ΚΥΣΕΑ: Το παρασκήνιο των αλλαγών στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής

Με στόχο τη βελτίωση των επιδόσεων των Σωμάτων Ασφαλείας, το ΚΥΣΕΑ επίσπευσε σήμερα τις κρίσεις στην Αστυνομία και στην Πυροσβεστική, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Οι καρατομήσεις ήρθαν νωρίτερα και εντάσσονται στο σχέδιο της αναδιάρθρωσης των μάχιμων υπηρεσιών, υπό το βάρος εκκρεμών υποθέσεων εγκληματικότητας, οπαδικής βίας και παραβατικότητας των ανηλίκων.

Το ΚΥΣΕΑ, υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αποφάσισε ότι νέος Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας θα είναι ο Υποστράτηγος, Δημήτριος Μάλλιος, ο οποίος προάγεται στον βαθμό του Αντιστράτηγου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στοχεύει στην πάταξη της εγκληματικότητας και την προστασία των ανηλίκων.

Το ΚΥ.Σ.Ε.Α. απένειμε στον Λάζαρο Μαυρόπουλο τον βαθμό του Στρατηγού της Ελληνικής Αστυνομίας και τον τίτλο του επίτιμου Αρχηγού του Σώματος. Ο Δημήτρης Μάλλιος ήταν έβδομος στην επετηρίδα και αυτό σημαίνει ότι αποστρατεύονται ακόμα 4 αντιστράτηγοι κι ένας υποστράτηγος. Οι αλλαγές προχώρησαν και στο Πυροσβεστικό Σώμα, από το οποίο αποστρατεύτηκε ο αρχηγός Γιώργος Πουρναράς. Στην θέση του διορίστηκε ο Θοδωρής Βάγιας, μέχρι σήμερα επικεφαλής το Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων. Και στην Πυροσβεστική έχουμε τις αποστρατείες του Αρχηγού, του Υπαρχηγού και του Επιτελάρχη του Σώματος.

Με νομοθετική ρύθμιση θα ορίζονται στην Πυροσβεστική δύο νέες θέσεις αντιστράτηγων, επιθεωρητών Βορείου και Νοτίου Ελλάδας αντίστοιχα. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε ότι θα γίνουν ριζικές αλλαγές στην αστυνομία, τις οποίες θα υποστηρίξει μια νέα γενιά αστυνομικών. Είπε επίσης ότι προτεραιότητες είναι η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, της οπαδικής βίας, της βίας ανηλίκων και της ενδοοικογενειακής βίας. Άφησε να εννοηθεί μάλιστα ότι έχουν κλειδώσει και τα ονόματα των στελεχών που θα αναλάβουν επικεφαλής στις υπηρεσίες που αντιμετωπίζουν αυτά τα φαινόμενα.

Η αντιπολίτευση

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, Κωσταντίνος Μπάρκας, μετά την εκλογή του νέου αρχηγού της ΕΛΑΣ δήλωσε ότι το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη έχει αποτύχει στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και έχει δημιουργήσει ανασφάλεια στους πολίτες αυτής της χώρας.

Η κυβέρνηση έχει αποτύχει πλήρως στο θέμα της ασφάλειας ήταν το σχόλιο του βουλευτή επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Δουδωνή.

Γιατί επισπεύσθηκαν

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, οι κρίσεις επισπεύσθηκαν γιατί το 83% των πολιτών δεν είναι ικανοποιημένο από τα ζητήματα της ασφάλειας, σύμφωνα με έρευνα της ΟPINION.  Ταυτοχρόνως μόνο το 21% των ψηφοφόρων της ΝΔ είναι ικανοποιημένο. Η επίθεση πριν από δύο ημέρες, με την δολοφονία Ζαμπούνη, φαίνεται ότι ξεχείλισε το ποτήρι και ο κόσμος αναρωτιέται αν θα είναι η τελευταία φορά ή αν θα γίνουν κι άλλες επιθέσεις. Ο πολίτης είτε είναι στο δρόμο είτε στο βενζινάδικο αισθάνεται μια ανασφάλεια.

Το οργανωμένο έγκλημα έχει εκσυγχρονιστεί και έχει λεφτά. Πρέπει να περιοριστεί αυτό το πράγμα και οι αλλαγές συντελούν σε αυτό. Οι νέες επιλογές στην Αστυνομία φαίνεται ότι είναι με γνώμονα μόνο την αξιοκρατία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ