Μητσοτάκης: Σημαντικός ο μετασχηματισμός των Δυτικών Βαλκανίων σε περιοχή ειρήνης και ανάπτυξης

Την προσήλωση της Ελλάδας στην ατζέντα της Θεσσαλονίκης και στη στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών της περιοχής, επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Διαδικασίας του Βερολίνου – στην οποία συμπροεδρεύουν η Βουλγαρία και η Βόρεια Μακεδονία- για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο μετασχηματισμός των Δυτικών Βαλκανίων σε μια περιοχή ειρήνης, σταθερότητας, ανάπτυξης και ευημερίας είναι σημαντικός τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Επιπρόσθετα, υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι κρίσιμα ζητήματα, όπως το κράτος δικαίου, ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των μειονοτήτων, η ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών καθώς και η τήρηση των συμφωνιών αποτελούν προϋποθέσεις για την ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η εκπλήρωση των κριτηρίων της διαδικασίας διεύρυνσης, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων καλής γειτονίας σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, είναι κομβικής σημασίας.

Αναφερόμενος στην πανδημία του κορονοϊού, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η παγκόσμια αυτή υγειονομική κρίση αναδεικνύει την αλληλεξάρτηση και την ανάγκη ευρύτερης συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες της περιοχής, καθώς και με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ