Λαγκάρντ, Μέρκελ και στη μέση η Ελλάδα

Λαγκάρντ, Μέρκελ και στη μέση η Ελλάδα

 

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στην κυβέρνηση ότι στην σημερινή καθοριστική συνεδρίαση του Eurogroup θα υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ των Ευρωπαίων και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, βέβαια, δεδομένης της …αριθμολαγνείας στην οποία επιδίδονται Λαγκάρντ και Σόιμπλε.

Το καλό σενάριο είναι η έγκριση της δόσης και ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευσή της. Τα 44 δισ. ευρώ ίσως δοθούν σε δύο τμήματα. Εντός του πρώτου δεκαημέρου μάλλον (παρά πενθημέρου) του Δεκεμβρίου τα  31,2 δισ. ευρώ και στη συνέχεια τα υπόλοιπα. Το κακό σενάριο λέει ότι δεν θα έχουμε τελική συμφωνία ή, θα έχουμε “μισή” συμφωνία και το θέμα θα παραπεμφθεί στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός συνέχιζε έως το βράδυ της Κυριακής τον μαραθώνιο τηλεφωνικών επαφών με ομολόγους του και στελέχη της ΕΕ με στόχο ένα θετικό αποτέλεσμα. Συνεχής ήταν επίσης, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου η επικοινωνία του Αντώνη Σαμαρά με τους κυβερνητικούς εταίρους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη.

Στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Σαββάτου, που λειτούργησε προπαρασκευαστικά για το κρίσιμο Eurogroup, οι «17» φέρεται να συμφώνησαν σε μία «βάση διαπραγμάτευσης με το ΔΝΤ» στην κατεύθυνση της μείωσης του ελληνικού χρέους.

Η βάση αυτή περιλαμβάνει ένα «κοκτέιλ» μέτρων: μείωση επιτοκίων στα υφιστάμενα δάνεια στήριξης, παραχώρηση τμήματος των κερδών που έχουν κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης και η ίδια η ΕΚΤ στην Ελλάδα, επαναγορά ελληνικού χρέους από τον EFSF στη δευτερογενή αγορά ομολόγων.

Στον κυριακάτικο Τύπο της Γερμανίας είδαν το φως της δημοσιότητας σενάρια για νέο «κούρεμα» έως και 50% του ελληνικού χρέους που διακρατoύν οι χώρες πιστωτές, τα οποία διέψευσε το στέλεχος της ΕΚΤ Γιοργκ Άσμουσεν, αλλά απέφυγε να σχολιάσει το ΔΝΤ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ