατάξεις υπουργείων με αποτέλεσμα να πρόκειται για ένα νομοσχέδιο-“σκούπα” που περιλαμβάνει πλήθος ρυθμίσεων πολεοδομικών, χωροταξικών, ακυρώνοντας την έννοια χωροταξικού σχεδιασμού, συρραφή ρουσφετιών με χαλάρωση ελεγκτικών μηχανισμών και πλήθος εξυπηρετήσεων.

Σχετικώς με τη ρύθμιση για τις Μουφτείες, είπε ότι θεμελιώδες για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να υπάρξει μια περίοδος διαβούλευσης, έτσι ώστε, να επιτευχθούν συναινέσεις και συγκλίσεις εκεί που είναι δυνατόν με τη μειονότητα και να προλάβουμε έτσι κάθε παρέμβαση της Τουρκίας στα εσωτερικά της Θράκης και οποιαδήποτε προσπάθεια να οργανώσει μια παράλληλη διαδικασία εκλογής μουφτή που η ελληνική Πολιτεία δεν θα αναγνωρίσει. «Επί της ουσίας έχουμε ισχυρότατες ενστάσεις, εφόσον δεν αξιοποιήθηκε η συστηματική δουλειά που έγινε στην Επιτροπή για τη Θράκη, όπου υπήρχε γενική συμφωνία εξασφάλισης της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης της μειονότητας. Συνεπώς, είμαστε αναγκασμένοι, εάν δεν αποσυρθούν οι διατάξεις αυτές για διαβούλευση, να καταψηφίσουμε, εκτός αν υπάρξουν οι βελτιώσεις που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ», ξεκαθάρισε.

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Αρβανιτίδης, αφού κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι νομοθετεί με αλαζονεία και κατά περίπτωση, επισήμανε για το θέμα της ρήτρας αναπροσαρμογής, της ενεργειακής ακρίβειας και τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παρατήρησε ότι η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το σωσμένο δέντρο, αλλά δεν βλέπει το καμένο δάσος.

Έκανε επίσης λόγο για υποκριτική επιλογή της κυβέρνησης να μην προσαρμοστεί ευθέως και ξεκάθαρα στις αποφάσεις του ΣτΕ για την μεταβίβαση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο και τη μια παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις περιοχές Natura, για τις οποίες -όπως είπε- έρχονται διατάξεις που δεν προσπαθούν να διορθώσουν αυτή την κακή εικόνα της χώρας μας.

Ο Ιωάννης Δελλής, ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια, όλες οι κυβερνήσεις έχουν πάρει συνήθειο όλα τα αντιπεριβαλλοντικά νομοθετήματα να τα βαφτίζουν “προστασία του περιβάλλοντος” αλλά και “απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και των ελέγχων” κι έτσι υπονομεύουν τους περιβαλλοντικούς ελέγχους μειώνουν τους εργαζόμενους, ενώ μιλώντας για “εξορθολογισμό των χρήσεων γης” εννοούν την κατάργηση ουσιαστικά κάθε προστασίας των προστατευόμενων υποτίθεται περιοχών.

Από την Ελληνική Λύση, ο Βασίλειος Βιλιάρδος, μίλησε για ένα νομοσχέδιο «συνονθύλευμα» και έκανε λόγο για «περιβαλλοντική υποκρισία» της κυβέρνησης η οποία φαίνεται από τις «εξοργιστικές ρυθμίσεις» του πρώτου μέρους του νομοσχεδίου για την κατασκευή ΑΠΕ σε περιοχές Natura, σε όσες, δηλαδή, δεν έχουν ακόμη καεί δεν θα καούν αφού στις καμένες επιτρέπονται οι ανεμογεννήτριες με απόφαση του ΣτΕ, όταν ακόμη επικεφαλής του ήταν η σημερινή Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο ειδικός αγορητής του ΜεΡΑ25, Κρίτων Αρσένης, ανέφερε ότι δεν θα έπρεπε η Βουλή αυτή τη στιγμή να μιλάει για το περιβάλλον, αλλά για το Σύνταγμα, αφού η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή μια «πρωτόγνωρη συνταγματική εκτροπή».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ