Μητσοτάκης-Ερντογάν: Το μενού του γεύματος, η απουσία γραβάτας και όσα συζήτησαν πίσω από τις κλειστές πόρτες

Θετικό κλίμα επικράτησε στη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είναι πιθανό να έρθει στη Θεσσαλονίκη στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας το φθινόπωρο, ενώ υπάρχει και μια μικρή πιθανότητα να επισκεφθεί την Αθήνα τον Ιούλιο, όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ.

Γιατί έβγαλε τη γραβάτα ο Έλληνας πρωθυπουργός

Ο κ. Μητσοτάκης έφτασε στο γεύμα, μετά το Φανάρι, φορώντας τη γραβάτα του, ενώ τον υποδέχθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν εκεί όπου θα γευμάτιζαν οι δύο ηγέτες. Ο Πρωθυπουργός έβγαλε τη γραβάτα του, καθώς το κλίμα ήταν ιδιαίτερα χαλαρό, με τον Τούρκο πρόεδρο να του δείχνει τον Βόσπορο και τις γέφυρες, όπως είχε κάνει και με τον Εμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το κλίμα ήταν τόσο καλό που οι δύο ηγέτες μιλούσαν συνέχεια γιατί υπήρχαν πολλά θέματα και σχεδόν δεν πρόλαβαν να πιουν νερό. Μάλιστα, ενδεικτικό του καλού κλίματος είναι πως μόλις ολοκληρώθηκε το γεύμα, ο Ταγίπ Ερντογάν ξεπροβόδισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, περπατώντας μαζί του περίπου 200 μέτρα προς το αυτοκίνητό του.

Το μενού

Το γεύμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν περιελάμβανε λαβράκι αλατισμένο, χαλβά πολίτικο, με στραγάλι και όχι με σιμιγδάλι και σαλάτα ρόκα.

Η τουρκική προεδρία για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμφώνησαν την Κυριακή να βελτιώσουν τις διμερείς σχέσεις και να επικεντρωθούν στη θετική ατζέντα, ανακοίνωσε η Διεύθυνση Επικοινωνιών της Τουρκικής Προεδρίας.

Εκτός από τις διμερείς σχέσεις, συζητήθηκαν και πολλές περιφερειακές και παγκόσμιες εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων γεωπολιτικών ζητημάτων και των επιπτώσεων της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία.

Κατά τη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών τονίστηκε ότι η Τουρκία και η Ελλάδα φέρουν ιδιαίτερη ευθύνη στην αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης, η οποία αλλάζει με τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Mητσοτάκης-Ερντογάν

Η συνάντηση επικεντρώθηκε επίσης στα αμοιβαία και περιφερειακά οφέλη από την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης να βελτιώσουν τις διμερείς σχέσεις και να διατηρήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας, παρά τις διαφωνίες μεταξύ των χωρών.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την επίτευξη του όγκου του διμερούς εμπορίου των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Επαναλαμβάνοντας τα βήματα της Τουρκίας να ανοίξει μια νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις, ο κ. Ερντογάν είπε στον κ. Μητσοτάκη ότι πιστεύει στην πρόοδο σε θέματα που σχετίζονται με το Αιγαίο Πέλαγος, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την παράτυπη μετανάστευση.

Τα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν με τίμιο και ειλικρινή διάλογο και έτσι οι δύο γειτονικές χώρες θα πρέπει να διατηρούν πάντα τον διάλογο και όχι μόνο σε περιόδους κρίσης, πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ