Κουβέλης:Η θέση μας παραμένει αμετακίνητη

Κουβέλης:Η θέση μας παραμένει αμετακίνητη

 

Αμετακίνητη στη θέση της να μην ψηφίσει τις αλλαγές στα εργασιακά παραμένει η ΔΗΜ.ΑΡ, όπως προκύπτει από την εισήγηση του Φώτη Κουβέλη, στην κοινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

«Είχαμε καταστήσει σαφές, με απόλυτη πολιτική ειλικρίνεια, ότι η ΔΗΜΑΡ θα καταψηφίσει τα εργασιακά μέτρα και αυτό το ήξεραν όλοι. Η θέση μας παραμένει αμετακίνητη», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ.

Ο Φώτης Κουβέλης τόνισε ότι «εμείς πιστεύουμε πραγματικά ότι το ζητούμενο δεν είναι να εμφανίσουμε την εικόνα του κράτους που ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις επιλογές της τρόικα. Το ζητούμενο είναι να  αποδείξουμε ότι είμαστε υπεύθυνη χώρα, με γνώση και ευθύνη για το πρόγραμμα προσαρμογής, αλλά και την κοινωνική – πολιτική ισορροπία».

Παράλληλα ”επιτέθηκε” στην τρόικα για τις αλλαγές που εισηγήθηκε στα εργασιακά, αναφέροντας ότι «ενώ λοιπόν ολοκληρωνόταν η διαπραγμάτευση για το δημοσιονομικό πακέτο η τρόικα, χωρίς να λάβει υπόψη τη ρητώς διατυπωμένη διαφωνία της Δημοκρατικής Αριστεράς, επέλεξε να προωθήσει αιφνιδιαστικά και μάλιστα σε ακραία μορφή ρυθμίσεις για ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις».

Αφήνοντας αιχμές ο κ. Κουβέλης συνέχισε λέγοντας ότι “πολιτικές δυνάμεις και πολιτικά πρόσωπα επιχειρούν να πείσουν ότι τα εργασιακά είναι ένα παρεμπίπτον ζήτημα και η αντίρρηση για αυτά είναι «περί όνου σκιάς»”. Αλήθεια, συνέχισε, “αν η όλη συζήτηση είναι «περί όνου σκιάς» γιατί δε γίνεται αναστολή της εφαρμογής; Πολύ περισσότερο όταν η ίδια η Κομισιόν διατυπώνει επιφυλάξεις και αντιρρήσεις για τη συμβατότητα ορισμένων ρυθμίσεων με την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

«Η εξαίρεση των εργασιακών δεν θα δημιουργούσε πολιτική κρίση, εφόσον θα ψηφιζόταν το πακέτο μέτρων. Δεν θα έδειχνε ένα κράτος που λέει «δεν πληρώνω» και αθετεί τις υποχρεώσεις μου. Θα έδειχνε την απαίτηση ενός κράτους που αναλαμβάνει να υλοποιήσει ένα πολύ βαρύ πακέτο μέτρων με περικοπές συντάξεων, μισθών και επιδομάτων και ταυτόχρονα δεν δέχεται να υποβαθμίσει περαιτέρω τη ζωή των πολιτών και την προοπτική τους με την αποσάθρωση των εργασιακών δικαιωμάτων, με τρόπο που σε αρκετά σημεία παραβιάζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Θα έδινε τη δυνατότητα να υπάρχει διαπραγμάτευση στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο, μπροστά στους λαούς της Ευρώπης. Και εκεί υπάρχουν πάρα πολλοί σύμμαχοι από όλο το πολιτικό φάσμα», επεσήμανε.

Παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει «χρονική επιμήκυνση του προγράμματος και να αμβλυνθεί η εμπροσοβαρής πρόβλεψη σε σχέση με τις περικοπές».

« Αυτό είναι απαραίτητο για να λειτουργήσει ουσιαστικά η ρήτρα αντικατάστασης των επαχθών μέτρων στο βαθμό που θα έχουμε απόδοση εσόδων», πρόσθεσε.

Σχολίασε μάλιστα ότι ναι μεν τα δημοσιονομικά μέτρα είναι βαριά, αλλά η «η στάση του κόμματος στα εργασιακά δεν είναι το αριστερό αντίβαρο».

 

Για προϋπολογισμό

Σε ότι αφορά τον προϋπολογισμό ο κ. Κουβέλης ανέφερε ότι η  θέση της ΔΗΜΑΡ έναντι του προϋπολογισμού πρέπει να καθοριστεί τελικά και με πολιτικά κριτήρια. “Δηλαδή θα συνυπολογιστούν αφενός τα ίδια τα στοιχεία του προϋπολογισμού και αφετέρου η αναγκαιότητα να υπάρχουν προϋποθέσεις σταθερής κυβερνητικής διαχείρισης μέσα σε δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες”, τόνισε.

 

Για τη συμμετοχή στην κυβέρνηση

Ο Φώτης Κουβέλης επανέλαβε ότι δεν είναι πρόθεση της ΔΗΜΑΡ να δημιουργήσει ρήγμα στον κυβερνητικό συνασπισμό : “Σεβόμαστε τη συμμετοχή μας στην κυβέρνηση και βάζουμε στην άκρη το πρόσκαιρο κομματικό συμφέρον. Δεν θέλουμε να ρηγματωθεί η κυβέρνηση με ό,τι συνεπάγεται για τον κοινό μας στόχο”, υπογράμμισε, λέγοντας  ότι η συμβολή της ΔΗΜΑΡ “δεν ήταν και δεν είναι ζήτημα αριθμητικό, αλλά βαθύτατα πολιτικό”.

“Επιλέξαμε ήδη – και δεν το αναιρούμε – να υπάρξει κυβέρνηση, να μην δημιουργηθεί πολιτική αστάθεια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνία και να υπηρετήσουμε την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και στο ευρώ και όχι την επιστροφή στην δραχμή. Αυτή μας η επιλογή παραμένει. Και όποιος επιχειρεί να την συμψηφίσει με την σταθερή μας θέση να υπερασπιζόμαστε τα εργασιακά δικαιώματα, κάνει τουλάχιστον λάθος”, πρόσθεσε ο κ. Κουβέλης.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ