ΚΥΣΕΑ και αντίστροφη μέτρηση για τον απόπλου της φρεγάτας «ΥΔΡΑ» στην Ερυθρά Θάλασσα

Πλέον είναι θέμα 24ώρων ο απόπλους της φρεγάτας ΥΔΡΑ για την επιχείρηση “ASPIDES” και “PROSPERITY GUARDIAN” στην Ερυθρά Θάλασσα, κάτι που πρόκειται να επικυρωθεί κι επίσημα πλέον σήμερα από το ΚΥΣΕΑ.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Σε λίγες ώρες οριστικοποιείται και τυπικά η αποστολή της φρεγάτας ΥΔΡΑ από την Ελλάδα στην Ερυθρά Θάλασσα, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων “ASPIDES” και “PROSPERITY GUARDIAN”.

Όπως έχει ανακοινωθεί στις 10:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει στην τακτική συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το ΚΥΣΕΑ αναμένεται να επικυρώσει την απόφαση της Ελλάδας για ενεργό συμμετοχή στον συνασπισμό προστασίας των εμπορικών πλοίων που διέρχονται την Ερυθρά Θάλασσα, με τους αντάρτες Χούθι να έχουν διαταράξει τις ισορροπίες στο παγκόσμιο εμπόριο και κυρίως τις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Μεσογείου μέχρι στιγμής να έχουν πληρώσει υψηλό οικονομικό τίμημα από τις επιπτώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr ήδη έχουν αποφασιστεί και οι τομείς δράσεις των πλοίων που θα συμμετέχουν. Τη διοίκηση έχει ήδη αναλάβει το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΣΕΕΕ) της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU-OHQ στην Λάρισα ενώ την εν πλω διοίκηση έχει αναλάβει η Ιταλία.

Πρόκειται για τις δύο χώρες της Ε.Ε. που έχουν πληγεί περισσότερο από την δράση των Χούθι, με τα εμπορικά λιμάνια να εμφανίζουν καθίζηση κίνησης της τάξης του 40%.

Όπως μας επεσήμαναν αρμόδιες πηγές, η ελληνική φρεγάτα κατεβαίνει πάνοπλη στην Ερυθρά, με την τοποθέτηση κι επιπλέον συστημάτων, όπως το σύστημα anti-drone που πρώτο και με αποκλειστικές φωτογραφίες αποκάλυψε το enikos.gr.

Αυτό που οι ίδιες πηγές μας επεσήμαναν είναι ότι «η ΥΔΡΑ δεν μεταβαίνει με σκοπό να εμπλακεί σε πολεμικές επιχειρήσεις. Η επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» έχει ως στόχο την συνοδεία πλοίων σε συγκεκριμένους τομείς ευθύνης, ώστε να αποτραπούν ενδεχόμενες επιθέσεις εναντίον τους».

«Φυσικά, όπως σε κάθε στρατιωτική αποστολή, εάν δεχθούν επίθεση θα απαντήσουν ανάλογα» μας ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά το πλήρωμα, το οποίο απαρτίζεται και από κομάντος των «Σκιών του Αιγαίου», της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, τόσο τα μέλη του πλοίου όσο και οι Ειδικές Δυνάμεις αλλά και οι πιλότοι και οι τεχνικοί του ελικοπτέρου, θα λάβουν ημερήσια αφορολόγητη αποζημίωση ύψους 120 ευρώ ενώ προβλέπεται η εφαπάξ καταβολή 1.500 ευρώ στην οικογένεια κάθε μέλους του πληρώματος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ