Μάρδας: Ούτε η ίδια η ΝΔ δεν πίστευε στο success story του 2014

Την θέση ότι και η ίδια η Νέα Δημοκρατία δεν πίστευε στο «success story» του 2014 διατύπωσε κατά τις τοποθετήσεις στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2017ο ειδικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Μάρδας.

«Το 2015 επιστρέψαμε 16,1 δισεκατομμύρια σε ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και σε διεθνείς πιστωτές. Αυτό το ποσό πώς θα καλυπτόταν από τη Νέα Δημοκρατία; Θα έβγαινε στις αγορές με 4,5% και 5% επιτόκιο;», αναρωτήθηκε και πρόσθεσε ότι τα 16,1 δις δύσκολα απαντώνται χωρίς μνημόνιο.

Αναφερόμενος στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση ότι διώχνει επενδύσεις, ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Εμείς για πρώτη φορά συγκεντρώσαμε ως κυβέρνηση τις δεκατέσσερις μεγάλες επενδύσεις οι οποίες χρόνιζαν και δεν περπατούσαν σε αυτήν τη χώρα. Αυτές τις επενδύσεις προσπαθούμε να τις απεμπλέξουμε, περίπτωσ-περίπτωση». Κατηγόρησε επίσης τη ΝΔ ότι δεν εξέδωσε τις αποφάσεις για την εφαρμογή του νόμου για το λαθρεμπόριο καυσίμων.

Ο ειδικός εισηγητής της Χρυσής Αυγής Γιώργος Γερμενής αναφέρθηκε στην αύξηση της φορολογίας, σε άμεσους και έμμεσους φόρους και την αύξηση των εισφορών για να υπογραμμίσει ότι μοναδικός στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η φτωχοποίηση του ελληνικού λαού και η δήμευση της περιουσίας.

«Ο προϋπολογισμός είναι βαριά φοροεισπρακτικός και υφεσιακός για βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα, και αποτελεί την επιτομή της εξυπηρέτησης των δανειστών που συνέγραψαν αυτόν τον προϋπολογισμό, και στοχεύει στον αφανισμό του ελληνικού έθνους», δήλωσε ο ειδικός εισηγητής της ΧΑ και κατήγγειλε ότι θα οδηγήσει στο τέταρτο μνημόνιο και στην ενεργοποίηση του κόφτη.

Ο ειδικός εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιώργος Αρβανιτίδης κάλεσε την κυβερνητική πλειοψηφία να συνυπογράψει την πρόταση για εξεταστική επιτροπή για την οικονομία από την είσοδο στην ΟΝΕ ώστε να σταματήσουν οι μύθοι και να μάθει ο λαός την αλήθεια και το πολιτικό σύστημα να κάνει ένα σοβαρό βήμα για να ανακτήσει την αξιοπιστία του.

Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξηγήσει γιατί η κοινωνία μετατράπηκε σε έναν σύγχρονο Σίσυφο και φορτώνεται βάρη που είχε καταφέρει να πετάξει από τις πλάτες της.

Ο ειδικός εισηγητής του ΚΚΕ Θανάσης Βαρδαλής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μοναδικό στόχο έχει να εξασφαλίσει το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων με μόνιμες λαϊκές θυσίες. Είπε ακόμη ότι θα ληφθούν και νέα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων και θα υπάρξει κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Πρόσθεσε πως όποια και αν είναι η κατάληξη της β΄αξιολόγησης, τα εργασιακά θα προσαρμοστούν ακόμη περισσότερο στις ανάγκες του κεφαλαίου και άρα θα συνεχιστούν οι ανατροπές στα δικαιώματα των εργαζομένων. Την ίδια ώρα οι έμμεσοι φόροι θα πλήξουν ακόμη περισσότερο τη λαϊκή κατανάλωση.

Ο ειδικός εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κωνσταντίνος Κατσίκης είπε ότι ο προϋπολογισμός αυτός είναι ο πρώτος που αφήνει μια χαραμάδα αισιοδοξίας μετά από χρόνια λιτότητας που βίωσε η χώρα από το 2010.

«Ο προϋπολογισμός έχει θετικά μηνύματα αλλά και δυσκολίες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε με υπευθυνότητα», είπε, και πρόσθεσε ότι η στρατηγική της κυβέρνησης είναι να βοηθήσει τους κοινωνικά ευάλωτους και να αντιμετωπίσει όσο το δυνατό καλύτερα την ανθρωπιστική κρίση. Για την απόφαση του Eurogroup είπε ότι για πρώτη φορά εξασφαλίζεται μείωση χρέους ύψους 22% του ΑΕΠ ενώ παράλληλα σταθεροποιούνται τα επιτόκια στο 1,5%, γεγονός ύψιστης σημασίας ειδικά σε μια περίοδο αβεβαιότητα και προβλέψεων για αύξηση επιτοκίων στο προσεχές διάστημα.

Ο ειδικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννης Γκιόλας είπε ότι η χθεσινή απόφαση του Eurogroup συνιστά μια τεράστια επιτυχία της κυβέρνησης και ένα αποφασιστικό βήμα για την έξοδο της οικονομίας από την κρίση. Η στάση της κυβέρνησης παρέμεινε αταλάντευτη διατηρώντας τις διατυπωμένες θέσεις της στα εργασιακά και απέναντι στις παράλογες απαιτήσεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα και για πρόσθετα μέτρα μετά το τέλος του προγράμματος.

Είπε επίσης ότι ο προϋπολογισμός προσπαθεί να διατηρήσει τη δημοσιονομική ισορροπία, να στηρίξει την οικονομική δραστηριότητα, να αυξήσει το επίπεδο των δημόσιων επενδύσεων όπου η οικονομία δεν μπορεί, να αναδιανείμει τους διαθέσιμους πόρους για την κοινωνική συνοχή.

Ο ειδικός εισηγητής της ΝΔ Απόστολος Βεσυρόπουλος αναφερόμενος στην απόφαση του Eurogroup, είπε ότι ο κ. Τσίπρας πανηγυρίζει αλλά «όση αλήθεια είχε το αφήγημα ότι θα βαράμε τα νταούλια και θα παίζουν οι αγορές, άλλη τόση έχει και το σημερινό αφήγημα το οποίο είναι ότι μειώθηκε το χρέος χάρη στην σκληρή διαπραγμάτευση που έκανε η σημερινή κυβέρνηση».

«Όποτε η κυβέρνησή σας έχει κάνει σκληρή διαπραγμάτευση, όπως την εννοείτε εσείς, το αποτέλεσμα είναι νέα μέτρα και νέο σκληρό μνημόνιο», επέμεινε ο ειδικός εισηγητής της ΝΔ και πρόσθεσε πως η κυβερνητική πλειοψηφία πρέπει να προετοιμαστεί για την ώρα της αλήθειας που είναι όταν θα ψηφίσουν το μεσοπρόθεσμο, τα νέα μέτρα και το νέο μνημόνιο διαρκείας.

«Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος δεν έχουν άμεσο και ορατό όφελος», είπε ο κ. Βεσυρόπουλος και πρόσθεσε ότι έρχονται νέα μέτρα από τον κόφτη διαρκείας και με πλεονάσματα 3,5% μετά το 2018, που μόνο με αίμα μπορεί να προκύψουν. Ανέφερε ακόμη ότι η χώρα χρειάζεται εκλογές, πολιτική αλλαγή και νέο πρωθυπουργό.

Ο ειδικός εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ιωάννης Σαχινίδης κατηγόρησε την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση ότι κοροϊδεύουν ασύστολα τον ελληνικό λαό.

«Καταστρέφετε τον κόσμο, καταστρέφετε τους ελεύθερους επαγγελματίες, που 9 στους 10 δεν καταβάλλουν τις εισφορές τους επειδή αδυνατούν, κλείνουν επιχειρήσεις. Που τη βλέπετε την ανάπτυξη; Δεν έχετε τον Θεό σας, είστε ψεύτες και υποκριτές», είπε και κατήγγειλε ότι πραγματική εξουσία αυτού του τόπου είναι οι διεθνείς τοκογλύφοι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Το Μαξίμου για τη ΝΔ: Προσπαθούν να αποδομήσουν την σημαντική επιτυχία της κυβέρνησης

Αβραμόπουλος στο CNN: Τα δημοψηφίσματα τροφοδοτούν τον λαϊκισμό

Μητσοτάκης: Δεν συζητάμε για απολύσεις στο Δημόσιο

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ