Κυριάκος Μητσοτάκης: Επισκέπτεται στις 10:00 το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την Τετάρτη (23/4) στις 10:00 το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας σε συνέχεια των χθεσινών εξαγγελιών για το στεγαστικό πρόβλημα και της «ανάσας» που θα δοθεί από φέτος το Νοέμβριο στους ενοικιαστές, με την επιστροφή ενός ενοικίου. Ένα μέτρο μόνιμου χαρακτήρα που προστίθεται στο ευρύ πλέγμα πολιτικών για τη στέγη.

Τα μέτρα ανακοινώθηκαν τώρα καθώς ανακοινώθηκε πρωτογενές πλεόνασμα ρεκόρ 4,8% του ΑΕΠ και τελικό δημοσιονομικό πλεόνασμα 1,3% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το πρόσθετο πλεόνασμα του 2024 θα μπορούσε να αξιοποιηθεί φέτος.

Στο πλαίσιο των ανακοινώσεων για το στεγαστικό πρόβλημα, ο κ. Μητσοτάκης θα αρχίσει σειρά επισκέψεων σε υπουργεία αιχμής, προκειμένου να χαράξει την κυβερνητική στρατηγική για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Πώς θα γίνει η επιστροφή ενοικίου

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν χθες, με βάση τις δηλώσεις που γίνονται αυτή την περίοδο για το φορολογικό έτος 2024, το 1/12 του ετήσιου δηλωθέντος ενοικίου – τόσο για την κύρια κατοικία, όσο και για τη φοιτητική κατοικία – θα επιστραφεί στα τέλη Νοεμβρίου στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Το μέγιστο ποσό επιστροφής για την κύρια κατοικία ανέρχεται σε 800 ευρώ επαυξανόμενο κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του ενοικιαστή. Το μέγιστο ποσό επιστροφής για τη φοιτητική κατοικία ανέρχεται σε 800 ευρώ.

Τα εισοδηματικά κριτήρια είναι διευρυμένα και αντιστοιχούν σε αυτά που έχουν οριστεί για το πρόγραμμα ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΙΙ:

Για την επιστροφή ενοικίου για φοιτητική κατοικία δεν ορίζεται περιουσιακό όριο.

Εκτιμάται ότι επιλέξιμα θα είναι περίπου το 80% των νοικοκυριών με ενοίκιο, ήτοι περίπου 948.000 νοικοκυριά που αντιστοιχούν σε 1.280.000 φορολογούμενους. Το ετήσιο κόστος του μέτρου εκτιμάται σε περίπου 230 εκατ. ευρώ.

Οι μόνιμες παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν αφορούν το τρέχον έτος και όχι τον σχεδιασμό του 2026,καθώς αυτός θα ανακοινωθεί κανονικά στην επόμενη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Exit mobile version