Μητσοτάκης στο Bloomberg: Θα προχωρήσουμε σε πρόωρη αποπληρωμή των δανείων των μνημονίων

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Bloomberg δεσμεύτηκε ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα δάνεια διάσωσης της περιόδου των μνημονίων, νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, «στέλνοντας μήνυμα αυτοπεποίθησης προς τις χρηματοπιστωτικές αγορές κατά την έναρξη της δεύτερης θητείας του».

«Θα είμαστε σε θέση πριν από το τέλος του έτους να αποπληρώσουμε πραγματικά νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα», είπε ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του Bloomberg στην Αθήνα. «Είναι μια δέσμευση προς τους επενδυτές» υπογράμμισε.

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι στοχεύει να ανακτήσει φέτος την επενδυτική βαθμίδα, 13 χρόνια μετά την απώλειά της στην αρχή μιας μακράς και επώδυνης οικονομικής κρίσης, αναφέρει το Bloomberg και στέκεται και στην εξαγγελία του πρωθυπουργού για μείωση του δημόσιου χρέους.

«Θέλω να συνεχίσω να καθιστώ την Ελλάδα έναν πολύ ελκυστικό προορισμό για ξένες επενδύσεις», δήλωσε. «Δεν επικεντρωνόμαστε μόνο στην ανάπτυξη, αλλά θέλουμε επίσης να διασφαλίσουμε ότι ο λόγος του χρέους μας προς το ΑΕΠ θα συνεχίσει να μειώνεται με πολύ γρήγορο ρυθμό».

 

Τα διετή ομόλογα της Ελλάδας διέγραψαν πτώση μετά τα σχόλια του κ. Μητσοτάκη, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 3,42%, αφού νωρίτερα μέσα στην ημέρα διαπραγματευόταν έως και 3,56%. Τα 10ετή ομόλογα αναφοράς παρουσίασαν μικρή μεταβολή, αναφέρει το Bloomberg.

«Η πρόωρη αποπληρωμή της λεγόμενης ελληνικής δανειακής διευκόλυνσης θα σηματοδοτήσει ένα συμβολικό βήμα για τον Μητσοτάκη, καθώς επιδιώκει να αφήσει στο παρελθόν τα χρόνια της οικονομικής αναταραχής», σημειώνει το πρακτορείο και συνεχίζει: «Τόσο η Moody’s Investors Service όσο και η Scope Ratings δήλωσαν ότι η εκλογική νίκη του Μητσοτάκη ήταν ένα πιστωτικά θετικό γεγονός για τη χώρα».

«Ήδη διαπραγματευόμαστε σαν να είμαστε χώρα επενδυτικής βαθμίδας, αλλά χρειαζόμαστε και την επίσημη σφραγίδα έγκρισης από τους οίκους αξιολόγησης», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ελλάδα έχει ήδη αποπληρώσει το πλήρες ποσό των δανείων που έχει χορηγήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα και έχει αρχίσει να αποπληρώνει νωρίτερα τα διμερή δάνεια του GLF (Greek Loan Facility) που έχουν χορηγήσει οι ευρωπαϊκές χώρες.

Το Greek Loan facility αποτελούσε μέρος του πρώτου προγράμματος χρηματοδοτικής στήριξης για την Ελλάδα, που συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2010 και ανερχόταν σε 53 δισ. ευρώ. Μέχρι σήμερα η χώρα έχει αποπληρώσει λίγο περισσότερα από 8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,6 δισ. ευρώ ήταν πρόωρη αποπληρωμή.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ