Μαντάς στον Realfm 97,8: Εκλογές το 2019 εάν δεν συμβούν ακραία πράγματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο

«Μπορούμε πράγματι να πάμε στο 2019 εάν δεν συμβούν ακραία πράγματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο» είπε μεταξύ άλλων ο Χρήστος Μαντάς, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

«Υπονοώ να ωθηθεί η χώρα σε ακραίες καταστάσεις, και σε αυτήν την περίπτωση οι εκλογές δεν είναι λύση. Πιστεύω ότι θα είμαστε το φθινόπωρο του 2019 να συζητάμε προεκλογικά» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε ότι:

«Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος που να προέρχεται από την κυβερνητική πλειοψηφία. Από εκεί δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα και μπορώ να το πω με σιγουριά και έχει φανεί και σε πιο δύσκολα πράγματα. Μην ξεχνάτε ότι ψηφίσαμε ολόκληρο μνημόνιο με τις συνέπειες που υπήρχαν σε αυτό. Συνεπώς δεν υπάρχει εκεί το ζήτημα και ούτε αυτό γίνεται δήθεν για να κρατήσουμε τις καρέκλες μας όπως μας απευθύνει την κατηγορία η αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας ότι “αυτοί θα τα ψηφίσουν όλα”, την ίδια στιγμή που μας καλεί να τα ψηφίσουμε όλα, ενώ ταυτόχρονα μας λέει ότι φέρνουμε και τέταρτο μνημόνιο. Συνεπώς δεν νομίζω ότι υπάρχει από εκείνη την πλευρά κανένα ζήτημα»

Ερωτηθείς για την πορεία της αξιολόγησης και τις απαιτήσεις των δανειστών σχετικά με το αφορολόγητο ο κ. Μαντάς απάντησε «είναι σαφές ότι η ελληνική πλευρά προσέρχεται σε αυτήν τη διαπραγμάτευση επιδιώκοντας να κλείσουν τρία θέματα ταυτόχρονα. Και τα θέματα τα δημοσιονομικά μέχρι το πρόγραμμα και μετά, το θέμα του μεσοπρόθεσμου και τα θέματα των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Αυτή είναι η στόχευση και μάλιστα πληροφορίες λένε ότι γίνονται έντονες διεργασίες με την Κομισιόν, με παράγοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την ΕΚΤ. Υπάρχει έντονη κινητικότητα που συγκλίνει στο να βρεθεί ένας τρόπος απεμπλοκής από παράλογες απαιτήσεις που επιδιώκουν να πιέσουν την ελληνική κυβέρνηση να νομοθετήσει μέτρα εδώ και τώρα».

Σχετικά με την ενεργοποίηση του κόφτη και τους υψηλούς φόρους για τις επιχειρήσεις ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «έτσι όπως διαμορφώνονται τα πράγματα, έχουμε δύο χρονιές εξαιρετικά δύσκολες το 2015 και το 2016 όπου παρά τις διαφορετικές προβλέψεις υπήρξε θετικό πρόσημο και θα υπάρξει θετικό πρόσημο για το 2016 όπως όλα δείχνουν. Έχουμε σε εξέλιξη επενδυτικά σχέδια που εξελίσσονται. Έχουμε ορισμένες σοβαρές ενδείξεις ότι η χώρα εάν απαγκιστρωθεί από μία τιμωρητική λογική κατά τη γνώμη μου κάποιων ακραίων κύκλων έχουμε τη δυνατότητα να περάσει η χώρα στην επόμενη φάση και να μπορέσουμε να βγούμε οριστικά από αυτήν τη μέγγενη και συνεπώς να μην κινδυνεύουμε με την ενεργοποίηση του κόφτη. Την έχουμε αυτήν τη δυνατότητα και νομίζω ότι πάρα πολλοί παράγοντες της αγοράς και εσωτερικά και διεθνώς το αντιλαμβάνονται αυτό. Σε σχέση με τη φορολογία, βεβαίως είναι ένα ζήτημα αλλά δεν είναι το μοναδικό. Έχουν γίνει βήματα όπως νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουν καταλήξει σε νόμους. Εννοώ τα τελευταία νομοθετήματα σε σχέση με τη γρήγορη έναρξη μεγάλων επενδύσεων που μειώνει τη γραφειοκρατία, αλλά έχουμε και άλλα περιθώρια.»

 Αναφορικά με τις δηλώσεις του Πιέρ Μοσκοβισί στη συνέντευξη του στη Realnews ο κ. Μαντάς μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «σε σχέση με τις δημοσιονομικές αποκλίσεις, το 2017 έχει κλείσει στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Για το 2018 υπήρχε μία διαφωνία κυρίως με το ΔΝΤ… Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών θα δοθεί σαφέστατα, αν θέλετε και μέσα στην περιγραφή του πώς θα κλείσει η αξιολόγηση, πώς ακριβώς θα καλυφθεί αυτό το κενό. Έχουμε όλες τις δυνατότητες να μπορούμε να πείσουμε σε αυτό το θέμα. Στο θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων υπάρχει το εξής ζήτημα, εδώ έχουμε και τους κοινωνικούς εταίρους αλλά και την επιτροπή εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων έχουν θετική γνώμη. Οι μόνοι που νομίζω ότι παραπατούν πάνω σε αυτό το ζήτημα μάλλον είναι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που δεν παίρνει καθαρή θέση. Στα ενεργειακά, υπάρχουν ορισμένες διαφορές, κυρίως σε σχέση με την πώληση κομματιού της ΔΕΗ, αλλά εκεί νομίζω ότι υπάρχουν διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη. Το κρίσιμο είναι από τη στιγμή που δόθηκε  το σήμα στο Νταβός από την κ. Λαγκάρντ ότι το ΔΝΤ θα είναι ενεργό στην εμπλοκή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Θεωρώ ότι έχουμε μπροστά μας τη δυνατότητα να υπάρξει σημαντική πρόοδος  στο Eurogroup της Πέμπτης και να κλείσει η αξιολόγηση τον Φεβρουάριο.»

Ακούστε το ηχητικό:

Δείτε επίσης:

Μουζάλας: Ό,τι λέω διαστρεβλώνεται στα πλαίσια μιας βλακώδους εκστρατείας να πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ

Λοβέρδος: Δεν μπορεί να υπάρξει εθνική συνεννόηση από την παρούσα Βουλή

Η υπόθεση της διαπλοκής όχι μόνο δεν τελειώνει αντιθέτως τώρα αρχίζει λέει κυβερνητική πηγή

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ