Μεϊμαράκης: Μεγάλη μου τιμή που ο Καραμανλής έχει αφήσει να εννοηθεί ότι με στηρίζει

«Θεωρώ μεγάλη μου τιμή που ο Κώστας Καραμανλής έχει αφήσει να εννοηθεί ότι με στηρίζει. Δεν είναι κάτι που προέκυψε τώρα», δήλωσε ο υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, στον «ΑΘΗΝΑ 9.84»  «Δεν έχω την αίσθηση ότι θα υπάρξουν ενστάσεις μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος. Εγώ πάντως δεν θα έχω», πρόσθεσε. 

Συγκεκριμένα ερωτηθείς για τον κ. Καραμανλή, είπε: «Θεωρώ μεγάλη μου τιμή που ο Κώστας Καραμανλής έχει αφήσει να εννοηθεί ότι με στηρίζει. Άλλωστε δεν είναι κάτι που έγινε τώρα. Από τις πρώτες ημέρες το έλεγε -και στους συνομιλητές του- ότι “η υποψηφιότητα Μεϊμαράκη είναι η καλύτερη”. Καθένας έχει δικαίωμα… Δεν μπορούμε να ζητάμε από τους απλούς πολίτες να εκφράσουν άποψη και να ψηφίσουν και ταυτόχρονα τα στελέχη, οι πρώην πρωθυπουργοί να μην έχουν άποψη. Δεν νομίζω ότι αυτό συνάδει με μια δημοκρατική πορεία, με μια τέτοια συνείδηση».

Σε διευκρινιστική ερώτηση για συ��υποψηφίους του που αμφισβήτησαν τη δήλωση αυτή, τόνισε: «Ξαναρωτήστε τους… Δεν μπαίνω σε αυτά. Όπως έλεγαν ότι ο Α. Σαμαράς υποστηρίζει τον κ. Τζιτζικώστα και μετά έλεγαν ότι υποστηρίζει τον κ. Γεωργιάδη και μετά έλεγαν ότι υποστηρίζει πάλι τον κ. Τζιτζικώστα. Αυτά είναι “αλατοπίπερο”, είναι παραπολιτική… Εμένα με ενδιαφέρει η Νέα Δημοκρατία να ξαναβρεί το δρόμο της, να ασκήσει την αντιπολίτευση που πρέπει -εποικοδομητική για τον τόπο- και να προχωρήσουμε σε μια πολύ κρίσιμη κατάσταση που βρισκόμαστε. Από εκεί και πέρα, όποιος θέλει ας υποστηρίξει όποιον θέλει και όποιος πάρει την πλειοψηφία ας εκλεγεί».

Ερωτηθείς τη στάση που θα ακολουθήσει η ΝΔ το επόμενο διάστημα εάν βγει εκείνος πρόεδρος της ΝΔ είπε: «Δεν είναι προσωπικό μας θέμα. Είναι πολιτικό ζήτημα και η πολιτική στάση εξαρτάται πάντα από τις συγκυρίες που επικρατούν και τα δεδομένα που υπάρχουν. Άλλα τα δεδομένα πριν από τις εκλογές… Η αστάθεια υπήρχε. Μιλήσαμε προηγουμένως για πριν τις εκλογές,  Αύγουστο. Τώρα είμαστε μετά τις εκλογές, Δεκέμβριο και αποδεδειγμένα όσα μας είπε ο κ. Τσίπρας ήταν ψέματα. Αντί να πάει σε πολιτικές ανάπτυξης που δεν θα χρειάζονταν φόρους, αντί να φέρει επενδύσεις που θα αύξαναν τις θέσεις εργασίας και δεν θα χρειάζονταν παρεμβάσεις τέτοιου τύπου στο ασφαλιστικό, αντί να κυνηγήσει τη μαύρη εργασία και να μπορέσουμε να έχουμε εισφορές στα ταμεία που δεν θα χρειάζονταν τέτοια μέτρα για το ασφαλιστικό, έρχεται μετά από αρκετούς μήνες, με μια άλλη πολιτική που μου ζητάτε να την συζητήσω. Πρέπει, λοιπόν, για να συζητήσουμε, πρώτον, να κατατεθούν προτάσεις, αναλογιστικές μελέτες και μια πορεία 15ετίας για το ασφαλιστικό για να συνεννοηθούμε τι συζητάμε καταρχήν. Δεύτερον, πρέπει να μπορέσει να πείσει ότι αυτή είναι η μόνη λύση και τρίτον η συνεννόηση και η συζήτηση απαιτούν προτάσεις, αρχές, απόψεις και ήθος. Τίποτα από αυτά μέχρι σήμερα η κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας δεν μας έχουν δείξει. Κατά συνέπεια, εμείς θεωρούμε ότι πάει σε λάθος κατεύθυνση, το μείγμα της πολιτικής του πιστεύουμε ότι δεν μας βγάζει από την κρίση και δεν μπορούμε να συμβάλουμε θετικά σε μια πορεία που δεν πιστεύουμε και αντιθέτως βαθαίνει την ύφεση».

 O κ. Μεϊμαράκης εκτιμά ότι δεν θα προκύψει κυβερνητική αστάθεια, ενώ σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση είναι ισχυρή απάντησε:«Έτσι λέει ο κ. Τσίπρας… Δεν θέλει καμία συνεννόηση και βοήθεια. Με το ζόρι βοήθεια δεν δίνεται. Ούτε μπορούμε να συζητάμε εναλλακτικά σενάρια, τα οποία δεν υπάρχουν. Ο κ. Τσίπρας, όταν του είπαμε για εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης -ούτε καν συγκυβέρνησης-, μας έλεγε ότι είναι παρά φύση συνεννόηση και δεν θέλει. Και κάνει με τον κ. Καμμένο που θεωρεί ότι δεν είναι παρά φύση. Επομένως, δεν υπάρχει θέμα. Μάλιστα απορώ γιατί κάποιοι το επικαλούνται και άκουσα και τον ίδιο να λέει “να τελειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση με την εσωκομματική της διαδικασία”. Γιατί; Σε τι τον καθυστερεί; Ό,τι έχει να κάνει, μπορεί να το κάνει».

 «Έχει θεσμικά ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση. Εμείς είμαστε σε μια εσωτερική διαδικασία, όπως είναι όλα τα κόμματα στις δημοκρατίες. Έχει θεσμικά και του απαντάει αυτή η αντιπολίτευση. Ο ίδιος αισθάνεται ισχυρός… Δεν μπορεί, για να καθυστερεί να νομοθετήσει, να επικαλείται ως δικαιολογία το τι κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση. Θα έλεγα μάλιστα ότι αυτό τον βολεύει. Αφού τον βολεύει γιατί δεν προχωράει;», πρόσθεσε.

Για την επόμενη ημέρα της ΝΔ μετά τις εσωκομματικές εκλογές ο κ. Μεϊμαράκης σημείωσε: 

«Ξέρω καλά τη Νέα Δημοκρατία, γιατί είμαι 41 χρόνια σε αυτό το κόμμα. Έχω μείνει και στις λύπες της και στις ήττες. Ουδέποτε σκέφτηκα να φύγω και προσπαθούσα πάντα να μπορέσει το κόμμα να ξαναστηθεί, να προχωρήσει και να γίνει και πάλι πλειοψηφία. Και έτσι θα κινηθώ. Επειδή ακούω “θα τα αλλάξουμε όλα” σε τέτοιο σημείο που σημαίνει πλέον “θα τα κατεδαφίσουμε”, εγώ δεν θα τα κατεδαφίσω. Θα κρατήσω όλα τα θετικά από την πορεία των 41 χρόνων, με σεβασμό στην ιστορία του κόμματος, με διάθεση κριτικής στα αρνητικά, στα λάθη και στις παραλείψεις -για να μην τα επαναλάβουμε- και θα μπορέσουμε με θεμέλιο αυτή την ιστορία να χτίσουμε κάτι καινούργιο που απαιτείται και που οι ιδέες μας πράγματι το “κυοφορούν” και που γνωρίζουν όλοι ότι αυτές οι ιδέες έχουν ήδη δικαιωθεί σε όλη την Ευρώπη. Δεν είμαι σε μάχη γενεών, δεν είναι για να διχαζόμαστε ανάλογα το θρήσκευμα, την ηλικία, το φύλο και όλα τα σχετικά. Είμαστε σε μάχη ιδεών και για τις ιδέες παλεύουμε όλοι, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου και θρησκεύματος, διότι πιστεύουμε ότι με αυτές η κοινωνία μπορεί να πάει καλύτερα και ταυτόχρονα η χώρα η ποιότητα της ζωής των Ελλήνων να βελτιωθεί. Θα προχωρήσουμε σε ένα συνέδριο που θα μας φτιάξει το νέο οργανόγραμμα, θα επικαιροποιήσει το πολιτικό μας πρόγραμμα, θα είμαστε σε έναν διαρκή διάλογο με την αυτοδιοίκηση και τα επιμελητήρια, ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στα νέα δεδομένα που απαιτούνται. Με σεβασμό στο παρελθόν, με προσπάθεια ανταπόκρισης στις δυσκολίες του παρόντος θα φτιάξουμε το κυβερνητικό μας πρόγραμμα για το μέλλον».

Tέλος, υπογράμμισε ότι δεν φοβάται τη διάσπαση.  «Μην μπερδέψουμε όμως την οποιαδήποτε διάσπαση με την αποχώρηση. “Διάσπαση” σημαίνει ότι ένα μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων ενός κόμματος εξουσίας φεύγει, ενώ “αποχώρηση” σημαίνει ότι μια προσωπικότητα που αισθάνεται ότι αδικείται, θέλει να αποχωρήσει. Οι αποχωρήσεις στα μεγάλα κόμματα εξουσίας σε όλη την Ευρώπη είναι τακτικές. Έχουν δείξει όμως ότι δεν σημαίνει ότι όταν κάποιος αποχωρεί, παίρνει κι ένα μεγάλο ποσοστό του κόμματος». 

 

Διαβάστε επίσης

Τζιτζικώστας: Συναίνεση με αυτή την κυβέρνηση σημαίνει συνενοχή

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ