«Κρίση» στο Πεντάγωνο με φόντο τις κρίσεις

H μη ανανέωση της θητείας του Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) του υπουργείου Εθνικής Άμυνας προκάλεσε έκπληξη, με τον ίδιο τον Κωνσταντίνο Μπαλωμένο να εκδίδει ανακοίνωση με αιχμές και παράλληλα να μην κρύβει την λύπη του.

του Χρήστου Μαζανίτη

Με μία αποχαιρετιστήρια επιστολή ο Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος έκανε γνωστό στα Μέσα Ενημέρωσης την μη ανανέωση της θητείας του στην Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), αποχωρώντας έπειτα από 4 χρόνια, έχοντας αφήσει πίσω του μεγάλο και αξιοζήλευτο έργο.

Ωστόσο, ο ίδιος με την αποχαιρετιστήρια επιστολή του αφήνει αιχμές για την συνεργασία που (δεν) είχε με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια.

Το αξιοπρόσεκτο είναι ότι πουθενά μες στην 7σέλιδη επιστολή δεν μνημονεύει το όνομα του υπουργού. Η μοναδική αναφορά στο κείμενο είναι στην δεύτερη παράγραφο που λέει ότι «με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η θητεία μου ως Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) του ΥΠΕΘΑ, δεν θα ανανεωθεί».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το κλίμα μεταξύ των «δύο» δεν ήταν καλό από την πρώτη ημέρα άφιξης στο υπουργείο του Νίκου Δένδια, με τον Κώστα Μπαλωμένο να δείχνει προς τα γραφεία του 4ου ορόφου στο Πεντάγωνο.

Παρότι χειριζόταν θέματα υψηλής διαβάθμισης και απόρρητους φακέλους, όπως έλεγε σε συνεργάτες του «είναι απορίας άξιο πώς δεν μπόρεσε να βρει ούτε μία ώρα κενό όλο αυτό το χρονικό διάστημα για να ενημερωθεί ο υπουργός από τον ίδιο» ενώ δεν έκρυβε την έκπληξή του για την «αναιτιολόγητη αυτή συμπεριφορά».

Και δεν ήταν το μόνο. Όπως λέει ο ίδιος ο πρώην Διευθυντής «ένα από τα πρώτα πράγματα που έγιναν όταν ανέλαβε ο υπουργός ήταν να μετακομίσει η ΓΔΠΕΑΔΣ σε άλλο κτήριο, μακρυά από το γραφείο του υπουργού, πράγμα πρωτοφανές. Στη θέση των γραφείων, που υπήρχαν απόρρητοι φάκελοι, φτιάχτηκε κουζίνα».

Κι ενώ όπως ισχυρίζεται ότι έλεγαν ανώτατα κυβερνητικά στελέχη στον ίδιο η θητεία του θα ανανεωνόταν, ήρθε η απόφαση που προκάλεσε έκπληξη και ερωτηματικά. Μάλιστα, ορισμένοι στο Πεντάγωνο κάνουν λόγο για κρίση, συνδέοντας την αλλαγή σκυτάλης στην Διεύθυνση της ΓΔΠΕΑΔΣ και με τις επερχόμενες κρίσεις στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, που τοποθετούνται γύρω στις 15-20 Ιανουαρίου. Η θητεία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου λήγει και κρίνεται επίσης ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς για το αν θα πάρει τον +1 χρόνο.

Παράλληλα, και οι τρεις Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων βρίσκονται στην γραμμή των υποψηφίων για την διαδοχή του Στρατηγού Φλώρου αν και κάποιοι λένε ότι δεν αποκλείονται κι εκπλήξεις.

Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έχει λόγο στο ΚΥΣΕΑ για την επόμενη ημέρα και με αφορμή την μη ανανέωσης της θητείας Μπαλωμένου ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ο Νίκος Δένδιας ξεκίνησε να χτίζει την ομάδα με την οποία θέλει να συνεργάζεται για τα επόμενα χρόνια.

Στον αντίποδα, στους διαδρόμους του 4ου ορόφου του Πενταγώνου, λέγεται ότι ο Κ. Μπαλωμένος ήταν επιλογή της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου, «το έργο του ήταν σεβαστό και αυτό καταδεικνύεται από το γεγονός ότι δεν παύθηκε από τα καθήκοντά του αλλά έληξε η θητεία του αλλά είναι στη διακριτική ευχέρεια του υπουργού να επιλέξει την νέα ηγεσία της διεύθυνσης, με την οποία θα συνεργαστεί».

Πληροφορίες του enikos.gr αναφέρουν ότι ως πιο πιθανός διάδοχος του κου Μπαλωμένου προκρίνεται πρώην πρέσβης με μεγάλη εμπειρία.

Πριν δοθεί στη δημοσιότητα η επιστολή, είχε αποσταλεί σε όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και στην κυβέρνηση.

Αναλυτικά ολόκληρη η επιστολή του Δρ. Κ. Μπαλωμένου:

«Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Στρατιώτες, Ναύτες, Σμηνίτες, Εθνοφύλακες, Έφεδροι και Πολιτικό Προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων,

Με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η θητεία μου ως Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) του ΥΠΕΘΑ, δεν θα ανανεωθεί.

Η απόφαση αυτή, μου προκαλεί έντονα συναισθήματα τιμής και συγκίνησης, αλλά ταυτόχρονα και λύπης.

Συναισθήματα τιμής, διότι για εμένα η επιλογή μου από την Πολιτεία να υπηρετήσω ως Γενικός Διευθυντής Αμυντικής Πολιτικής το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και την Ελλάδα ως προς τις Ένοπλες Δυνάμεις όσο και ως προς την πατρίδα, αποτέλεσε ύψιστη τιμή και χρέος.

Για το λόγο αυτό, νιώθω βαθιά την υποχρέωση, αλλά και την ανάγκη, να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ευγνωμοσύνη, διότι από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του ως Πρωθυπουργός, μου ζήτησε να έρθω στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και με τις επιστημονικές γνώσεις και την εξειδικευμένη μου εμπειρία στο πεδίο της Διαχείρισης Κρίσεων και της Στρατηγικής Επικοινωνίας, να συμβάλω στην Εθνική Άμυνα και Ασφάλεια της χώρας.

Ταυτόχρονα, νιώθω έντονη συγκίνηση, διότι μετά από τέσσερα χρόνια διαρκούς προσπάθειας για την ενίσχυση της αμυντικής διπλωματίας μας και την προώθηση των εθνικών μας συμφερόντων αποχωρίζομαι όλους εσάς.

Όλους εσάς, που χρόνια τώρα μοιραζόμαστε τις ίδιες αγωνίες και ανησυχίες για την Εθνική Άμυνα και Ασφάλεια και συνδεόμαστε μέσω των άπειρων ωρών διδασκαλίας μου στις αίθουσες των στρατιωτικών σχολών.

Όλους εσάς, που μοιραστήκαμε και συστρατευτήκαμε σε κοινές εθνικές προσπάθειες και πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση της εθνικής μας ακεραιότητας και την εδραίωση της ειρήνης και ασφάλειας στην ταραγμένη μας περιοχή.

Παράλληλα, νιώθω βαθιά λύπη, διότι θα αποχωριστώ τους άξιους συνεργάτες μου στην Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΕΘΑ, που συνδέθηκα μαζί τους σαν οικογένεια και με τη συστηματική δουλειά μας, τον διάλογο, την ομαδικότητα και τον αμοιβαίο σεβασμό, ενώσαμε τις δυνάμεις μας, ώστε να υπηρετήσουμε κοινές αξίες και επιδιώξεις για την εκπλήρωση ενός κοινού εθνικού οράματος.

Σε μία περίοδο γεμάτη από επικίνδυνες προκλήσεις, που σφραγίστηκε από:

  • Το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19 και τις επιπτώσεις της στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα,
  • Τις τεκτονικές αλλαγές στο παγκόσμιο γεωπολιτικό σύστημα (εισβολή Ρωσίας στην Ουκρανία, περιφερειακές συγκρούσεις, ενεργειακοί ανταγωνισμοί, φτώχεια, συνέπειες κλιματικής αλλαγής, τρομοκρατία, διασπορά όπλων μαζικής καταστροφής, εργαλειοποίηση μεταναστευτικού, υβριδικές απειλές κ.λπ.), καθώς και
  • Την αύξηση της επιθετικότητας της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας,

με αίσθημα ευθύνης, από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μου, τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες μου, προχωρήσαμε στην εκπόνηση συγκεκριμένων θεσμικών θέσεων και πολιτικών, καθώς και στην υλοποίηση στοχευμένων δράσεων που διασφάλισαν και προήγαγαν τα εθνικά συμφέροντα, ενώ παράλληλα, στήριξαν την κυβερνητική πολιτική στον τομέα της Άμυνας και Ασφάλειας.

Η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων με σταθερή προσήλωση στην επίτευξη των Στόχων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, όπως αυτοί αποτυπώνονται στο Ετήσιο Σχέδιο Δράσης του Υπουργείου, μέσα από δέσμες στοχευμένων παρεμβάσεων κατόρθωσε να αναδείξει και να ενισχύσει το αποτύπωμα της εθνικής αμυντικής πολιτικής. Τέλος, συνέβαλε και συνεχίζει να συμβάλει στην θωράκιση του εθνικού αμυντικού μας συστήματος, στην απόκτηση εθνικής ανθεκτικότητας, αλλά και στην διεύρυνση της αμυντικής μας διπλωματίας.

Αυτά τα τέσσερα χρόνια έγιναν πολλά και το έργο μας είναι γνωστό, εντός και εκτός Ελλάδος, και έχει αποτυπωθεί στον Απολογισμό της Γενικής Διεύθυνσης. Ο Απολογισμός αυτός, αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία αφού εκπονήθηκε για πρώτη φορά στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, και δημοσιεύτηκε πριν λίγους μήνες, ενώ παραμένει διαθέσιμος στην ιστοσελίδα της ΓΔΠΕΑΔΣ.

Σε αυτό το δύσκολο, αλλά συναρπαστικό ταξίδι για τη θωράκιση της Εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας και την διασφάλιση των εθνικών και κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, υπήρξαν έντονες και δύσκολες στιγμές. Στιγμές με πιέσεις, αγωνίες, ανταγωνισμούς και πολλές στεναχώριες. Παράλληλα όμως, υπήρξαν μοναδικά γεγονότα που θα μείνουν ανεξίτηλα στη μνήμη μου γιατί με έκαναν να βιώσω υπερηφάνεια και εθνική ανάταση τόσο ως άνθρωπος όσο και ως Έλληνας.

Το δέος που βίωσα κατά την παρουσία μου ως εκπρόσωπος του ΥΠΕΘΑ, στην τελετή έπαρσης της Ελληνικής Σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης την 25η Μαρτίου 2021 στο πλαίσιο εορτασμού των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση, θα μείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη μου και θα νοηματοδοτεί τη ζωή μου. Μια στιγμή ύψιστης σπουδαιότητας καθώς την ίδια στιγμή εκπροσωπώντας τόσο τον κάθε ένστολο, όσο και τον κάθε πολίτη της χώρας μας, ένιωσα να παρελαύνουν μπροστά από τα μάτια μου όλοι οι Ήρωες του Γένους μας, που αφιέρωσαν τη ζωή τους στην αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και την αποκατάσταση της ελευθερίας και της εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας μετά από τετρακόσια χρόνια σκλαβιάς.

Η παρασημοφόρησή μου την 1η Ιουνίου 2023 από τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αυστρίας, Alexander Van der Bellen, με το Μετάλλιο της «Μεγάλης Χρυσής Τιμής», για την συμβολή μου στην ενίσχυση των αμυντικο-στρατιωτικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Αυστρίας αποτελεί ύψιστη τιμή τόσο για εμένα όσο και για τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Ελλάδα καθώς στο πρόσωπό μου θεωρώ, ότι αναγνωρίστηκε ταυτόχρονα όλη η πορεία, που μαζί με τους συνεργάτες μου διανύσαμε τα χρόνια της θητείας μου, ανεβάζοντας το γόητρο των ενόπλων δυνάμεων στην πιο ψηλή, την πιο απάτητη κορυφή του Ολύμπου.

Τέλος, η παρουσίαση από μέρους μου της Ελληνικής Στρατηγικής & Μεθοδολογίας για την Εθνική Ανθεκτικότητα στην Επιτροπή Ανθεκτικότητας του ΝΑΤΟ, στις 24 Νοεμβρίου 2023 στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, σε μια περίοδο που καμία άλλη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ δεν έχει παρουσιάσει Στρατηγική για την Ανθεκτικότητα, με έκανε να βιώσω για ακόμη μια φορά το μεγαλείο και την ηθική ανωτερότητα του Ελληνισμού.

Αποδείξαμε ότι η Ελλάδα έχει στη φαρέτρα της βέλη εμποτισμένα με γνώση, επιστήμη, ανδρεία, αξιοσύνη και μπορεί να στέκεται στο κέντρο του πολιτικού και στρατιωτικού κόσμου, απέναντι σε τεράστιες δυνάμεις και όμως να υπερτερεί δείχνοντας η ίδια τον δρόμο που πρέπει οι χώρες να διαβούν.

Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Στρατιώτες, Ναύτες, Σμηνίτες, Εθνοφύλακες, Έφεδροι και Πολιτικό Προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων,

Απομακρύνομαι από τη θέση του Γενικού Διευθυντή της ΓΔΠΕΑΔΣ, αλλά δεν απομακρύνομαι από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να συμβεί κάτι τέτοιο, αφού το νήμα που μας ενώνει είναι ισχυρό και ανθεκτικό και όλοι γνωρίζετε, πως είμαι ένας από εσάς. Πραγματικά νιώθω, και είμαι, κομμάτι από το σώμα και την ψυχή σας, όπως είστε κι εσείς για εμένα.

Δεκαοκτώ ολόκληρα χρόνια σας υπηρετώ, είτε ως εκπαιδευτής σας είτε ως Διευθυντής Αμυντικής Πολιτικής και έχουμε μοιραστεί και από κοινού αντιμετωπίσει τις ίδιες αγωνίες και ανησυχίες για την ασφάλεια της πατρίδας.

Παραμένω ένθερμος αρωγός και συμπαραστάτης του έργου σας και ως Υψηλόβαθμος Εθνικός Αντιπρόσωπος στην Επιτροπή Ανθεκτικότητας του ΝΑΤΟ, θα συνεχίσω μαζί σας την εθνική προσπάθεια για τη διαμόρφωση και ενδυνάμωση της Εθνικής Ανθεκτικότητας και της εκπλήρωσης των εθνικών υποχρεώσεων σε Συμμαχικό επίπεδο. Επίσης, θα συνεχίσω να προσφέρω τις επιστημονικές μου γνώσεις και την επαγγελματική μου εμπειρία είτε για εκπαιδευτικές είτε για εθνικές ανάγκες.

Ολοκληρώνοντας τη θητεία μου στη Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΕΘΑ, ευχαριστώ θερμά τους θεσμικούς παράγοντες του ΥΠΕΘΑ, του ΓΕΕΘΑ και των Γενικών Επιτελείων (ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ) για την στήριξή τους στο έργο της ΓΔΠΕΑΔΣ, αλλά και για την άριστη συνεργασία μας.

Επίσης, οφείλω ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ σε όσους πίστεψαν σε εμένα και στάθηκαν πλάι μου όλα αυτά τα χρόνια, στηρίζοντάς με, ώστε να λάβει σάρκα και οστά το όραμά μου για την Αμυντική Διπλωματία και την Εθνική Άμυνα και Ασφάλεια.

Ολοκληρώνοντας αυτό τον κύκλο του επαγγελματικού μου βίου, θεωρώ ότι ανταποκρίθηκα πλήρως στα καθήκοντά μου, εκπροσώπησα την Ελλάδα στα διεθνή φόρα επιτυχώς, ανέπτυξα τις διμερείς αμυντικές σχέσεις της Ελλάδας με πολλές σημαντικές αλλά και όχι τόσο φιλικές χώρες με την πατρίδα μας, ανέλαβα και έφερα εις πέρας πρωτοβουλίες που δεν έχουν γίνει ποτέ ξανά στις Ένοπλες Δυνάμεις και την Ελλάδα και υπηρέτησα με αίσθημα ευθύνης και σεβασμού την Πατρίδα και τους Θεσμούς της.

Ο Κωνσταντίνος Καβάφης στην «Ιθάκη» του γράφει,

Ἡ Ἰθάκη σ᾿ ἔδωσε τ᾿ ὡραῖο ταξίδι.

Χωρὶς αὐτὴν δὲν θἄβγαινες στὸν δρόμο.

Ἄλλα δὲν ἔχει νὰ σὲ δώσει πιά.

Κι ἂν πτωχικὴ τὴν βρῇς, ἡ Ἰθάκη δὲν σὲ γέλασε.

Ἔτσι σοφὸς ποὺ ἔγινες, μὲ τόση πείρα,

ἤδη θὰ τὸ κατάλαβες ᾑ Ἰθάκες τί σημαίνουν.

Σας αποχαιρετώ έχοντας προσαράξει σε τούτη την Ιθάκη πιο πλούσιος από ποτέ, γεμάτος εμπειρία, αγώνες και στόχους που στέφθηκαν με επινίκιες δάφνες. Με τα αμπάρια της ψυχής γεμάτα ικανοποίηση για όσα προσφέραμε μαζί στη χώρα μας και τα υψηλά νοήματα που υπηρετήσαμε. Το καράβι που μας ταξίδεψε θα είναι στο λιμάνι της συνείδησης και της τιμής μου πάντα δεμένο κι έτοιμο να αποπλεύσει όποτε η πατρίδα το χρειαστεί.

Εύχομαι από βάθος καρδιάς η ΓΔΠΕΑΔΣ και τα στελέχη της να συνεχίσουν να πρωτοπορούν και σε όλους εσάς, καλή επιτυχία στο έργο σας, χαρούμενες και ευτυχισμένες εορτές και να είσαστε πάντα υγιείς και δημιουργικοί.

Ο Θεός να προστατεύει τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας και να χαρίζει ασφάλεια και ειρήνη στην πατρίδα μας».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ