Μαξίμου: Θετικό μήνυμα στις αγορές από το Eurogroup – 1,6 δισ. ευρώ για ληξιπρόθεσμες οφειλές

«Θετικό μήνυμα στις αγορές η απόφαση του Eurogroup», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, τονίζοντας παράλληλα ότι η ελληνική πλευρά πήρε αυτά που ήθελε και ότι υπήρξαν ριζικές αλλαγές σε σχέση με την απόφαση του Eurogroup της 22ας Μαΐου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, με την εκταμίευση μεγαλύτερης δόσης θα δοθεί η δυνατότητα για πληρωμή από το δημόσιο ληξιπρόθεσμων οφειλών του σε ιδιώτες περίπου 1,6 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, οι ίδιες πηγές σημείωναν τα εξής:

1. Το κυριότερο σημείο της σημερινής απόφασης είναι η – για πρώτη φορά – σαφής δέσμευση του Eurogroup ότι θα υποστηριχθεί η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές και η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος, με τη δημιουργία, μάλιστα, ενός σημαντικού αποθέματος ρευστότητας για να στηριχθεί η έξοδος της χώρας στις αγορές.

2. Έγινε δεκτή η γαλλική πρόταση για ρήτρα ανάπτυξης που αποτελούσε πάγια διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης από το 2015. Η γαλλική πρόταση ουσιαστικά γεφυρώνει τις διαφορετικές εκτιμήσεις ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμών και άρα διασφαλίζει έναντι των αγορών τη βιωσιμότητα του χρέους, αφού το Eurogroup δεσμεύεται ότι τα μέτρα για την απομείωση του χρέους, θα μεταβάλλονται ανάλογα με τη μεταβολή των ρυθμών ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, αυτό μετατρέπει τους ευρωπαίους εταίρους, σε συμμάχους στο στόχο της ανάπτυξης, αφού όσο περισσότερο μεγεθύνεται η ελληνική οικονομία, τόσο λιγότερο θα χρειαστεί να απομειώσουν το χρέος.Διαβάστε τη συνέχεια στο: enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ