Μήνυμα Βαρθολομαίου για την Αγία Σοφία: Αν γίνει τζαμί εκατομμύρια Χριστιανοί θα στραφούν κατά του Ισλάμ

Νέα παρέμβαση σχετικά με το ζήτημα της Αγίας Σοφίας έκανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στέλνοντας μήνυμα στην Άγκυρα ότι ενδεχόμενη μετατροπή της σε τζαμί θα στρέψει εκατομμύρια Χριστιανούς εναντίον του Ισλάμ.

Σε τοποθέτησή του, σήμερα το πρωί, στη Θεία Λειτουργία στον Ι. Ναό Αγίων Δώδεκα Αποστόλων της Κοινότητος Φερίκιοϊ, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί από το Φανάρι τα τελευταία χρόνια, τονίζοντας ότι το 2016 είχε αποστείλει επιστολή στον τότε διευθυντή θρησκευτικών υποθέσεων της χώρας, εκφράζοντας την ανησυχία του για την αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας.

Λίγα μόλις 24ωρα πριν τη συζήτηση στο τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας του αιτήματος για μετατροπή του συμβόλου της Ορθοδοξίας σε τέμενος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπογράμμισε ότι η Αγία Σοφία αποτελεί ένα εκ των σπουδαιοτέρων κλασικών μνημείων του παγκόσμιου πολιτισμού: “Κλασικό είναι αυτό το οποίο πάντοτε υπερβαίνει τα όρια του λαού και της εποχής εις την οποία εδημιουργήθη και δεν ανήκει μόνο σε αυτόν που το κατέχει αλλά εις ολόκληρον την ανθρωπότητα”.

Πρόσθεσε επίσης ότι ο τουρκικός λαός φέρει την μεγάλη ευθύνη και την υψίστη τιμή να αναδεικνύει την Οικουμενικότητα του υπέροχου αυτού μνημείου, τονίζοντας ότι ως Μουσείο η Αγία Σοφία δύναται να λειτουργεί ως σημείο συνυπάρξεως λαών και πολιτισμών.

“Η τυχόν μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος θα στρέψει εκατομμύρια Χριστιανών σε όλο τον κόσμο εναντίον του Ισλάμ. Το ζητούμενο, όμως, είναι η ενότητα. Έχουμε την προσδοκία ότι στο τέλος θα επικρατήσει η σύνεση και η λογική”, διαμήνυσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Επίσης απηύθυνε κάλεσμα στις νέες και τους νέους “να κατανοήσουν ότι ζουν εις ιερόν τόπον, τόπον μαρτυρίας και μαρτυρίου εις το κέντρο της Ορθοδοξίας”, ενώ σε άλλο μέρος της ομιλίας του υπογράμμισε ότι το “να ανήκουμε στην ομογένεια της Πόλεως, το να είμαστε τέκνα της Μεγάλης Εκκλησίας είναι υψίστη ευλογία”.

Πηγή: orthodoxianewsagency.gr

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.