LIVE – Εκλογές 2023: Στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης –  Η επίσημη προκήρυξη

Τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών εισηγείται κατά την επίσκεψη στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε «τροχιά» εκλογών: Διαλύεται σήμερα η Βουλή – Όλα τα βήματα έως τις κάλπες της 21ης Μαΐου

Αμέσως μετά είναι προγραμματισμένη η μετάδοση δήλωσης του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην οποία θα υπογραμμίζει πως η ανάγκη για διατήρηση των θετικών ρυθμών ανάπτυξης και για οικονομική σταθερότητα, αλλά και το ζητούμενο της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας επιβάλλουν τον σχηματισμό ισχυρής κυβέρνησης με νωπή λαϊκή εντολή.

Το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα αναμένεται να θυροκολληθεί στη Βουλή στις 3 το μεσημέρι.

Δείτε LIVE από την ΕΡΤ:

Κατά τη διάρκεια της πρώτης προεκλογικής περιόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραμείνει τυπικά στη θέση του Πρωθυπουργού, όπως και ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, καθώς και στο σύνολό τους οι υπουργοί και υφυπουργοί της κυβέρνησης, πλην του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, ο οποίος θα αντικατασταθεί, όπως έγινε γνωστό, από την καθηγήτρια Διοικητικής Επιστήμης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Καλλιόπη Σπανού.

Ο Άκης Σκέρτσος θα αναλάβει χρέη Κυβερνητικού Εκπροσώπου έως τις εκλογές, όπως γνωστοποίησε κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος αποχωρεί από το συγκεκριμένο πόστο καθώς θα είναι υποψήφιος βουλευτής.

Δέκα ημέρες μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου θα γίνει η ανακήρυξη των υποψηφίων από τα αρμόδια δικαστήρια και στις 12 ημέρες, λήγει η επίδοση στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου των δηλώσεων για την κατάρτιση των συνδυασμών.

Η ανακήρυξη των συνδυασμών από το Α΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου γίνεται τη 14η ημέρα από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου και την 15η λήγει η προθεσμία για την κλήρωση ή τον διορισμό από τα αρμόδια δικαστήρια των μελών των εφορευτικών επιτροπών και των αναπληρωματικών. Η συγκεκριμένη ημερομηνία αποτελεί σημείο αναφοράς αφού το Α’ τμήμα του Αρείου Πάγου θα κρίνει και το κατά πόσον θα επιτραπεί η κάθοδος στις εκλογές του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη, μετά την τελευταία νομοθετική πρωτοβουλία που απαγορεύει τη συμμετοχή στις εκλογές κομμάτων, που η αφανής ή η επίσημη ηγεσία τους, έχουν καταδικαστεί για βαρύτατα εγκλήματα σε βάρος της Πολιτείας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ