Κουβέλης: Μόνο με προγραμματική

Κουβέλης: Μόνο με προγραμματική

 

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης

 

Την προγραμματική βάση θέτει ως όρο για τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ σε μία μελλοντική κυβερνητική λύση ο Φώτης Κουβέλης ενώ προαναγγέλλει πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση του τρίτου πόλου της πολιτικής ζωής της χώρας.

«Η ΔΗΜΑΡ δεν είναι παρακολουθηματική δύναμη κανενός» πρόκειται να τονίσει ο Φώτης Κουβέλης σύμφωνα με πληροφορίες στη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει το μεσημέρι στη ΔΕΘ.

«Μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας μελλοντικής κυβερνητικής λύσης μόνο σε προγραμματική βάση που θα έχει δεδομένη την ευρωπαϊκή πορεία, την προώθηση μεταρρυθμίσεων και όχι απορρυθμίσεων, τη σταθερή διεκδίκηση αλλαγών στο πρόγραμμα προσαρμογής, την απόδοση προτεραιότητας στην ανάταξη της χώρας» αναμένεται να επισημάνει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, θέτοντας το πλαίσιο που το κόμμα του μπορεί να συμμετάσχει σε μία κυβερνητική λύση. Κατ΄ουσίαν ο Φώτης κουβέλης με τη διατύπωση αυτή για πρώτη φορά αφήνει ανοιχτές πόρτες προς την Κουμουνδούρου, εφόσον βεβαίως ο ΣΥΡΙΖΑ στραφεί προς τον λεγόμενο «ρεαλισμό», ενώ δεν αποκλείει και συμμετοχή στο πλαίσιο μιας αναδιαμόρφωσης της σημερινής κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Ο Φώτης Κουβέλης θα προαναγγείλλει τη συγκρότηση με ταχείς ρυθμούς του προοδευτικού τρίτου πόλου που θα συσπειρώσει όλες τις προοδευτικές δυνάμεις που διαφωνούν με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, αλλά και τον λαϊκισμό της μονομερούς καταγγελίας του μνημονίου από την αξιωματική αντιπολίτευση. Στόχος του πόλου αυτού όπως αναμένεται να τονίσει είναι η κατάκτηση της πλειοψηφίας. «Αυτός είναι ο στόχος. Μπορεί και πρέπει να γίνει μια ελκυστική πρόταση εξουσίας η οποία θα καθορίσει τη νέα πορεία της χώρας Όμως δεν θα μείνει εκτός λύσεων έως ότου να γίνει πλειοψηφία.

Όσο πιο ενισχυμένος θα γίνεται ο τρίτος πόλος τόσο μεγαλύτερη θα είναι η δυνατότητα παρέμβασής του σε υποθέσεις που αφορούν τη χώρα και την κοινωνία σήμερα» θα επισημάνει χαρακτηριστικά, ενώ θα τονίσει: «Η πρόσκληση που απευθύνουμε δεν είναι πρόσκληση ένταξης στην κομματική μας δομή. Σχέσεις ισοτιμίας θα χαρακτηρίζουν αυτή την προσπάθεια. Οργανωτικά θα συγκροτηθεί με διαδικασίες ουσιαστικής συμμετοχής στη διαμόρφωση της πολιτικής και στις δράσεις».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ πρόκειται να λάβει ίσες αποστάσεις από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ: «Αντιστεκόμαστε στις επικοινωνιακού τύπου συγκρούσεις και στην τεχνητή οξεία πόλωση. Στην καταστροφική λογική «ή αυτοί ή εμείς».

Αυτή η λογική μπορεί να εξυπηρετεί το στόχο της αναστήλωσης ενός κακέκτυπου δικομματισμού, μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ. Προσφέρει όμως κακές υπηρεσίες στον τόπο. Αντιθέτως, εμείς πιστεύουμε ότι η Ελλάδα χρειάζεται την ουσιαστική πολιτική αντιπαράθεση, αλλά και τις μέγιστες δυνατές συνθέσεις για την έξοδο από την κρίση. Για αυτό εμείς είμαστε παρόντες, προτείνουμε και διεκδικούμε λύσεις, ανεξαρτήτως αν συμμετέχουμε ή όχι στην κυβέρνηση».

«Τώρα είναι η ώρα της διαπραγμάτευσης» εκτιμά ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, ζητά από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια ισχυρή και αποφασιστική διαπραγμάτευση με τους δανειστές εταίρους, ενώ την κατηγορεί ότι είναι λάθος να καλλιεργεί κλίμα τεχνητής αισιοδοξίας. «Να το πούμε απλά. Το πρόγραμμα προσαρμογής δεν θα ευοδωθεί πρώτα και μετά θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις αλλαγής του. Αν δεν αλλάξει τώρα, στη φάση υλοποίησης, δεν θα πετύχει τους στόχους. Η λιτότητα καταστρέφει τον παραγωγικό ιστό της χώρας και όσο περισσότερο διαρκεί τόσο γίνεται πιο δύσκολη η ανάκαμψη. Εμείς λέμε : άμεσα ουσιαστικές αλλαγές – τροποποιήσεις και συμπληρώσεις στο πρόγραμμα» αναμένεται να τονίσει ο Φώτης Κουβέλης.

 

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ