Μενδώνη: Το χρονοδιάγραμμα του restart στον Πολιτισμό – Ποιοι δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ – ΒΙΝΤΕΟ

Ανακοινώνοντας τα κυβερνητικά μέτρα για τους ανθρώπους του Πολιτισμού η αρμόδια υπουργός Λίνα Μενδώνη επεσήμανε ότι ο πολιτισμός θα στηριχθεί με 100 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα ανήγγειλε τη δημιουργία μητρώου καλλιτεχνών. Υπογράμμισε ότι δικαιούχοι των 800 ευρώ είναι όλοι οι εργαζόμενοι που οι συμβάσεις έληξαν πρόωρα.

Για την αναδρομική επέκταση των δικαιούχων των 800 ευρώ, ανέφερε ότι δικαιούχοι είναι:

Όσοι απασχολήθηκαν σε περισσότερους του ενός εργοδότη από 15/3/2020 ως 20/4/2020 και είχαν κατά μέσο όρο εβδομαδιαίως μέχρι 30% συνολικά ώρες εργασίας, θα λάβουν τα 800 ευρώ μεταξύ 14 και 15 Μαΐου.

Όσοι από 1/6/2019 ως την 1/3/2020 έχουν εκτελέσει περιστασιακή εργασία με 6 μεροκάματα τον μήνα ή 50 μεροκάματα συνολικά, θα λάβουν τα 800 ευρώ.

Με ειδική ρύθμιση εντάσσονται και καλύπτονται αναδρομικά οι ταξιθέτες του Μεγάρου Μουσικής.

Επίσης, ανέφερε το χρονοδιάγραμμα για την επανεκκίνηση του πολιτισμού, με τους αρχαιολογικούς χώρους να ανοίγουν στις 18 Μαΐου. Σ’ αυτούς περιλαμβάνεται και η Ακρόπολη και ο χώρος της Αρχαίας Ολυμπίας. Την 1η Ιουνίου θα ανοίξουν τα θερινά σινεμά και στις 15 Ιουνίου τα μουσεία. Επίσης, στις 15 Ιουλίου θα αρχίσουν τα δρώμενα σε ανοιχτούς χώρους.

Η κυρία Μενδώνη επεσήμανε πως “είναι σημαντικό να δούμε τι έχει γίνει μέχρι σήμερα στον χώρο του πολιτισμού. Προσαρμοστήκαμε με απόλυτη επιτυχία στις νέες συνθήκες ως χώρα. Η πανδημία ανέδειξε δομικά προβλήματα στον χώρο του πολιτισμού, όπως η αδήλωτη εργασία.Αμέσως μετά το lockdown, οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό συμπεριλήφθηκαν και δεν εξαιρέθηκαν από τα μέτρα. Στα μεσοπρόθεσμα & μακροπρόθεσμα μέτρα, δομικές αλλαγές, μέσα στο ευρύτερο μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης. Δεν θέλουμε ένα απολιτιστικό τοπίο στην Ελλάδα εξαιτίας της πανδημίας, δεν θέλουμε ένα απολιτιστικό καλοκαίρι” και πρόσθεσε: “Όλο αυτό το διάστημα μιλάγαμε με τους εργαζομένους, κάναμε διορθώσεις, ώστε να συμπεριληφθούν όσο γίνεται περισσότεροι στα μέτρα”.

Αναφερόμενη στα νέα μέτρα στήριξης υπογράμμισε πως “εντάσσονται και καλύπτονται αναδρομικά και οι εργαζόμενοι στον χώρο του πολιτισμού των οποίων η σύμβαση έληξε έως 29/2/20. Εντάσσονται αναδρομικά ταξιθέτες Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Εντάσσονται οι ΑΜΚΕ πολιτισμού στο μητρώο πολιτιστικών φορέων του υπ. Πολιτισμού. Από 13 Μαΐου θα καταγράφονται σε πλατφόρμα οι καλλιτέχνες και δημιουργοί ανά κλάδο και θα δημιουργηθεί μητρώο εργαζομένων”.

Παράλληλα τόνισε πως θα ψηφιστούν άμεσα διατάξεις κατά της πειρατείας. Υπογράμμισε πως “από το Αναπτυξιακό Πακέτο των 15 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκε στις 2 Απριλίου, θα κοιτάξουμε να γίνουν επενδύσεις για τον πολιτισμό”.

Σχετικά με τα δημοτικά περιφερειακά θέατρα η υπουργός Πολιτισμού είπε: “Επισπεύσαμε την εκταμίευση της επιχορήγησής τους και δώσαμε 20.000 ευρώ στο καθένα. Οι επιχορηγήσεις στα θέατρα δεν θα ζητηθούν πίσω ακόμα κι αν δεν γίνει δυνατό να υλοποιηθούν οι παραστάσεις”.

Για το κουπόνι πολιτιστικών παραγωγών σημείωσε: “Αποφασίστηκε χθες και θα είναι 12μηνης ισχύος, για όσους είχαν αγοράσει εισιτήρια για παραστάσεις που δεν έγιναν (αντίστοιχο των τουριστικών κρατήσεων που ακυρώθηκαν). Οι κλάδοι του τομέα του πολιτισμού έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στα προγράμματα του ΟΑΕΔ για δήμους κλπ”.

Συνέχισε λέγοντας πως η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που ενεργοποιούν την επανέναρξη του πολιτισμού. “Θέλουμε ενεργό πολιτισμό με ασφάλεια” επεσήμανε. Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας χώρων η κυρία Μενδώνη είπε πως από 18 Μαΐου ανοίγουν αρχαιολογικοί χώροι κλπ. με μέτρα ασφαλείας, περιορισμένο αριθμό προσερχομένων, κανόνες υγιεινής κλπ. Έως 18 Μαΐου θα έχουν εκδοθεί τα πρωτόκολλα ασφαλείας. Τα μουσεία θα ανοίξουν από τις 15 Ιουνίου με παρόμοιους κανόνες ενώ οι πρόβες και τα κινηματογραφικά γυρίσματα μπορούν να ξεκινήσουν από 18 Μαΐου, με ειδικούς κανόνες, μέτρα υγιεινής, μακιγιάζ, κομμωτήρια κλπ. Θα υπάρξουν ειδικές εγκύκλιοι με οδηγίες.

Σχετικά με τα ζωντανά θεάματα και δρώμενα αυτά θα ξεκινήσουν από 15 Ιουλίου μόνο σε ανοιχτούς χώρους ενώ κρατικές σκηνές και ορχήστρες και ΔΗΠΕΘΕ καλούνται φέτος να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο ώστε να έχουμε φέτος παραγωγές. Το υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με τους συνεργαζόμενους φορείς και δήμους θα διοργανώσει 200 μικρά πολιτιστικά δρώμενα σε αρχαιολογικούς χώρους, που αποτιμώνται σε 2 εκατ. ευρώ. Το ακαδημαϊκό έτος θα παραταθεί έως τις 31/7 για την καλλιτεχνική εκπαίδευση.

Η κυρία Μενδώνη επεσήμανε ότι έχουν δεσμευτεί περισσότερα από 60 εκατ. ευρώ σε οριζόντια μέτρα στήριξης και περίπου 35 εκατ. ευρώ σε αναπτυξιακά μέτρα. Ερωτώμενη για το μητρώο καλλιτεχνών είπε ότι “θεωρώ ότι θα πετύχει γιατί μεγάλο μέρος των καλλιτεχνών το θέλει. Η πανδημία ανέδειξε την ανάγκη του, αλλά είναι και το πλέον διαφανές και αντικειμενικό μέσο για να καθοριστούν πολιτικές και να αξιοποιηθούν χρηματοδοτικά εργαλεία. Στο μητρώο καλλιτεχνών θα ενταχθούν όλοι όσοι έχουν οποιασδήποτε μορφής κωδικό καταγραφής ως εργαζόμενοι στον χώρο του πολιτισμού. Τα κριτήρια εγγραφής θα είναι αρκετά χαλαρά, θα απαιτείται τυπικό πτυχίο και μίνιμουμ αριθμός ενσήμων στη δραστηριότητα”

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ