Κυριάκος Μητσοτάκης: Τι θα πει στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες

Στις επτά ώρα Ελλάδος αναμένεται να προσέλθει στην Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης,  οπότε θα κάνει και τις καθιερωμένες δηλώσεις, δίνοντας το στίγμα της στάσης που θα κρατήσει η χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να καταδικάσει τις επιθέσεις του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, αλλά και να τονίσει ότι οποιαδήποτε κλιμάκωση αυτή τη στιγμή θα ήταν μια απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Ο πρωθυπουργός αναμένεται επισημάνει ότι η Ελλάδα στέκεται δίπλα στο Ισραήλ.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή προτρέπει όλες τις δυνάμεις να επιδείξουν την αυτοσυγκράτηση που αυτή τη στιγμή είναι απαραίτητη, προκειμένου να αποφευχθεί, ενδεχόμενη περαιτέρω ανάφλεξη στην περιοχή.

Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί και η εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης θα επαναλάβει την ελληνική θέση που είναι σταθερή και αφορά σε μια αμοιβαίως επωφελή σχέση με την Τουρκία. Η χώρα μας τάσσεται υπέρ των θετικών βημάτων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, εφόσον ωστόσο η τουρκική πλευρά, συνεχίζει να δείχνει διάθεση συνεργασίας.

Η βάση της συζήτησης θα είναι ότι τα βήματα αυτά θα πρέπει να κινούνται στους καθορισμένους άξονες, να είναι σταδιακά, αναλογικά αλλά και αναστρέψιμα. Ότι δηλαδή, σε κάθε περίπτωση η πορεία της Τουρκίας θα βρίσκεται υπό διαρκή αξιολόγηση.

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα του επόμενου μήνα ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφτεί την Τουρκία, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, γεγονός με ιδιαίτερη σημασία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα παραμένει σε απόλυτο συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, στηρίζοντας τη σημασία της επανάληψης των συνομιλιών, για την επίλυση του Κυπριακού.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ