Μήνυμα Μητσοτάκη σε Τουρκία: Ασπίδα οι συμμαχίες μας και οι Ένοπλες Δυνάμεις μας

Σαφές μήνυμα στην Τουρκία για το ποιος παραβιάζει τη Συνθήκη της Λοζάνης έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρισκόμενος σε εκδήλωση στο Μουσείο Μπενάκη, για την επετειακή έκθεση «Μικρά Ασία, Λάμψη, Καταστροφή, Ξεριζωμός, Δημιουργία».

 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός στάθηκε στην επιθετική πολιτική της Άγκυρας, τονίζοντας ότι οι πρακτικές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραβιάζουν τη συνθήκη της Λοζάνης. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα θα πορευτεί με ασπίδα τη διπλωματία, των ισχυρών συμμαχιών της και το αποτρεπτικό δόρυ των Ενόπλων Δυνάμεων και την αδιάκοπη πορεία της προς την πρόοδο».

«Η Μικρασιατική Καταστροφή και η ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων το 1947, όρισαν το τελικό γεωγραφικό περίγραμμα της χώρας. Ενώ η Συνθήκη της Λοζάνης διέπει, έκτοτε, τη συνύπαρξή μας με τους γείτονες. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία την έχει παραβιάσει ξεριζώνοντας το ελληνικό στοιχείο της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου. Αλλά και εξακολουθεί να υπονομεύει τις σαφείς ρυθμίσεις της, αμφισβητώντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη Συνθήκη της Λοζάνης ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία θα πρέπει να αντιληφθεί, ότι τον σχεδόν έναν αιώνα ισχύος αυτής της Συνθήκης, θα τον διαδεχθούν πολλοί ακόμη. «Έτσι απαιτούν η Ιστορία και Γεωγραφία, η νομιμότητα και η διεθνής σταθερότητα» υπογράμμισε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ