Μενδώνη σε Μπόρις Τζόνσον: Το Βρετανικό Μουσείο κατέχει παρανόμως τα Γλυπτά του Παρθενώνα

“Το Βρετανικό Μουσείο κατέχει τα Γλυπτά παρανόμως”, ξεκαθαρίζει η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, απαντώντας επί της ουσίας στον Βρετανό πρωθυπουργό για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Σημειώνεται ότι σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα “Τα Νέα”, ο Μπόρις Τζόνσον υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι “η βρετανική κυβέρνηση έχει μια σταθερή και μακροχρόνια θέση για τα Γλυπτά: αποκτήθηκαν νομίμως από τον λόρδο Έλγιν, σύμφωνα με τους νόμους που ίσχυαν εκείνη την εποχή. Ο νόμιμος ιδιοκτήτης τους είναι οι επίτροποι του Βρετανικού Μουσείου, από τότε που (σ.σ.: τα Γλυπτά) περιήλθαν στην κατοχή τους”‘.

Τι απαντά η υπουργός Πολιτισμού

Η υπουργός Πολιτισμού τονίζει ότι από τη δήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού “αντιλαμβανόμεθα ότι δεν έχει ενημερωθεί από τις υπηρεσίες του, για τα νέα ιστορικά δεδομένα της Οθωμανοκρατίας, από τα οποία τεκμαίρεται ότι δεν υπήρξε νόμιμη κτήση από τον λόρδο Έλγιν των Γλυπτών του Παρθενώνα και συνεπώς ούτε από το Βρετανικό Μουσείο”.

Όπως σημειώνει η κ. Μενδώνη, “το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού μπορεί να προσκομίσει τα απαραίτητα τεκμήρια προκειμένου να ενημερωθεί ο βρετανικός λαός ότι το Βρετανικό Μουσείο κατέχει τα Γλυπτά παρανόμως. Η Ελλάδα δεν αποδέχεται νόμιμη κατοχή, νομή και κυριότητα των Γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο” και καταλήγει με την επισήμανση ότι “ο Παρθενώνας, ως σύμβολο της ΟΥΝΕΣΚΟ και του Δυτικού Πολιτισμού εκπέμπει πανανθρώπινες αξίες. Προς την κατεύθυνση αυτή οφείλουμε να εργαστούμε όλοι”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ