Lockdown στην Αττική: Τι αλλάζει στην καθημερινότητά μας έως τις 28 Φεβρουαρίου – Αναλυτικά όλα τα μέτρα

Τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα που θα ισχύσουν από σήμερα στις 6 το πρωί έως τις 28 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος τόνισε ότι σε καθεστώς lockdown μπαίνουν από την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου η περιφερειακή Ενότητα της Αττικής συμπεριλαμβανομένων και όλων των νήσων και της περιοχής της Τροιζηνίας. Σημείωσε ότι στην απόφαση αυτή συνετέλεσαν δύο παράγοντες, η αύξηση νοσηλειών στην Αττική αλλά και οι μεταλλάξεις του κορονοϊού που επιταχύνουν τη μεταδοτικότητά του.

Χρήση μάσκας, μετακινήσεις και απαγόρευση κυκλοφορίας

– Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική τόσο στους εσωτερικούς όσο και τους εξωτερικούς χώρους.

-Εξακολουθεί να ισχύει απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί τις καθημερινές, ενώ τα σαββατοκύριακα η απαγόρευση θα είναι σε ισχύ από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί.

Τις υπόλοιπες ώρες, οι μετακινήσεις θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται με τη χρήση SMS για τους 6 λόγους που ίσχυαν κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών.

Όσον αφορά στις διαδημοτικές μετακινήσεις για χρήση του sms με κωδικό 6 που αφορά στην ατομική άσκηση, αξιολογήθηκε ως μέτρο και τελικά δεν απαγορεύονται, όπως υπογράμμισε καθώς θα ήταν δύσκολο στον έλεγχο και την εφαρμογή του αυτό αλλά και γιατί κρίθηκε ότι θα γίνεται ταξική επιλογή και πως πρέπει να υπάρχει δυνατότητα αναψυχής για όλους, πάντα τηρώντας τους κανόνες των αποστάσεων και της ατομικής προστασίας.

Μετακινήσεις εκτός περιφέρειας Αττικής

Επιτρέπονται μόνο για τους εξής λόγους και με την επίδειξη των απαραίτητων αποδεικτικών εγγράφων:

– Μετακίνηση από και προς την εργασία

– για σοβαρούς λόγους υγείας

– προς τον σκοπό εφάπαξ μετάβασης στον τόπο της μόνιμης κατοικίας

– για μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις

– για εφάπαξ μετάβαση φοιτητή / φοιτήτριας ή σπουδαστή/σπουδάστριας από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα / η Σχολή Επιστημών Υγείας Α.Ε.Ι., η Σχολή Αξιωματικών ή η Σχολή Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας ή η Σχολή Αξιωματικών ή Πυροσβεστών του Πυροσβεστικού Σώματος ή η Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων ή η Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για λόγους σπουδών, ή για εφάπαξ μετάβαση μαθητή/μαθήτριας, εξεταζόμενου / εξεταζόμενης από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα που εδρεύει ο φορέας/εξεταστικό κέντρο για λόγους διεξαγωγής εξετάσεων

– για μια και μόνο μετακίνηση με επιστροφή φοιτητή/φοιτήτριας, με τη συνοδεία ενός ακόμη προσώπου, από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα/η Σχολή όπου ο/η φοιτητής/τρια φοιτά και μισθώνει το ακίνητο προς τον σκοπό μεταφοράς οικοσκευής μετά από λύση της σύμβασης μίσθωσης της φοιτητικής οικίας, εντός εβδομήντα δύο (72) ωρών από την έναρξη μετακίνησης προς τον εν λόγω σκοπό

– για λόγους συγκομιδής αγροτικών προϊόντων και πάντα με τα κατάλληλα αποδεικτικά έγγραφα.

Τι ισχύει για σχολεία, τηλεκπαίδευση

Σχετικά με την εκπαίδευση, προβλέπεται τηλεκπαίδευση τόσο για την πρωτοβάθμια όσο και για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (νηπιαγωγεία, δημοτικά, ολοήμερα σχολεία, γυμνάσια και λύκεια γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης), καθώς και όλες τις λοιπές εκπαιδευτικές δομές.

-Εξαιρετικώς επιτρέπεται η διά ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων.

-Η τηλεκπαίδευση θα διενεργείται πρωινές ώρες για γυμνάσια και λύκεια και μεσημβρινές ώρες για νηπιαγωγεία και δημοτικά, όπως ακριβώς γινόταν και κατά το καθολικό λοκντάουν του Νοεμβρίου.

-Παράλληλα, αύριο Πέμπτη και ώρες 10-12 το πρωί ξεκινά εκ νέου η προβολή επεισοδίων εκπαιδευτικής τηλεόρασης από την ΕΡΤ2, για τους μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Σημειώνεται, επίσης, ότι σε αναστολή θα βρίσκονται οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, ενώ τα ΑΕΙ συνεχίζουν να λειτουργούν μέσω τηλεκπαίδευσης.

Νοσοκομεία, ιατρικά κέντρα και διαγνωστικά κέντρα

Όσον αφορά στη λειτουργία των νοσοκομείων, των κλινικών, των ιατρείων και των διαγνωστικών κέντρων, συνεχίζουν να ισχύουν τα εξής:

– Ένας (1) συνοδός / επισκέπτης ανά ασθενή

– Τήρηση ελάχιστης απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου, πλην της διενέργειας ιατρικών πράξεων

– Περιορισμός των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων μέχρι 80% – Εξαιρούνται των περιορισμών τα ογκολογικά και επείγοντα περιστατικά, καθώς και τα ειδικά νοσοκομεία.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι παρατείνεται η αναστολή του επισκεπτηρίου στα Κέντρα Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Τι ισχύει για ΜΜΜ, ταξί και ΙΧ – Πόσα άτομα επιτρέπονται

Οι μεταφορές θα διενεργούνται με 65% πληρότητα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και 50% πληρότητα στα πλοία (55% εφόσον διαθέτουν καμπίνες). Στα ΙΧ και τα ταξί επιτρέπεται οδηγός και δύο επιβάτες (εξαιρουμένων ανηλίκων τέκνων και ατόμων που χρήζουν βοήθειας).

Θρησκευτικές τελετές, συνέδρια και αθλητικές δραστηριότητες

Σχετικά με τους χώρους λατρείας, η τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, γίνεται από θρησκευτικούς λειτουργούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων.

Σε θρησκευτικές τελετές όπως γάμοι, βαφτίσεις, κηδείες, μνημόσυνα, επιτρέπεται η συμμετοχή μόνο του θρησκευτικού λειτουργού, του αναγκαίου βοηθητικού προσωπικού και έως εννέα (9) ατόμων.

Όσον αφορά στις αθλητικές δραστηριότητες, εξακολουθούν να ισχύουν τα υφιστάμενα μέτρα. Ενώ δεν υπάρχει κάποια διαφοροποίηση στα μέτρα που ισχύουν για τους αρχαιολογικούς χώρους, τις κινηματογραφικές προβολές, τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα και τις λοιπές παραστατικές τέχνες, τα συνέδρια και τις εκθέσεις, καθώς και τις πρόβες και τα τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα και ηχογραφήσεις.

Ο κ. Χαρδαλιάς, κλείνοντας, υπογράμμισε με τον εμβολιασμό που είναι σε εξέλιξη είναι ορατό το φως στην άκρη της διαδρομής και πως είμαστε στο τελευταίο μίλι που είναι το πιο απαιτητικό για να φθάσουμε υγιείς στο τέλος της δύσκολης συγκυρίας, και συνεχίζουμε να προστατεύουμε εμάς και όσους αγαπάμε.

Ποια καταστήματα και πώς θα λειτουργούν

Από την Πέμπτη θα λειτουργούν καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ μίνι μάρκετ, φούρνοι), λαϊκές αγορές, φαρμακεία, Pet Shops, επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών (αποκλειστικά για την επισκευή συσκευών, την εξόφληση λογαριασμών και την ανανέωση υπολοίπου), καταστήματα οπτικών/ακουστικών βαρηκοΐας και καταστήματα περουκών και ποστίς, (κατόπιν ραντεβού), τα ανθοπωλεία (ειδικώς για 13-14/2/2021) και κάθε επιχείρηση λιανικής πώλησης με την μέθοδο των ηλεκτρονικών πωλήσεων (e-shop).

Σε λειτουργία παραμένουν καθαριστήρια, βενζινάδικα, ΚΤΕΟ και συνεργεία αυτοκινήτων και λαϊκές αγορές. Τα περίπτερα λειτουργούν επί 24ώρου βάσεως και η αναστολή παροχής των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής (αποτρίχωση, θεραπεία με υπεριώδεις και υπέρυθρες ακτίνες κλπ), ισχύει και όταν αυτές παρέχονται από ιατρεία και πολυδύναμα ιατρικά κέντρα.

Μεταξύ άλλων για τα καταστήματα τροφίμων, λαϊκές αγορές, pet shops, καθαριστήρια, υπηρεσίες τηλεφωνίας κλπ. προβλέπονται τα εξής

– Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό): τις καθημερινές από 7:00 π.μ. έως 8:30 μ.μ. και τα Σάββατα από 7:00 π.μ. έως 5:30 μ.μ.

– Τις Κυριακές επιτρέπεται η λειτουργία μόνο των παντοπωλείων, ζαχαροπλαστείων, φούρνων κλπ έως τις 5:30 μ.μ. εφόσον ειδικότερες διατάξεις το επιτρέπουν. Τα σούπερ μάρκετ μπορούν να λειτουργούν για την εκτέλεση των ηλεκτρονικών τους παραγγελιών και έως τις 5:30 μ.μ. Αυτό το Σαββατοκύριακο (13/14 Φεβρουαρίου) θα είναι ανοιχτά τα ανθοπωλεία που θα λειτουργήσουν με click away και click inside.

– Οι επιχειρήσεις εστίασης, συνεχίζουν να λειτουργούν με τις μεθόδους take away, drive-through και delivery.

– Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των καταστημάτων: ένα (1) άτομο ανά 25 τ.μ.

– Απόσταση δύο (2) μέτρων μεταξύ των πελατών, κατά την διάρκεια αναμονής στα ταμεία των καταστημάτων.

– Λαϊκές αγορές ανοιχτές: με 50% συμμετοχή πωλητών, 3 μέτρα απόσταση μεταξύ των σημείων πώλησης και παράλληλες αγορές.

– Μετακίνηση με αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)», ή με την συμπλήρωση εντύπου βεβαίωσης κίνησης ή με την συμπλήρωση χειρόγραφης βεβαίωσης κίνησης. Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13033, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του.

– Μέγιστη Διάρκεια συναλλαγών: 2 ώρες, κατά τις οποίες ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί τις αγορές κλπ.

– Τα φαρμακεία και τα πρατήρια υγρών καυσίμων, λειτουργούν με το ωράριο που προβλέπεται από ειδικότερες για αυτά διατάξεις.

Δείτε εδώ όλα τα μέτρα για τις επιχειρήσεις

Πώς θα λειτουργήσει το Δημόσιο

Κατά την εξειδίκευση των νέων μέτρων του σκληρού lockdown που ισχύει έως τις 28 Φεβρουαρίου στην Αττική, η γενική γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα του υπουργείου Εσωτερικών Βιβή Χαραλομπαγιάννη αναφέρθηκε στον τρόπο λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών αλλά και τι θα ισχύει για την τηλεργασία αυτήν την περίοδο.

Όπως σημείωσε η κυρία Χαραλαμπογιάννη, το κοινό θα εξυπηρετείται μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και υποχρεωτικά κατόπιν ραντεβού, ενώ οι δημόσιες υπηρεσίες θα λειτουργούν μόνο με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό. Παράλληλα, υποχρεωτικό θα είναι το πλάνο εργασιών σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και θα υπάρχει πρωτόκολλο διαχείρισης κρούσματος για τους χώρους εργασίας. Υποχρεωτική είναι η προστασία υπαλλήλων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, ενώ η τηλεργασία είναι υποχρεωτική στο μέγιστο δυνατό ποσοστό και παράλληλα υπάρχει η δυνατότητα για εκ περιτροπής αυτοπρόσωπη παρουσία στην εργασία.

Η κυρία Χαραλαμπογιάννη διευκρίνισε και τους κανόνες προσέλευσης και αποχώρησης από την υπηρεσία. Σημείωσε ότι θα ισχύσουν υποχρεωτικά τρία ωράρια που αφορούν στην προσέλευση και αποχώρηση των υπαλλήλων.

Ακόμη η γγ Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα αναφέρθηκε και στις διευκολύνσεις για γονείς με παιδιά έως τη Γ’ Γυμνασίου με την παροχή μεταξύ άλλων εξ αποστάσεων εργασίας, μειωμένο ωράριο έως 25% ημερησίως και τη χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού.

Τι θα ισχύσει για τηλεργασία, άδειες ειδικού σκοπού και πρόγραμμα “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”

Νέα μέτρα θα ισχύουν από την Πέμπτη και έως τις 28 Φεβρουαρίου και στην αγορά εργασίας στο πλαίσιο του σκληρού lockdown που θα τεθεί σε ισχύ στην Αττική. Όπως ανακοίνωσε η Γ.Γ. του υπουργείου Υγείας, Άννα Στρατινάκη θα ισχύσουν τα εξής:

-Για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας του Φεβρουαρίου. Το σύστημα έχει γίνει προαναγγελτικό και για τις επιχειρήσεις που περνούν στους κλειστούς ΚΑΔ, όπως το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια κλπ θα δοθεί μια περίοδος χάριτος για την προαναγγελία των αναστολών συμβάσεων από τις 11 έως τις 14 Φεβρουαρίου. Το δεύτερο σημείο το οποίο τονίστηκε ένεκα της προαναγγελίας είναι τι γίνεται εάν μια επιχείρηση π.χ. του λιανεμπορίου έχει κάνει τον προγραμματισμό της και έχει όλους τους εργαζόμενους σε αναστολή για τον μήνα Φεβρουάριο ή μέρος αυτών και ένεκα του προαγγελτικού συστήματος δεν μπορεί να προχωρήσει σε διορθώσεις. Το υπουργείο Εργασίας έλαβε μέριμνα και ουσιαστικά δίνει τη δυνατότητα μέσω του συστήματος Εργάνη σε ορθές επαναλήψεις κλειδώνοντας όμως τους εργαζόμενους που έχουν δηλωθεί κατά το πρώτο δεκαήμερο χωρίς δυνατότητα μεταβολής . Άρα λοιπόν οι επιχειρήσεις οι οποίες προχωρούν σε μεταβολές από τους πληττόμενες σε κλειστές πλέον επιχειρήσεις με υποχρεωτική θέση των συμβάσεων εργασίας σε αναστολή θα μπορούν πλέον να δώσουν ορθές επαναλήψεις με δυο διαφορετικές αυτοτελείς δηλώσεις.

– Συνεχίζεται κανονικά και παρατείνεται το πρόγραμμα “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ” όπως και η υποχρέωση για το 50% για αυτούς που δύνανται να μπουν σε τηλεργασία

– Ενεργοποιούνται ξανά οι οι άδειες ειδικού σκοπού ένεκα του ότι κλείνουν τα σχολεία

– Τηλεργασία: Υποχρεωτικά με προαναγγελία στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ με το έντυπο 4 1.1

– Δίνεται η δυνατότητα με δύο ώρες καθυστερημένη προσέλευση και τη νωρίτερα αποχώρηση των εργαζομένων χωρίς να απαιτείται να μπει η πληροφορία αυτή στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα ΜΜΜ και οι χώροι εργασίας.

– Τρεις ώρες άδεια ο εργαζόμενος σε περίπτωση που θέλει να κάνει το τεστ COVID. Από την ερχόμενη εβδομάδα μάλιστα ανοίγει ειδική πλατφόρμα (https://ergasiatesting.gov.gr/) όπου θα δηλώνονται όσοι εργαζόμενοι επιθυμούν να κάνουν το τεστ δωρεάν, έως και δύο φορές το μήνα.

– Άδεια για την καραντίνα 14 ημερών με δυνατότητα αναπλήρωσης μίας ώρας ανά ημέρα μετά την επιστροφή του εργαζομένου και οι άδειες γονέων αν νοσήσουν τα παιδιά.

– Εξακολουθούν να ισχύουν οι μονομερείς δηλώσεις με παράταση δύο μήνες, Ιανουάριο Φεβρουάριο για τις ειδικές κατηγορίες που θα τοποθετηθούν με την ΚΥΑ για το κομμάτι του τουρισμού, τους καλλιτέχνες κλπ.

– Παράταση δύο μηνών για τα επιδόματα ανεργίας για εκείνα που έληξαν Ιανουάριο και Φεβρουάριο

– 400 ευρώ για δύο μήνες (800 ευρώ) στους ανέργους επισιτισμού και τουρισμού όπου δεν έχουν τη δυνατότητα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ