Μηταράκης στον Realfm 97,8: Η έντονη ρητορική της Τουρκίας δεν έχει μετατραπεί σε πίεση στα σύνορα

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, δήλωσε στον Realfm 97,8 και στους Νίκο Χατζηνικολάου και Κάτια Μακρή ότι “πέρσι στην Κω είχαμε 864 αφίξεις και φέτος μέχρι στιγμής έχουμε 650. Συνολικά φέτος έχουμε τις δεύτερες χαμηλότερες ροές της δεκαετίας στη χώρα μας. Στην πραγματικότητα μπορεί να αντιμετωπίζουμε μια πολύ έντονη ρητορική από την Τουρκία που μας αναγκάζει να είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα, αλλά η συνολικές αφίξεις στη χώρα μας από την αρχή της χρονιάς μέχρι σήμερα είναι 4.300. Είναι χαμηλό το νούμερο σε σχέση με τα εκατομμύρια που είχαμε το 2015 ή με τις 72.000 που είχαμε το 2019″.

“Τα νησιά μας που είχαμε κάποια στιγμή φτάσει να έχουμε 44.000 αιτούντες άσυλο, σήμερα έχουμε 1.600 σε όλα τα νησιά σύνολο. Δεν αντιμετωπίζουμε την πίεση των προηγούμενων ετών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να προσπαθήσει η γείτονα, βλέπετε την ρητορική και στην επίσκεψη της αντιπροσωπείας μας στην Κωνσταντινούπολη. Υπάρχει έντονη προπαγάνδα εναντίον της χώρας μας” σημείωσε.

“Αυτή η ρητορική δεν έχει μετατραπεί σε πίεση στα σύνορα. Είναι ξεκάθαρο ότι θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε με αποφασιστικότητα τα σύνορά μας ακριβώς όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο” τόνισε ο υπουργός.

“Όποτε κινδύνευσε ανθρώπινη ζωή στο Αιγαίο το λιμενικό έκανε διάσωση. Όποιος μπει στη χώρα μας υποβάλει αίτημα για άσυλο. Η απάντηση σε όλες αυτές της ΜΚΟ είναι ότι εμείς κάνουμε αυτό που προβλέπει το διεθνές δίκαιο. Εμποδίζουμε την παράνομη είσοδο στη χώρα μας, αν όμως κάποιος εισέλθει και έχει πρόσβαση κάνει αίτηση για άσυλο” σημείωσε.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ