Σκληρή αντιπαράθεση ξέσπασε στην Ολομέλεια της Βουλής μεταξύ του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, με αφορμή την καταψήφιση από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ του νομοσχεδίου για τον θεσμό του προσωπικού ιατρού.
«Δεν βρέθηκε ένας συνεργάτης του πρωθυπουργού να τον προστατεύσει και να του πει ότι χρειάζεται 12 συνεχή έτη ασφάλισης με βαρέα για να βγει ένας ιατρός σε σύνταξη στα 62 έτη; Τόση άγνοια;», διερωτήθηκε ο κ. Ανδρουλάκης απαντώντας στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος νωρίτερα εξήγησε πως η νομοθέτηση της ρύθμισης θα φέρει πρόωρη συνταξιοδότηση 7.500 ιατρών σε μια περίοδο που το ΕΣΥ έχει ανάγκη προσλήψεων κι επιμένοντας στην ανάγκη υιοθέτησης από την κυβέρνηση της τροπολογίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ επί του νομοσχεδίου.
Ο κ. Ανδρουλάκης πρόσθεσε επίσης: «Μας είπατε ότι για τα βαρέα θέλει 12 χρόνια συνεχούς ασφάλισης για συνταξιοδότηση. Δεν ξέρετε όμως ότι μπορούν να τα εξαγοράσουν όσοι έχουν συμπληρώσει τα 62 έτη;» ανταπάντησε ο Υπουργός Υγείας για να προσθέσει: «Είναι συνταγματικό τους δικαίωμα. Και αυτό το δικαίωμα το έχουν σήμερα 7.500 ιατροί που έχουν συμπληρώσει τα 62 έτη. Άρα επιμένετε και μας λέτε ότι την ώρα που αντιμετωπίζουμε ελλείψεις και δίνουμε κίνητρα για να προσελκύσουμε υγειονομικό προσωπικό πρέπει να οδηγήσουμε στην έξοδο 7.500 γιατρούς».
«Άλλο η εκπαίδευση και άλλο η κλινική πρακτική. Στην ΕΕ ο ρόλος του οικογενειακού ιατρού απαιτεί περίοδο εξειδίκευσης από 3 έως 5 έτη. Δεν τα γνωρίζετε; Μας επιστρέφετε στην εποχή του ΕΣΥ, που οι αγροτικοί ιατροί ήταν οι μόνοι ιατροί της περιφέρειας. Υπονομεύετε την εμπιστοσύνη ασθενών και ιατρών. Σε λίγο θα μας πείτε να καταργήσουμε την ειδικότητα για να μας πείτε ότι δεν νομοθετείτε κάτι παράλογο. Θα κληθεί ξανά ο πολίτης να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη», επισήμανε ο κ. Ανδρουλάκης υποστηρίζοντας ότι ο τρόπος που εισάγεται το νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό διαταράσσει την σχέση εμπιστοσύνης υγειονομικού προσωπικού και ασθενών.
«Οι πρωτοβουλίες σας θα οδηγήσουν σε επιδείνωση των ποιοτικών δεικτών και σε αύξηση των ιδιωτικών δαπανών υγείας» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για να προσθέσει: «Εμείς προτείνουμε άλλο μοντέλο για παροχή ολοκληρωμένης δέσμης υπηρεσιών. Ο θεσμός προσωπικού ιατρού παρέχεται μόνο σε όσους δεν έχουν άλλη δυνατότητα. Είναι ταυτόσημος με την έννοια της εμπιστοσύνης. Εμπιστοσύνη των πολιτών στον θεσμό και εμπιστοσύνη του ιατρού στο σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας. Τίποτα δεν εξασφαλίζεται όπως νομοθετείτε».
Ο κ. Ανδρουλάκης υποστήριξε επίσης ότι η καθημερινότητα των πολιτών έχει υποβαθμιστεί, καθώς η χώρα αντί να συγκλίνει με την ΕΕ, αποκλίνει. «Έχετε αποτύχει παταγωδώς σε όλα τα επίπεδα» είπε για να συμπληρώσει: «Είστε στον 6 χρόνο κυβέρνησης αλλά ο λαός μας βλέπει καθημερινά ότι έχει κορεστεί η κυβέρνηση της ΝΔ. Δέν έχει τίποτα να προσφέρει παρά μόνο προβλήματα. Ήρθε η ώρα να αλλάξει η χώρα κατεύθυνση και εμείς είμαστε στην θέση να ανοίξουμε διάλογο με τους πολίτες και την παραγωγική κοινωνία για να αναπτύξουμε σχέδιο ελπίδας. Αυτό το σχέδιο φιλοδοξούμε να είναι το κυβερνητικό σχέδιο της επόμενης κυβέρνησης της χώρας, για να απαλλαγεί ο λαός από τις συντηρητικές πολιτικές της Νέα Δημοκρατία».
Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Γεωργιάδης τόνισε: «Μας χαρακτηρίσατε τυχερή κυβέρνηση όταν την πρώτη τετραετία έσκασε παγκόσμια πανδημία με ότι συνεπάγεται για το ΕΣΥ. Και στην συνέχεια η εισβολή στην Ουκρανία από την Ρωσία. Όλα αυτά ο κ. Ανδρουλάκης τα χαρακτήρισε τύχη και ευλογία. Δεν ξέρω αν για το ΠΑΣΟΚ οι πανδημίες και οι πόλεμοι είναι τύχη. Έρχομαι στα βαρέα και ανθυγιεινά. Ο κ. Ανδουλάκης μας παρουσίασε ένα πρωτοσέλιδο των ΝΕΩΝ γιατί μάλλον αποτελεί για τον ίδιο το φύλλο κυβερνήσεως. Ο καθένας επιλέγει τους εκδότες και τους φίλους του. Σας ενημερώνω ότι κανένα πρωτοσέλιδο δεν δεσμεύει την κυβέρνηση όσο αξιόπιστη και αν είναι η εφημερίδα όπως είναι τα ΝΕΑ».
Οι αναφορές αυτές του υπουργού προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος είπε: «Την προηγούμενη φορά ήταν ο κ. Μητσοτάκης που με κατηγόρησε σε σχέσεις με συμφέροντα. Να σας θυμίσω τι έγινε; Λίγες ώρες μετά οι δύο στενότεροι συνεργάτες του έπιναν ουίσκια με τον επιχειρηματία» και πρόσθεσε: «Είχατε πρωτοφανή στήριξη από τα μίντια. Εμείς επενδύουμε στον λαό και στην λαϊκή ετυμηγορία για να γίνετε παρελθόν».
Η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο ανδρών επεκτάθηκε, ωστόσο τόσο στο ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων, όσο και στο ζήτημα της ένταξης της Ελλάδας στα μνημόνια.
«Εσείς καταργήσατε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ» είπε ο κ. Γεωργιάδης για να προσθέσει «θα μου πείτε βέβαια ότι τότε είχαμε μνημόνια. Είχαμε γιατί εσείς προλάβατε να μας χρεοκοπήσετε».
«Εσείς διαχειρίζεστε 70 δισ. ευρώ. Τι να πει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ του 2009 που παρέλαβε από εσάς μια χώρα με έλλειμμα 15,5%;» ανταπάντησε ο κ. Ανδουλάκης.