Με SMS οι κλήσεις των μαρτύρων – Το σχέδιο της κυβέρνησης για την ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης

Η «R» αποκαλυπτεί το σχέδιο της κυβέρνησης για την ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης. Τις επόμενες ημέρες θα κάνει πρεμιέρα η νέα πλατφόρμα για την ηλεκτρονική επίδοση των ποινικών εγγράφων.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΑΔΗΜΑ – ΠΗΓΗ: Realnews

Η επίδοση των ποινικών εγγράφων θα πραγματοποιείται πλέον ψηφιακά, με τον ενδιαφερόμενο διάδικο, ή τον μάρτυρα, να ενημερώνεται απευθείας με μήνυμα στο κινητό του και στο e-mail του. Κάτι που όχι μόνο θα εξαλείψει τη γραφειοκρατία και τις καθυστερήσεις στον χώρο της Δικαιοσύνης, αλλά κυρίως θα οδηγήσει στην αποδέσμευση εκατοντάδων αστυνομικών που καθημερινά απασχολούνταν με την αποστολή αυτών των εγγράφων. Η έναρξη της λειτουργίας της νέας πλατφόρμας poinikesepidoseis.gov.gr έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου και αρχικά θα αφορά την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Οι ποινικές επιδόσεις από την πλατφόρμα που ολοκλήρωσε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα γίνονται με δύο τρόπους:

Αυτόματα. Η πλατφόρμα με διαλειτουργικότητες παραλαμβάνει ένα έγγραφο από το υπουργείο Δικαιοσύνης και συγκεκριμένα από το ΟΣΔΔΥ-ΠΠ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων Πολιτικής και Ποινικής ) και το αποστέλλει στη θυρίδα του πολίτη.

Χειροκίνητα. Εξουσιοδοτημένος υπάλληλος της Εισαγγελίας (δικαστικοί υπάλληλοι ή ακόμα και εξουσιοδοτημένοι επιμελητές δικαστηρίων), με κωδικούς δημόσιας διοίκησης στην πλατφόρμα, δημιουργεί το έγγραφο και συμπληρώνει τα απαιτούμενα στοιχεία πάνω σε αυτό, αξιοποιώντας το μητρώο πολιτών (υπουργείο Εσωτερικών) και το φορολογικό μητρώο (ΑΑΔΕ). Στη συνέχεια, η πλατφόρμα αποστέλλει το έγγραφο στη θυρίδα του πολίτη.

Έτσι, ο πολίτης θα ενημερώνεται αυτόματα για την επίδοση με SMS και e-mail στον αριθμό κινητού και στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχει δηλώσει στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (emep.gov.gr). Μετά την αποστολή του εγγράφου στη θυρίδα του πολίτη, η πλατφόρμα αναλαμβάνει και τη δημιουργία του «αποδεικτικού επίδοσης».

Όπως φαίνεται γι’ αυτή τη νέα υπηρεσία, που έχει βασικό στόχο να αποδεσμεύσει εκατοντάδες αστυνομικούς από την επίδοση των εγγράφων, έχουν συνεργαστεί τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο ολοκλήρωσε την πλατφόρμα, ενώ ωφελείται και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αφού εκατοντάδες αστυνομικοί υπάλληλοι θα αποφορτιστούν από το έργο της διανομής των εγγράφων. Μάλιστα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου έβαλαν τις βάσεις για την υλοποίηση της νέας πλατφόρμας από τον περασμένο Οκτώβριο, θέτοντας συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. «Κάθε ημέρα η Ελλάδα ενισχύει το ψηφιακό της άλμα στο μέλλον. Εκμεταλλευόμαστε τις δυνατότητες που μας παρέχει η τεχνολογία και το Δημόσιο εξελίσσεται καθημερινά, ώστε να εξυπηρετεί τον πολίτη και το επιχειρείν πιο αποτελεσματικά, παρέχοντας υπηρεσίες πιο σύγχρονες και φιλικές. Οι ψηφιακές επιδόσεις εγγράφων της ποινικής διαδικασίας είναι ένα τέτοιο πολύ καλό παράδειγμα. Και, μάλιστα, σε έναν τομέα κρίσιμης σημασίας όχι μόνο για την εμπιστοσύνη των πολιτών, αλλά και για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους και την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας ευρύτερα», αναφέρει στη Realnews ο Δ. Παπαστεργίου για την ψη φιακή επίδοση των ποινικών εγγράφων. Προσθέτοντας ότι «σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης και τον συναρμόδιο υπουργό κ. Φλωρίδη, υλοποιούμε μια δράση που πιστεύω ότι αποτελεί τομή για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Δικαιοσύνης, καθώς θα επιταχύνει τις διοικητικές διαδικασίες, θα συμβάλει στην εξοικονόμηση πολύτιμων ανθρώπινων πόρων για την ΕΛ.ΑΣ. και θα μας φέρει ένα ακόμα βήμα πιο κοντά σε ένα ακόμα πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος».

Πέρα από τις ψηφιακές επιδόσεις των δικαστικών εγγράφων, τα συναρμόδια υπουργεία ετοιμάζονται να ψηφιοποιήσουν και άλλους τομείς της Δικαιοσύνης. Τα έργα που «τρέχουν» αυτή την περίοδο μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης είναι το το e-Court, που αφορά υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σε σωφρονιστικά καταστήματα και συμπεριλαμβάνει την παροχή υπηρεσιών ενημέρωσης της πορείας των πινακίων, αλλά και την εξ αποστάσεως εξέταση μαρτύρων, καθώς και το e-Justice, που αφορά την αναβάθμιση του συστήματος τήρησης των αρχείων των δικαστηρίων και την ψηφιοποίηση των δεδομένων του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η πρώτη φάση στην ψηφιακή επίδοση ποινικών εγγράφων, που έχει ολοκληρωθεί και θα τεθεί σε λειτουργία την προσεχή Πέμπτη, αφορά:

– Ποινικές διαταγές.

– Αποφάσεις λιπομαρτύρων.

– Κλήσεις μαρτύρων.

Αυτή τη στιγμή δημιουργούνται και στέλνονται περίπου 170.000 κλήσεις ποινικών διαταγών, μαρτύρων και λιπομαρτύρων σε όλη την Ελλάδα ανά έτος. Όπως είναι φυσικό, μέσω της ψηφιοποίησης των επιδόσεων εγγράφων της ποινικής διαδικασίας θα αποδεσμευτεί σημαντικός αριθμός αστυνομικών που απασχολούνται μόνο με αυτό το αντικείμενο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μόνο για την επίδοση εγγράφων απασχολούνται κατά μέσο όρο πάνω από 670 αστυνομικοί την ημέρα. Είναι ενδεικτικό πως μέσα στο 2023 σε όλη την Ελλάδα επιδόθηκαν 1.193.257 έγγραφα (ποινικής, αστικής, διοικητικής και στρατολογικής φύσεως), με το μεγαλύτερο βάρος να σηκώνουν η Αττική και η Θεσσαλονίκη.

Έτσι, στην πρώτη φάση εφαρμογής της ψηφιακής πλατφόρμας στις 22 Φεβρουαρίου εκτιμάται ότι θα αποδεσμευτεί κατευθείαν περίπου το 1/3 του αστυνομικού προσωπικού και στη δεύτερη φάση, τον Σεπτέμβριο του 2024, περισσότεροι από τους μισούς αστυνομικούς, οι οποίοι αυτή τη στιγμή απασχολούνται με την επίδοση των αποφάσεων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η δεύτερη φάση της ψηφιακής επίδοσης ποινικών εγγράφων, που θα τεθεί σε ισχύ στις 15 Σεπτεμβρίου, θα αφορά επιπλέον:

– Επιδόσεις κλητήριων θεσπισμάτων.

– Κλήσεων κατηγορουμένων.

– Διατάξεις.

– Βουλεύματα.

– Αποφάσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, μέσα στο 2025 υπολογίζεται οι κλήσεις αυτές να διεκπεραιώνονται μέσω θυρίδας σε ποσοστό 70%, κάτι που σημαίνει πως όχι μόνο οι διαδικασίες θα είναι πιο γρήγορες, αλλά και πολλοί αστυνομικοί θα μπορούν να επιστρέψουν άμεσα στο πεδίο.

Δείτε εδώ το δημοσίευμα της Realnews.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ