Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη-Ελπιδοφόρου – “Δεν υπάρχει πια θέμα με την Αρχιεπισκοπή”

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του “Εθνικού Κήρυκα” ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση του του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Ελπιδοφόρο, η οποία πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδος στα Ηνωμένα Έθνη.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, ανώτατη κυβερνητική πηγή ανέφερε προς τους παριστάμενους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης πως “δεν υπάρχει πια θέμα με την Αρχιεπισκοπή”.

Κατά την είσοδό του, ο Αρχιεπίσκοπος είχε σύντομη συνομιλία και αντάλλαξε χειραψία με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Pfizer, Δρ. Αλβέρτο Μπουρλα κατά την αποχώρησή του τελευταίου από την συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό.

Δείτε τις φωτογραφίες από τον “Εθνικό Κήρυξ”:

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ-ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΣ

Ο «πάγος» είχε λιώσει μεταξύ των δύο πλευρών από το πρωί. Μάλιστα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου είχε προαναγγείλει, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι θα υπάρξει συνάντηση.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «υπήρξε ένα θέμα με τους χειρισμούς που έγιναν και ό,τι ήταν να ειπωθεί, ειπώθηκε».

«Ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος έκανε μια διευκρινιστική δήλωση  που ήταν απολύτως επεξηγηματική και όλοι πήραν τις απαντήσεις που θα έπρεπε να πάρουν. Το να είσαι στην ίδια εκδήλωση με τον αρχηγό ενός κράτους που δεν αναγνωρίζεται, θα μπορούσε να αποφευχθεί.Ελπιδοφόρος

Είναι απολύτως λήξαν το θέμα για την κυβέρνηση μετά τις εξηγήσεις που δόθηκαν και νομίζω ότι θα υπάρξει συνάντηση με τον Μητσοτάκη», επισήμανε ο κ. Οικονόμου.

Σημειώνεται ότι κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Πέμπτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «υπάρχει δυσαρέσκεια στην Αθήνα» και ότι «μας ενόχλησαν οι κινήσεις του Αρχιεπισκόπου Αμερικής».

Ελπιδοφόρος: Λυπάμαι για την οδύνη που άθελά μου προκάλεσα σε Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς

Ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος προέβη στην εξής δήλωση στα μέσα ενημερώσεως, σύμφωνα με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Σε ανακοίνωση εξηγεί τους λόγους της απόφασής του να παραστεί στα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας».

Η δήλωση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής:

«Ως έλληνας της Κωνσταντινούπολης έχω βιώσει εγώ και η οικογένειά μου τις φοβερές συνέπειες του ξεριζωμού από τις πατρογονικές μας εστίες, όπως πλήθος συμπατριωτών μου, αλλά και των Ιμβρίων και των Τενεδίων, λόγω μιάς ακόμα έξαρσης του κυπριακού ζητήματος τη δεκαετία του 70. Έχω μεγαλώσει με αυτό τον πόνο, γι᾽ αυτό και καταλαβαίνω τον πόνο των κυπρίων αδελφών μας, όπως και τα αισθήματά τους και τις αντιδράσεις τους. Θεωρώ ότι είναι εκφράσεις πόνου ανθρώπων που έχασαν τα πάντα: περιουσίες, πατρίδες, όνειρα, οικογένεια, συγγενείς.

Θέλω, λοιπόν, να δηλώσω σε όλους ότι η παρουσία μου στην εκδήλωση της Δευτέρας, δε θα μπορούσε ποτέ να αποτελεί αναγνώριση μιας συμφοράς, μιας προσφυγιάς, μιας κατοχής. Η παρουσία μου είχε πάντα τον ίδιο σταθερό προσανατολισμό: τον έντιμο και θαρραλέο διάλογο, για ένα μέλλον με ειρήνη και προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας. Είμαστε όλοι ενωμένοι στην υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, ο καθένας με τον τρόπο του και με το ρόλο του. Αλλά ενωμένοι, προσηλωμένοι στον ίδιο στόχο.

Λυπάμαι ειλικρινά για την οδύνη που άθελά μου προκάλεσα σε Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς αδελφούς μου, ιδιαίτερα στο αγαπημένο μου ποίμνιο. Προσεύχομαι να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στη μαρτυρική Κύπρο, όπως την προσδοκά ο Κυπριακός λαός, με βάση το διεθνές δίκαιο και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, και εργάζομαι για αυτό το σκοπό.

Η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής βρίσκεται έναν αιώνα δίπλα στον απανταχού Ελληνισμό, υπερασπιζόμενη τις προσδοκίες του. Η ενότητά μας είναι η διακονία και το χρέος μου».

Η απουσία του Ελπιδοφόρου από τη δεξίωση της ομογένειας για τον Μητσοτάκη

O κ. Ελπιδοφόρος δεν παραβρέθηκε και στη δεξίωση που έγινε προς τιμήν του Πρωθυπουργού από τους ομογενείς και συγκεκριμένα από την «Ελληνική Πρωτοβουλία».

Λίγες ώρες νωρίτερα, είχε διαρρεύσει η πληροφορία πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ζητήσει από τον κ. Ελπιδοφόρο να μην τον προσφωνήσει κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, ενώ το κλίμα, μετά τις εξελίξεις των τελευταίων 24ωρων, δεν ευνοούσε την περίσταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του “Εθνικού Κήρυκα” κατά την εκδήλωση διέρρευσε πως ενδεχομένως να γινόταν προσπάθεια προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση τις επόμενες ώρες.

Σημειώνεται ότι και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης ακύρωσε τα ραντεβού του με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ