Μητσοτάκης: Έρχεται «επιταγή ακρίβειας» για τους πιο αδύναμους

«Όλοι καταλαβαίνουν ότι μιλάμε για οικονομικό πρόβλημα εισαγόμενο. Παγκόσμιο πρόβλημα και η ακρίβεια, παγκόσμιο φαινόμενο. Θα υποστούμε στην Ελλάδα συνέπειες. Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου να στηρίξω νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Όταν μιλάμε για τέτοιου είδους αναταραχές, δεν μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε μόνοι μας» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στον Alpha

«Επιδότηση λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας πρωτίστως. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Και του φυσικού αερίου, δήλωσε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην οικονομία και στα θέματα της ενέργειας. Πολιτικές στήριξης διαθέσιμου εισοδήματος θα συνεχιστούν με όλους τους τρόπους. Ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί από τον επόμενο μήνα. Και μιλάμε για μια μείωση που θα αφορά το 80% των ελληνικών νοικοκυριών και θα είναι μεγαλύτερη στα νοικοκυριά που έχουν τα χαμηλότερα εισοδήματα. Άρα, όλη μας η προσοχή στρέφεται σε αυτή την κατηγορία συμπολιτών μας. Και μπορώ να σας πω ότι θα υπάρχει μια ακόμα, σίγουρα, έκτακτη στήριξη συμπολιτών μας, οι οποίοι έχουν σήμερα τη μεγαλύτερη ανάγκη» τόνισε ο πρωθυπουργός

Και πρόσθεσε: «Επιλέγουμε να μην κόψουμε σήμερα φόρους κατανάλωσης για δύο λόγους: Πολύ μεγάλη δημοσιονομική επίπτωση και μικρό όφελος στην τελική τιμή της βενζίνης. Το μεγαλύτερο όφελος θα το έχουν αυτοί που έχουν τις μεγαλύτερες καταναλώσεις. Εάν μπορέσουμε -και θα καταφέρουμε- να δημιουργήσουμε έναν δημοσιονομικό χώρο για να στηρίξουμε την κοινωνία, προτιμώ από το να έχουν όλοι από λίγο όφελος, και κυρίως το όφελος να το έχουν αυτοί που έχουν τα μεγαλύτερα αυτοκίνητα, να χρησιμοποιήσω αυτόν το χώρο τον οποίο θα δημιουργήσω για να στηρίξουμε αυτούς που το έχουν σήμερα μεγαλύτερη ανάγκη».

«Θα υπάρχουν εξαγγελίες εντός του Μαρτίου όταν θα ξέρουμε πόσο δημοσιονομικό χώρο μπορούμε να δημιουργήσουμε. Θα αφορούν τους πιο αδύναμους. Δηλαδή μία έκτακτη ενίσχυση, μία επιταγή ακρίβειας, ένας τρόπος αντιμετώπισης, ένα έκτακτο βοήθημα για να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια αυτόν τον καιρό» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: Μονόδρομος οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

«Οι ΑΠΕ είναι μονόδρομος. Όσο πιο γρήγορα, τόσο καλύτερα. Δίνουμε δυνατότητα στις επιχειρήσεις να συνδέσουν φωτοβολταϊκά. Το φυσικό αέριο ήταν πάντα μεταβατικό καύσιμο. Θα χρειαστούμε φυσικό αέριο. Θα μειώσουμε την εξάρτησή μας από το ρωσικό. Με LNG. Αυτή είναι η διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσουμε και να κάνουμε την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο. Είχα συζήτηση με Αιγύπτιο πρόεδρο για να εγκαταστήσουμε καλώδιο ηλεκτρικής σύνδεσης. Αύριο θα γίνουμε η πύλη εισόδου στην Ευρώπη για το υδρογόνο. Ο λιγνίτης εξακολουθεί να είναι πανάκριβος. Δεν είναι η λύση στο πρόβλημά μας. Η απολιγνιτοποίηση ήταν σε ένα βαθμό δρομολογημένη από την προηγούμενη κυβέρνηση. Αν δεν είχαμε καθόλου φυσικό αέριο από τη Ρωσία θα χρησιμοποιούσαμε το λιγνίτη εφεδρικά. Όμως αυτή τη στιγμή ο λιγνίτης δεν είναι λύση στο πρόβλημα και πάντως δεν είναι λύση στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ