Λαβρόφ: Διαπιστώθηκε η δυναμική της αμοιβαίας φιλίας και ο αλληλοσεβασμός ανάμεσα στις δύο χώρες

«Μόλις τώρα είχα συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και διαπιστώθηκε η δυναμική της αμοιβαίας φιλίας και ο αλληλοσεβασμός ανάμεσα στις δύο χώρες», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη, σε σύντομο χαιρετισμό του στο Ελληνο-ρωσικό Ενεργειακό Συνέδριο, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 4ου Ελληνο-Ρωσικού Κοινωνικού Φόρουμ στο Ζάππειο Μέγαρο.

Ο κ. Λαβρόφ αναφέρθηκε στη σημερινή διεθνή συγκυρία, την οποία χαρακτήρισε δύσκολη, χαιρέτισε τη δράση της κοινωνικής διπλωματίας και τόνισε την ανάγκη ύπαρξης του Ελληνο-ρωσικού Κοινωνικού Φόρουμ, σημειώνοντας πως «αποκτά ξεχωριστή σημασία και γίνεται ιδιαίτερα σημαντικό για να εξετάσουμε το μέλλον».

Παράλληλα, υπογράμμισε πως αποτελεί ένα καλό βήμα για την ύπαρξη διεθνών επαφών και διαλόγου και έχει προσφέρει σημαντικά στους τομείς ανάπτυξης των διμερών σχέσεων.

Επεσήμανε, δε, πως είναι συμβολικό ότι η καινούργια 4η Σύνοδος του Ελληνο-ρωσικού Κοινωνικού Φόρουμ γίνεται στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους Ελλάδας-Ρωσίας, κατά τη διάρκεια του οποίου έγιναν εντυπωσιακές εκδηλώσεις, από ανταλλαγές μουσειακών εκθεμάτων έως τη δημιουργία στρογγυλών τραπεζών με ένα ευρύ φάσμα θεμάτων από τον τουρισμό, την ενέργεια και το εμπόριο.

Ιδιαίτερη σημασία έδωσε ο κ. Λαβρόφ στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στην οποία η Ρωσία ήταν τιμώμενη χώρα, και έκανε λόγο για σημαντικό βήμα στη σύσφιξη των διμερών σχέσεων. Στη συνέχεια στάθηκε στην πνευματική εγγύτητα μεταξύ των δύο λαών, η οποία υπάρχει, όπως σημείωσε, πέρα από οποιαδήποτε συγκυρία και ταλαντεύσεις στις πολιτικές επιλογές. 

Αναφερόμενος στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, παρατήρησε: «Ήμασταν στο ίδιο μετερίζι και πολεμήσαμε από κοινού κατά του φασισμού».

Επίσης, συνεχάρη την Ελλάδα για το «Όχι» του 1940. «Συγχαίρω τους Έλληνες φίλους μας για την πρόσφατη επέτειο του “Όχι”, τον αγέρωχο, άκαμπτο, θαρραλέο ελληνικό λαό, ο οποίος απέρριψε το τελεσίγραφο των φασιστών και απάντησε με ένα αγέρωχο “Όχι”», είπε χαρακτηριστικά.

Ολοκληρώνοντας τη σύντομη παρέμβαση του, ο κ. Λαβρόφ εξέφρασε την πεποίθηση πως το σημερινό 4ο Ελληνο-ρωσικό Κοινωνικό Φόρουμ θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση και τη διεύρυνση των ελληνο-ρωσικών σχέσεων.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Ο Τσίπρας για την επίσκεψη Λαβρόφ: Στενές σχέσεις συνεργασίας και διαλόγου – ΒΙΝΤΕΟ

Στην Αθήνα ο Λαβρόφ – Το πρόγραμμα του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ