Μητσοτάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα διχασμένο κόμμα

Μητσοτάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα διχασμένο κόμμα

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε στον Real Fm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, για τις συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών με τον Κάρολο Παπούλια, τις εμπρηστικές του δηλώσεις αλλά και την επόμενη μέρα.

«Εγώ δεν είπα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κανονικό κόμμα. Είπα ότι δεν είναι ένα κανονικό κόμμα της Ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Το λέω αυτό διότι και σήμερα μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει μια ενιαία γραμμή. Μάλιστα υπάρχει μια ισχυρή συνιστώσα η οποία αντιμετωπίζει το μέλλον της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, με ισχυρή δόση καχυποψίας. Έτσι είναι σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα διχασμένο κόμμα», σχολίασε αρχικά μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε:

«Για το ζήτημα των ομολόγων, θα πρέπει κανείς να αναζητήσει, την αιτία της μεγάλης νευρικότητας η οποία παρατηρήθηκε τελευταία στις αγορές. Σίγουρα έπαι��ε ρόλο η συζήτηση για ολική έξοδο της Ελλάδος από το μνημόνιο, χωρίς κάποια προληπτική γραμμή στήριξης. Αλλά από τη στιγμή που το ζήτημα αυτό αποσαφηνίστηκε και η κυβέρνηση λέει ξεκάθαρα ότι θα αναζητήσει μια προληπτική γραμμή στήριξης και βλέπετε ότι τα επιτόκια αντί να πέφτουν ανεβαίνουν, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια επιφύλαξη σε όσους έχουν αγοράσει ομόλογα, για το τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί την Προεδρική Εκλογή ως μοχλό για να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις τι περιμένετε ότι θα κάνουν οι επενδυτές, ότι θα αγκαλιάσουν μια τέτοια προοπτική;».

«Η ευθύνη βαραίνει τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που θέλει να ζητήσει εκλογές. Από μένα θα ζητήσετε τα ρέστα; Πιστεύω ότι θα έχω κι εγώ και η κυβέρνηση τον απαιτούμενο πολιτικό χρόνο να δρομολογήσουμε τα σχέδιά μας, αλλά όχι να βρούμε και τον μπελά μας», πρόσθεσε.

Σε ότι αφορά το τέλος της τρόικας στην Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «η τρόικα δεν πρόκειται να συνεχίσει μετά την 31η Δεκεμβρίου του 2014 γιατί το ευρωπαϊκό πρόγραμμα τελειώνει. Εκ των πραγμάτων, το μνημόνιο έτσι όπως το γνωρίζουμε τελειώνει. Τι θα το ακολουθήσει; Θα το ακολουθήσει μια εταιρική σχέση της Ελλάδος με την Ευρώπη, η οποία θα συνοδεύεται με μια προληπτική πιστωτική γραμμή».

«Αν δεν μπορούμε εμείς να κάνουμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να πείσουμε τους πολίτες γι’ αυτές, είτε έχουμε επιτήρηση είτε δεν έχουμε είναι το ίδιο. Η επιτήρηση δεν πρόκειται να είναι η ίδια με αυτή την ασφυκτική επιτήρηση την τριμηνιααία που έρχονταν οι δανειστές και έλεγχαν μια σειρά από ενέργειες. Τέτοια επιτήρηση δεν πρόκειται να υπάρξει», σχολίασε σχετικά με το πώς θα είναι η νέα επιτήρηση, ενώ σε ερώτηση που αφορά την κοινωνία ο κ. Μητσοτάκης είπε:

«Παρά τα τεράστια προβλήματα, νομίζω ότι η Ελληνική κοινωνία άντεξε και απέδειξε ότι έχει εκείνους τους δεσμούς υποστήριξης που μας επιτρέπουν να υποστηρίζουμε και τους πιο αδύναμους. Υπήρχαν κοινωνικά αμορτισέρ στην Ελλάδα που μας επέτρεψαν να αντέξουμε καλύτερα την κρίση. Αυτό όμως έχει και τα όριά του. Στην Ελλάδα ασχολιόμασταν πολύ με το πώς θα μοιράσουμε την πίτα και όχι με το πώς θα την μεγαλώσουμε. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι το παλιό έχει πεθάνει, αλλά το καινούριο το οποίο γεννιέται, έχει πολλούς πόνους. Ο τοκετός αυτός έχει μεγάλη οδύνη. Αν η κυβέρνηση έχει τον χρόνο να ολοκληρώσει το έργο της, τότε τα αποτελέσματα της πολιτικής της θα είναι εμφανή».

«Όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες είναι σε επιτήρηση. Δεν επιτρέπει καν σε χώρες όπως η Ιταλία ή η Γαλλία, να αποκλίνουν από τα όρια που θέτει το σύμφωνο σταθερότητας της Ευρωζώνης. Η όποια επιτήρηση στον βαθμό που συνιστά επιβεβαίωση της αυτοδέσμευσης της χώρας, εμένα προσωπικά δεν με ενοχλεί. Μπορούμε να συμφωνήσουμε στα αυτονόητα;», σημείωσε ακόμα.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ