Μηνύματα για ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων από Μενέντεζ στο ελληνικό “πεντάγωνο”

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρόμπερτ Μενέντεζ (Robert – Bob Menendez) συνοδευόμενος από τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ (Geoffrey Pyatt) και την πρέσβη της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, έφτασε στις 13.30 στο ελληνικό «πεντάγωνο».

Του Χρήστου Μαζανίτη

Τον υποδέχθηκαν ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και οι Αρχηγοί ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ.

Ο Αμερικανός Γερουσιαστής εξήρε τον καθοριστικό ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων και τον επαγγελματισμό τους, τονίζοντας ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Παράλληλα ευχαρίστησε τη χώρα μας για τη φιλοξενία των αμερικανικών δυνάμεων σε Σούδα και Αλεξανδρούπολη και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «το νέο μνημόνιο συναντίληψης (MDCA) για το οποίο συνεργαζόμαστε θα αποτελέσει ένα νέο κεφάλαιο στις διμερείς σχέσεις». Παράλληλα εξέφρασε την ευχή το νομοσχέδιο – που ο ίδιος με τον γερουσιαστή Μ. Ρούμπιο εισηγήθηκαν – για την Αμερικανοελληνική αμυντική και διακοινοβουλευτική συνεργασία 2021, να ψηφιστεί μέχρι το φθινόπωρο ενώ ευχαρίστησε τους πρέσβεις των δύο χωρών για τη συμβολή τους στην προώθηση της συνεργασίας. Ένα νομοσχέδιο που προβλέπει την διαρκή στήριξη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από το πλεονάζον υλικό των ΗΠΑ αλλά και την παροχή κάθε διευκόλυνσης για την απόκτηση των F-35.
Κατά την υποδοχή, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τις απώλειες των Αμερικανών για την πρόσφατη επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ χαρακτηρίζοντας απεχθείς τέτοιες εξελίξεις.

Στην τελετή, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Ιωάννης Καποδίστριας» ο κος Μενέντεζ έλαβε τη Διαμνημόνευση Αστέρα Αξίας και Τιμής.

Την τιμητική επίσκεψη του Ρ. Μενέντεζ στο ελληνικό «πεντάγωνο» εξήρε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος τονίζοντας την προτεραιότητα που έχει θέσει για την ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο με στήριξη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην στενή συνεργασία των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα, με ιδιαίτερη αναφορά στις κοινές ασκήσεις προς επαύξηση της διαλειτουργικότητας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ