Μαρινάκης: Στο χαμηλότερο ποσοστό 15ετίας η ανεργία στη χώρα μας

«Κάτω από 900.000 είναι οι άνεργοι στη χώρα μας για πρώτη φορά μετά το 2011, δηλαδή εδώ και 13 χρόνια», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Μαρινάκης: Η ελληνική οικονομία μπορεί να αντιμετωπίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο έκτακτες καταστάσεις

«Επιπλέον κατά τον μήνα Απρίλιο του 2024 καταγράφεται αύξηση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, καθώς προκύπτει θετικό ισοζύγιο προσλήψεων, αποχωρήσεων κατά 132.352 θέσεις εργασίας», προσέθεσε και έδωσε στοιχεία από την ΕΡΓΑΝΗ για τις αναγγελίες πρόσληψης και τις αποχωρήσεις. «Από τη σύγκριση των στοιχείων του φετινού Απριλίου με τον περσινό αντίστοιχο μήνα προκύπτει ότι είχαμε 9.273 περισσότερες θέσεις εργασίας. Από το 2019 έως σήμερα η ανεργία έχει πέσει σχεδόν κατά 8,4 ποσοστιαίες μονάδες και είναι στο χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί από το 2009, δηλαδή εδώ και 15 χρόνια» είπε και αναφέρθηκε σε δείκτες για την πτώση της ανεργίας στους άνδρες, στις γυναίκες αλλά και στους νέους όπου η ανεργία έχει πέσει κατά 20 μονάδες τα τελευταία πέντε χρόνια.

Επισήμανε ότι, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, αναλύοντας τον αριθμό των εργαζομένων ανά εισοδηματικό κλιμάκιο βλέπουμε ότι η ελληνική αγορά εργασίας σταδιακά απομακρύνεται από μία αγορά χαμηλών μισθών, διευρύνοντας σημαντικά το μερίδιο των εργαζομένων που λαμβάνουν καλύτερους μισθούς. Προσέθεσε ότι ενώ μέχρι το 2019 η πολυπληθέστερη κατηγορία ήταν η χαμηλότερη, εκείνων με μισθούς κάτω των 700 ευρώ, πλέον η πολυπληθέστερη κατηγορία είναι αυτή μεταξύ 1.000 και 3.000 ευρώ. Εξήγησε ότι το μερίδιο των χαμηλόμισθων εργαζομένων μειώθηκε μέσα σε τέσσερα χρόνια (από το 2019 έως το 2023) στο 18,1% επί του συνόλου των εργαζομένων και σχεδόν 288.000 εργαζόμενοι μεταφέρθηκαν σε ψηλότερη εισοδηματική κατηγορία.

«Οι επενδύσεις που έρχονται στη χώρα μας, τα προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης της ΔΥΠΑ, το ευνοϊκό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων χάρη στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και την ανάπτυξη των ψηφιακών εργαλείων στον πυρήνα της λειτουργίας του κράτους αποδίδουν απτά αποτελέσματα δημιουργώντας ολοένα και περισσότερες θέσεις εργασίας. Στόχος της κυβέρνησης είναι οι θέσεις αυτές να βελτιώνονται πάντοτε και ποιοτικά με ακόμα καλύτερες απολαβές για τους εργαζομένους», τόνισε ο κ. Μαρινάκης. «Είναι χαρακτηριστικό πως πάνω από 310.000 συμπολίτες μας που έως το 2019 ήταν άνεργοι, βρήκαν δουλειά με καλύτερες αποδοχές σε σχέση με αυτές που είχαν κατά το παρελθόν», σημείωσε και υπογράμμισε:

«Συνεχίζουμε, προκειμένου να πετύχουμε δύο μεγάλους μας στόχους για αυτή την τετραετία: Πρώτον να αγγίξουμε και -γιατί όχι;- να πέσουμε κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον δείκτη της ανεργίας και δεύτερον να κάνουμε πράξη τον στόχο μας για αύξηση των εισοδημάτων όλων των πολιτών και για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ και του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ ως το τέλος της τετραετίας».

Ενδοοικογενειακή Βία

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ασχολήθηκε στη συνέχεια με την αύξηση των γραφείων Ενδοοικογενειακής Βίας από 18 σε 63 -από το τέλος του μήνα- που θα λειτουργούν σε κάθε νομό της χώρας που ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. «Ήδη σε κάθε νομό λειτουργεί ένα “safe house”, όπου φιλοξενούνται θύματα ενδοοικογενειακής βίας για όσο καιρό χρειαστεί, ώστε οι γυναίκες να νιώσουν ασφαλείς. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ετησίως 20.000 γυναίκες αναζητούν στέγη. Με Κοινή Υπουργική Απόφαση η εφαρμογή “panic button” επεκτάθηκε σε ολόκληρη τη χώρα και θα μπορούν να τη χρησιμοποιούν όλοι οι ενήλικες, θύματα ενδοοικογενειακής βίας».

«Όλα αυτά τα μέτρα, δίνουν τη δυνατότητα στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας να προστατευθούν. Κι εμείς ως Πολιτεία αλλά και ο καθένας από μας ξεχωριστά οφείλουμε, όπως και όσο μπορούμε, να κάνουμε τα θύματα να νιώσουν ασφάλεια και να τα παροτρύνουμε να απευθυνθούν στις αρμόδιες αρχές» προσέθεσε.

Επιστολική ψήφος

Αναφέρθηκε ακόμη στην ομαλή διαδικασία παράδοσης του εκλογικού υλικού στους Έλληνες που θα ψηφίσουν στις προσεχείς ευρωεκλογές μέσω επιστολικής ψήφου, η οποία συνεχίζεται: «Μέχρι σήμερα πάνω από 192.000 Έλληνες από όλο τον κόσμο, σε σύνολο 202.515 εκλογέων, έχουν παραλάβει τον φάκελο με το εκλογικό υλικό, δηλαδή ποσοστό 95%, ενώ πάνω από 40.000 εκλογείς έχουν ήδη αποστείλει το σφραγισμένο ψηφοδέλτιο προς το κέντρο διαλογής επιστολικής ψήφου στο Περιστέρι. Υπενθυμίζεται ότι οι καταληκτικές ημερομηνίες για την αποστολή του ψηφοδελτίου μέσω παραλαβής από κούριερ είναι για τους Έλληνες του εξωτερικού η Τρίτη 28 Μαΐου και για τους κατοίκους της επικράτειας η Δευτέρα 3 Ιουνίου. Οι εντός Ελλάδας εκλογείς μπορούν να επιστρέψουν το ψηφοδέλτιο και την Τρίτη 4 Ιουνίου αποκλειστικά μέσω των καταστημάτων των εταιρειών ταχυμεταφοράς», είπε.

Αντιπλημμυρική προστασία

«Η ανακοίνωση από τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκο Παπαθανάση, ένταξης στο ΕΣΠΑ, της δράσης “Κατασκευή Νέων Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας”, συνολικού προϋπολογισμού 181 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 124 εκατ. ευρώ αφορούν συγχρηματοδοτούμενη δαπάνη, ήταν το επόμενο θέμα. «Στο πλαίσιο της δράσης θα υλοποιηθούν έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που αφορούν σε παρεμβάσεις διευθέτησης ρεμάτων και χειμάρρων, με σκοπό την πρόληψη και αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων και φυσικών καταστροφών, σύμφωνα με τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας», ανέφερε.

«Ψηφίστηκε χθες το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας “Ίδρυση Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις και λοιπές διατάξεις”, είπε ακόμη και αναφέρθηκε σε διατάξεις που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο. «Ο εκσυγχρονισμός των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί κρίσιμο ζήτημα και βασική επιδίωξη της κυβέρνησης καθώς η ενίσχυσή τους συμβάλλει κατ’ επέκταση στην θωράκιση της χώρας και την αμυντική ικανότητά της», τόνισε.

Είπε στη συνέχεια ότι μέχρι και τις 26 Ιουνίου μπορούν οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για το τιμολόγιο ΓΑΙΑ στον συνεργαζόμενο πάροχο. «Με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποκτούν πρόσβαση σε χαμηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, μακροπρόθεσμα, για χρονικό διάστημα 10 ετών». Τόνισε ότι «η στήριξη του αγροτικού κόσμου είναι κρίσιμη για την κυβέρνηση και γι’ αυτό τον λόγο προχωρήσαμε σε αυτή τη ρύθμιση όπως άλλωστε και στην επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο η οποία θα επιδιώξουμε από την επόμενη χρονιά να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά».

Στο πάγωμα για ένα χρόνο των επιτοκίων για τις πάγιες ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων προς τη φορολογική διοίκηση, με διάταξη στο πλαίσιο τροπολογίας που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης , αναφέρθηκε ακολούθως. «Στόχος της ρύθμισης είναι να αποτραπεί η υπέρμετρη επιβάρυνση των φορολογούμενων από τα αυξημένα επιτόκια μετά τη λήξη της προηγούμενης ρύθμισης στις 31/03/2024», είπε και έδωσε αναλυτικά στοιχεία.

«Εγκληματική οργάνωση εφοριακών εξαρθρώθηκε στη ΔΟΥ Χαλκίδας οι οποίοι εκβίαζαν επιχειρηματίες για φορολογικές εκκρεμότητες και απαιτούσαν μεγάλα χρηματικά ποσά, προκειμένου να μην μπλοκάρουν διαδικασίες επιστροφής χρημάτων σε δικαιούχους», είπε ακόμη ο κ. Μαρινάκης ενώ αναφέρθηκε και στην εξάρθρωση κυκλώματος κτηνιάτρων στη Μακεδονία που σφράγιζαν εικονικές σφαγές παραγωγικών ζώων. «Όπως έχει υπογραμμίσει το υπουργείο θα δείξουμε μηδενική ανοχή σε έκνομες πράξεις ώστε να προστατευθούν οι έντιμοι κτηνοτρόφοι, σφαγείς, μεταποιητές κρέατος, καθώς και οι έντιμοι δημόσιοι λειτουργοί», υπογράμμισε.

Ομιλία του πρωθυπουργού στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Ολοκληρώνοντας την εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι αύριο, Παρασκευή 24 Μαΐου στις 10:30 ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει ομιλία στη Βουλή στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση μετά από πρόταση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτη Φάμελλου για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Το Σάββατο 25 Μαΐου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρευρεθεί στην εκδήλωση για την ανάδειξη του Ζαγορίου ως μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO».

Δείτε το βίντεο:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ