Μητρόπουλος: Η δήλωση περί προτεκτοράτου διέσωσε τους Podemos από τη συντριβή

Το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ισπανία σχολιάζει ο Αλέξης Μητρόπουλος, σε άρθρο του που δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους, επισημαίνοντας ότι «η δήλωση του Ιγκλέσιας την τελευταία στιγμή ‘περί προτεκτοράτου’ τους διέσωσε από τη συντριβή».

Διαβάστε αναλυτικά:

«Οι ισπανικές εκλογές αποτελούν ένα χρήσιμο δίδαγμα για το τι επιφυλάσσουν οι πολίτες στις εναλλακτικές λύσεις αν αυτές δεν προτείνονται με ένα συνεκτικό, αρθρωμένο και ιεραρχημένο πρόγραμμα κοινωνικο-οικονομικών αλλαγών και αν το πολιτικό υποκείμενο που τις ευαγγελίζεται δεν είναι αξιόπιστο ως προς τις σχέσεις και συμμαχίες του σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να μπορέσει να τις επιβάλλει ή έστω να υλοποιήσει μερικές βασικές από αυτές.

Έτσι η συμμαχία UNIDOS PODEMOS έχασε μεγάλο μέρος των προοδευτικών πολιτών αντί να επωφεληθεί του μείζονος αναστοχασμού και των κεντρόφυγων τάσεων που προξένησε η ετυμηγορία των Βρετανών πολιτών. Οι Ισπανοί άκουσαν προεκλογικώς τον Ιγκλέσιας να διακηρύσσει ότι η Ελλάδα έχει γίνει προτεκτοράτο της Ευρωπαϊκής Τεχνοδομής και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ό,τι μπορούσε… Έτσι διαπίστωσαν ότι και οι προγραμματικές θέσεις των PODEMOS θα έχουν την ίδια τύχη με το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η σύγκριση είναι καταιγιστική και οι διαπιστώσεις προφανείς!

Οι Ισπανοί προτίμησαν τη …light μνημονιακή εκδοχή που υλοποιεί πρωτίστως ο Ραχόι και το κόμμα του και δευτερευόντως οι σοσιαλιστές. Η ελπίδα ότι ο Ευρωπαϊκός Νότος θα κάνει μιαν ισχυρή συμμαχία ανατροπής των Μνημονίων και της νεοφιλελεύθερης πολιτικής ναυάγησε προτού συγκροτηθεί γιατί το παράδειγμα της Ελλάδας είναι προς αποφυγήν.

Ας ελπίσουμε ότι οι αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα προκαλέσει το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, θα δώσει την ευκαιρία για τη συγκρότηση νέων επαρκών, υποκειμενικά και προγραμματικά, εναλλακτικών πολιτικών σχηματισμών».

Διαβάστε επίσης:

Σε πολιτικό αδιέξοδο ο Ραχόι στην Ισπανία

Παραστατίδης: Ο Τσίπρας και με τα χέρια στις τσέπες θα γινόταν Πρωθυπουργός – ΒΙΝΤΕΟ

Το μήνυμα του Ομπάμα στην Αθήνα

 

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.