MέΡΑ TV: Ο Βαρουφάκης κάνει εκπομπή με καλεσμένο τον Γαβρά – ΒΙΝΤΕΟ

Με πρώτο καλεσμένο του Γιάνη Βαρουφάκη τον γνωστό σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά ξεκίνησε το βράδυ του Σαββάτου τη λειτουργία του το ΜέΡΑ25 ΤV, το κανάλι του κόμματος στο YouTube. Βαρουφάκης και Γαβράς συζήτησαν για περισσότερο από μια ώρα για την πολιτική, την τέχνη και την προσωπική τους σχέση. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος, ο Γιάνης Βαρουφάκης στην αρχή της εκπομπής είπε ότι τo ΜέΡΑ25 ΤV ξεκίνησε «για να σπάσουμε τα στεγανά της τηλεόρασης με τρόπο βαθιά ριζοσπαστικό και προοδευτικό». Ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25, στη συνέχεια, απέτισε φόρο τιμής στην Χελίν Μπολέκ που πέθανε ύστερα από απεργία πείνας διαρκείας στις φυλακές της Τουρκίας, καθώς και στον Τζούλιαν Ασάνζ «που βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας στις φυλακές της Αγγλίας», αλλά και τον Περικλή Κοροβέση που έφυγε από τη ζωή χθες Σάββατο.

Από την πλευρά του, ο Κώστας Γαβράς μίλησε για τις ταινίες του, τη σχέση του με το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, για τους νέους της χώρας μας που έχουν φύγει στα χρόνια των μνημονίων στο εξωτερικό και τους συναντά στην Γαλλία, μίλησε για την Σοβιετική Ένωση και την κατάρρευση της πίστης των ανθρώπων τότε για μια άλλη κοινωνία. Αναφέρθηκε ακόμη, στον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο -που παρά την κρίση έχει καλό βηματισμό, αλλά που όπως είπε, χρειάζεται τη στήριξη του κράτους όπως συμβαίνει στην Γαλλία με τον Εθνικό Κινηματογράφο-, τη θέση της γυναίκας στις παραγωγές ταινιών και τη σύγχρονη μορφή αναπαραγωγής σεξιστικών προτύπων και τέλος τη σχέση του με τον Μίκη Θεοδωράκη τον οποίο θεωρεί μοναδικό καλλιτέχνη και έχει την τιμή να του παίζει προσωπικά μουσική.

Επίσης, ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρθηκε στο sms της γνωριμίας του με τον Κώστα Γαβρά, όταν ο τελευταίος του έστειλε ένα μήνυμα το βράδυ του Ιουλίου του 2015 και τον ευχαρίστησε για την φιλία του.

Καλεσμένος του Γιάνη Βαρουφάκη στη δεύτερη εκπομπή στις 20 Απριλίου θα είναι ο Roger Waters των PinkFloyd.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ