Κυβέρνηση ευρύτερης Αριστεράς;

Αν τις εκλογές τις κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε οι εξελίξεις θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες. Κατ’ αρχάς, ο Αλέξης Τσίπρας κατά την παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ την Παρασκευή δεσμεύθηκε για ολιγομελή κυβέρνηση.Επίσης είναι πολύ ενδιαφέρον να επισημάνουμε πως σε ότι αφορά τις προτάσεις για την οικονομία επέδειξε ρεαλισμό, αν και μίλησε καθαρά για κατάργηση του μνημονίου.Ενώ και σχετικά με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα εθνικά θέματα, τις σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας, το Σκοπιανό, εμφάνισε μία ευδιάκριτη στροφή προς θέσεις κοντά στο λεγόμενο «πατριωτικό ΠΑΣΟΚ» ή εν πάση περιπτώσει σε θέσεις που δεν προκαλούν και δεν αφίστανται από κόκκινες εθνικές γραμμές, για παράδειγμα στο Σκοπιανό.Τι θα κάνει όμως ο ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που αναδειχθεί πρώτο κόμμα;Οι πληροφορίες του «Π» κάνουν λόγω για προτάσεις –εκπλήξεις, τις οποίες επεξεργάζεται το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα.Μία από αυτές προτείνει το εξής:Σχηματισμό κυβέρνησης από  προσωπικότητες της ευρύτερης Αριστεράς, με αντιμνημονιακή εικόνα και δράση, ίσως ακόμη και πρωθυπουργό μια τέτοια προσωπικότητα. Αυτή η κυβέρνηση θα πάει στη Βουλή και θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, ευελπιστώντας ότι θα τη λάβει από τη ΔΗΜΑΡ, ίσως μάλιστα λάβει και ψήφο ανοχής από το ΠΑΣΟΚ και Ανεξάρτητους Έλληνες.

Δεν θα είναι δηλαδή σύμφωνα με αυτή την πρόταση, κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μία κυβέρνηση της ευρύτερης αντιμνημονιακής Αριστεράς.

Είναι πολύ πιθανό σε μία τέτοια κυβέρνηση να είναι υπουργός Οικονομικών ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος θεωρείται πιο «ρεαλιστής» σε σύγκριση με άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση, από τον ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι δεν θα κάνουν καμία διαπραγμάτευση με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, ενώ είναι πρόθυμοι να συζητήσουν με ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ, έχοντας πάντως δεδομένο ότι το ΚΚΕ πάρα πολύ δύσκολα θα μπει στη λογική μιας τέτοιας διαπραγμάτευσης.Πηγή: ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ