Μέτρα στήριξης: Αύριο η εξειδίκευση από το οικονομικό επιτελείο – Πριν από το Πάσχα το έκτακτο επίδομα των συνταξιούχων

Αύριο θα  εξειδικευτούν τα νέα μέτρα στήριξης της κοινωνίας που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση  των Υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Μητσοτάκης: Τα μέτρα στήριξης, τα ελληνοτουρκικά και οι εκλογές – Η εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Tύπου στην Κοζάνη

Με βάση το πρόγραμμα, αύριο, Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου, στις 11.00 π.μ., ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης και ο Υφυπουργός Οικονομικών,  Απόστολος Βεσυρόπουλος θα εξειδικεύσουν τις νέες παρεμβάσεις για τη στήριξη της κοινωνίας τις οποίες ανακοίνωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από την Κοζάνη.

Η ενίσχυση θα είναι κλιμακωτή έως 300 ευρώ, ενώ κριτήρια για τον υπολογισμό της, θα είναι το ύψος της σύνταξης και των αυξήσεων που έλαβαν. Η καταβολή αναμένεται να γίνει πριν από το Πάσχα, και μάλιστα χωρίς δικαιολογητικά.

Μητσοτάκης: Έκτακτο επίδομα έως 300 ευρώ για όσους συνταξιούχους δεν πήραν αύξηση

«Η παροχή αυτή θα δοθεί εφάπαξ και εκτιμούμε ότι το δημοσιονομικό του κόστος μπορεί να προσεγγίσει τα 300 εκατομμύρια ευρώ. Είναι μια σημαντική, δηλαδή πρόσθετη βοήθεια, πάντα τονίζω όμως στα πλαίσια των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε.

«Θα επαναλάβω αυτό το οποίο είπα στην αρχή. Αν υπάρχουν συμπολίτες μας σήμερα με χαμηλές συντάξεις που λόγω της προσωπικής διαφοράς δεν είδαν καμία αύξηση στις συντάξεις τους, αυτούς τους ανθρώπους, εν μέσω μιας παγκόσμιας κρίσης τιμών, οφείλει η ελληνική πολιτεία να τους στηρίξει. Κάνουμε το καλύτερο δυνατό με βάση τις δυνατότητες τις οποίες έχουμε και πιστεύω ότι αυτή την σχέση ειλικρίνειας την οποία έχουμε αναπτύξει με τους πολίτες, να λέμε δηλαδή τι είναι αυτό το οποίο μπορούμε να κάνουμε, να εξηγούμε τι είναι αυτό το οποίο δεν μπορούμε να κάνουμε, ότι αυτό είναι κάτι το οποίο εκτιμάται και από τους συνταξιούχους, οι οποίοι θέλω να θυμίσω έχουν και μνήμη και κρίση. Θυμούνται ποιος πετσόκοψε τις συντάξεις τους, θυμούνται ποιος ψήφισε τον νόμο Κατρούγκαλου, θυμούνται πολύ καλά πώς έκλαιγαν το 2015, έξω από τις τράπεζες, όταν έκλεισαν και νομίζω ότι πιστώνουν σε αυτήν την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να κάνει το καλύτερο, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων που διαθέτουμε».

Συνταξιούχοι: Σήμερα οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη για το επίδομα προσωπικής διαφοράς

Τα άλλα μέτρα

Εντωμεταξύ  αναβιώνει η ρύθμιση των 120 δόσεων προς το Δημόσιο, ενώ θα υπάρξουν και νέα σχήματα από 36 έως 72 δόσεις, όπως προέκυψε από σχετικές εξαγγελίες που έκανε σήμερα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ένα από τα αιτήματα που μου έχουν έρθει από τους συμπολίτες είναι τι γίνεται εάν έχω χάσει κάποιες δόσεις από μια ρύθμιση των 12ο δόσεων ή των 72 δόσεων; Γίνεται αυτές οι ρυθμίσεις  με κάποιον τρόπο να  αναβιώσουν; Η απάντηση είναι ΝΑΙ,  θα γίνεται από εδώ και στο εξής. Θα γίνουν ανακοινώσεις από τους αρμόδιους  υπουργούς αύριο», είπε ο πρωθυπουργός.

Επίσης έρχεται επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2023, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, σήμερα.

«Έχω πάρει την απόφαση ότι θα χρηματοδοτήσουμε την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2023, αυτό μπορώ να το ανακοινώσω σήμερα. Το  έχω συμφωνήσει με το Υπουργείο Οικονομικών.  Είναι μία σημαντική παρέμβαση ύψους 76 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ταυτόχρονα έχω ζητήσει και από τον υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όλες οι εκκρεμότητες που υπάρχουν σχετικά με αποζημιώσεις να τρέξουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, ώστε να μην έχουμε εκκρεμότητες  που έρχονται από το παρελθόν», δήλωσε Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κοζάνη.

Οι μηλοπαραγωγοί

Επίσης,  κ. Μητσοτάκης μίλησε και για την οριζόντια στήριξη των μηλοπαραγωγών. «Θα υπάρχουν σύντομα ανακοινώσεις για οριζόντια στήριξη των μηλοπαραγωγών και για ποικιλίες όπως είπα και χθες και ενδεχομένως να ήταν και έξω από τον αρχικό μας σχεδιασμό. Έχω ήδη δώσει τις σχετικές κατευθύνσεις στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Από κει και πέρα το πρόβλημα του πρωτογενούς τομέα είναι πιο δομικό, είναι πιο ουσιαστικό και σίγουρα το ζήτημα του κόστους παραγωγής είναι κάτι το οποίο μας προβληματίζει ιδιαίτερα και για τους αγρότες, αλλά και για τους κτηνοτρόφους μας, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με υψηλό κόστος ενέργειας και υψηλό κόστος ζωοτροφών. Και βέβαια είναι ένας από τους λόγους που οι τιμές έχουν αυξηθεί και  αυτό έχει περάσει στον  τελικό καταναλωτή. Μιλάμε για τιμές γάλακτος που είναι πολύ ψηλές»,  σημείωσε ο πρωθυπουργός.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ