Μητσοτάκης στο LSE: Εφικτός ο στόχος της αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές, με ένα ποσοστό 37% – 38%

Προσκεκλημένος του καθηγητή Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και διευθυντή του Ελληνικού Παρατηρητηρίου, του LSE,  Kevin Featherstone, ήταν απόψε στο Λονδίνο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και μίλησε για όλα, από τα γλυπτά του Παρθενώνα, μέχρι την τουρκική προκλητικότητα και τις εκλογές.

Μητσοτάκης στο LSE: Μπορεί να βρεθεί λύση win-win για τα Γλυπτά του Παρθενώνα – Απαράδεκτες οι απειλές της Τουρκίας

Αναφερόμενος στις επικείμενες εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την εκτίμηση , εκτίμησε ότι ο στόχος του σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης είναι εφικτός στις δεύτερες εκλογές, με ένα ποσοστό της τάξης του 37%-38%. Σε ερώτημα για την προκλητική στάση της Τουρκίας, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Είναι πολύ ξεκάθαρο σε μένα ότι η σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι μόνο της Ελλάδας, με την Τουρκία, έχει γίνει πολύ πιο σύνθετη τα τελευταία χρόνια. Η Τουρκία προωθεί μια ατζέντα αναθεωρητισμού και προβάλλει παλαιού τύπου αυτοκρατορικές φιλοδοξίες, που δημιουργούν προβλήματα σε όλους τους γείτονές της, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Εμείς, από τη μία πλευρά είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι στην οδό του διαλόγου με την Τουρκία και ταυτόχρονα καθιστούμε σαφές ότι θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά δικαιώματά μας στην περιοχή μας». Ωστόσο, όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός «είναι απαράδεκτες οι απειλές της Τουρκίας για την κυριαρχία των νησιών μας και καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο τον διάλογο. Δεν θα δεχτούμε κανενός είδους τετελεσμένο από την Άγκυρα» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Νωρίτερα, σε συζήτηση γύρω από τα γλυπτά του Παρθενώνα, ο πρωθυπουργός είχε εκφράσει την άποψη ότι μπορεί να βρεθεί  αμοιβαία επωφελής λύση για το θέμα. Μάλιστα στο ερώτημα αν θα γινόταν πρωθυπουργός στη Βρετανία σε περίπτωση που «οι Βρετανοί έδιναν τα Γλυπτά,»  ο κ. Μητσοτάκης είπε «Η επανένωση των Γλυπτών είναι στην καρδιά του και όλοι οι Έλληνες θα ήθελαν να το πετύχει η κυβέρνηση». Είπε ωστόσο ότι δεν θέλει να τοποθετηθεί δημόσια για τις συζητήσεις που έχουν γίνει, αλλά «υπάρχει μομέντουμ, η βρετανική κοινή γνώμη υποστηρίζει την επανένωση».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ