Μήνυμα του Παυλόπουλου προς τις Βαλκανικές χώρες για το προσφυγικό

Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Ιgor Crnadak είχε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

«Χαίρομαι ιδιαιτέρως για την συνάντησή μας. Βεβαίως, έχουν προηγηθεί οι συζητήσεις με τον φίλο μου Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Κοτζιά. Γνωρίζετε ότι η Ελλάδα επιδιώκει να έχει τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με όλες τις χώρες της Βαλκανικής και επιθυμεί την συνεργασία σε όλους τους τομείς. Γνωρίζετε, επίσης, την στάση της Ελλάδας, σας την εξήγησε ο κ. Κοτζιάς, σε ό,τι αφορά την πορεία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.» σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος.

«Θα ήθελα μόνον ένα σημείο να επισημάνω το οποίο δεν αφορά την χώρα σας, αλλά είναι ένας γενικός κανόνας, ο οποίος σχετίζεται με την στάση των χωρών της Βαλκανικής στο μεγάλο ζήτημα, το Προσφυγικό.» πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος.

«Το Προσφυγικό και η αντιμετώπισή του υπό όρους Ανθρωπισμού και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου είναι ένα θέμα αρχής και για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την Ελλάδα φυσικά.  Άρα, χώρες της Βαλκανικής, που τηρούν μια στάση αντίθετη με τις αρχές του Ανθρωπισμού και των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου απέναντι στους Πρόσφυγες είναι αυτονόητο ότι, εφόσον συνεχίσουν αυτήν την τακτική, δεν μπορεί να σκέφτονται ευρωπαϊκή πορεία και πορεία εντός ΝΑΤΟ.» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

«Επειδή γνωρίζω ότι έχουμε πολλά κοινά σημεία προς αυτήν την κατεύθυνση, ένας λόγος παραπάνω που χαίρομαι γι’ αυτήν την επίσκεψη» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο υπουργός υπουργό Εξωτερικών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης σημείωσε ότι «εκτιμάμε ιδιαιτέρως όλη την προσπάθεια και βοήθεια που δώσατε ως Ελλάδα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Μείναμε ικανοποιημένοι που ακούσαμε ότι έχουμε και την πλήρη υποστήριξη και στον πολιτικό και διπλωματικό τομέα, αλλά και γενικότερα στο θέμα των εμπειρογνωμόνων στο δρόμο μας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρόσθεσε ότι «δύο πράγματα μόνον ήθελα να επισημάνω: Πρώτον, οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας είναι άριστες. Και βεβαίως, συμφωνήσαμε για την εμβάθυνση αυτών των καλών σχέσεων και στον πολιτικό, διπλωματικό αλλά και στον τουριστικό, οικονομικό και γενικότερα σε όλους τους τομείς. Συζητήσαμε και κάποια άλλα θέματα, που δεν είναι διμερούς χαρακτήρα, αλλά είναι ουσιαστικά και για τις δύο χώρες. Και αναφερθήκαμε ιδιαίτερα και στο θέμα που και εσείς αναφέρατε: το θέμα των προσφύγων και τον τρόπο αντιμετώπισης αυτής της κρίσης.»

Επεσήμανε ότι  «η Βοσνία και Ερζεγοβίνη δεν εμπλέκετο άμεσα στο δρόμο, στον διαβαλκανικό διάδρομο που ήταν οι άλλες χώρες, όπως τα Σκόπια, η Σερβία και οι άλλες χώρες. Όμως, παρακολουθούσαμε γενικότερα την κατάσταση που διαδραματιζόταν και ήμασταν σε στενή επαφή με όλους τους εταίρους και τις γειτονικές μας χώρες. Δυστυχώς, σε όλο αυτό το διάστημα δεν είδαμε μια ενιαία και σθεναρή απάντηση της Ευρώπης στο θέμα αυτό. Από την πλευρά μας αναμένουμε και πιστεύουμε ότι από την Δευτέρα θα αρχίσει η εφαρμογή της Συμφωνίας που έχει υπογραφεί μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας και θα πάνε τα πράγματα προς το καλύτερο.»

«Και επιτρέψτε μου, κύριε Πρόεδρε, να σας αναφέρω και ένα ακόμα θέμα που συζητήσαμε: ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα και να εμβαθύνουμε με τον τρόπο αυτό την συνεργασία μας.» τόνισε ο κ.Crnadak.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης επανάλαβε την επιθυμία του, να επισκεφθείτε την χώρα ο κ. Παυλόπουλος. «Βέβαια, το τυπικό μέρος έχει ήδη καλυφθεί, διότι σας έχουμε καλέσει επισήμως από το Προεδρείο μας να επισκεφθείτε την Βοσνία και Ερζεγοβίνη. Το είπα και στις συζητήσεις με τον Υπουργό των Εξωτερικών και θα το επαναλάβω και σε σας, κύριε Πρόεδρε:Η Ελλάδα από την αρχή δέχθηκε την Βοσνία έτσι όπως είναι. Δηλαδή, σεβόμενη τους τρεις λαούς που την αποτελούν, σεβόμενη τις δύο μεγάλες οντότητες που υπάρχουν και το πολιτικό μας σύστημα» κατέληξε.

Διαβάστε επίσης:

Τι συζητήθηκε στη συνάντηση του Τσίπρα με τον Κυπριανού

Καμμένος: Το Πάσχα η Ελλάδα θα ακολουθήσει την Κύπρο στην έξοδο από το μνημόνιο

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ